Фантастични светове #3

fantastic worlds 3

На конвента “През 9 земи” в Стара Загора съумях да се сдобия с липсващите ми броеве от антологията “Фантастични светове” на пловдивския клуб за фантастика “Соларис”, невероятни подборки, пълни с разкази на някои от най-добрите автори в жанра. Не бавих дълго третата книжка, като прочетох авторите по мой си ред, но в ревюто ще ги представя така, както идват в съдържанието.

Шива в сянка” е откриващият разказ, дело на писателката Нанси Крес. Признавам си, че не съм запознат с нея, но ми направи впечатление, че е написала доста твърда фантастика, за група изследователи, които наблюдават колосална черна дупка и промените в отношенията, настъпващи помежду им. Действието се разказва от героиня, капитан на кораб, мъчеща се да балансира сложните отношения между двама учени, единият от които е болезнено амбициозен, а другият гениален. Честно казано, малко женски ми дойде стилът, а финалът е неясен. Въпреки това творбата си заслужава излизането на български заради амбицията.

Планините на Магнац” от Джак Ванс е поредният разказ за Кугел Хитреца, който е измъчван от демон в себе си и трябва да извърши поръчката на зъл магьосник, ако иска да се отърве. По пътя си към прочутите планини на Магнац, от които жив човек не се е измъквал, той се натъква на привидно наивни и простодушни селяни, които се оказват доста лукави. Ванс пише много сладко и този разказ затвърждава добрите ми впечатления от него. Като минус ще кажа, че на моменти героят ми идва прекалено аморален – неизбежно против декора, но и някак неприятно.

Хвани високия път” е разказ на Франк Хърбърт, авторът на “Дюн”. Тази му творба не е толкова описателна, но пак хваща мотива за заварено местно население със скрита сила. Уважавам творчеството на писателя, но не е моята бира.

Сърцето на стария Гарфилд” е творба от Робърт Хауърд, създателя на Конан Варварина. Тук обаче той пише в жанра фантастичен уестърн, като представя на читателя невероятната история на мъж, живял далеч повече, отколкото му се полага. Замечтателен, леко наивен, но и силен разказ.

Джефти е на пет” от Харлан Елисън. Това вече е моята бира. Не е случайно, че този разказ е гласуван от публиката на списание “Локус” за най-великия, писан през ХХ век. Историята ни запознава с мъж, разказващ за другарството си със стар приятел от детството, който обаче така и не пораства и винаги е на пет години. Повече не мога да разкрия, не заради спойлърите, а защото творбата трябва да се прочете. Уникално произведение, което те оставя разплакан накрая.

Новите дрехи на рекетьора” е творба от писателя Кир Буличов, талантлив съветски фантаст, разказващ забавна и весела история за добро момче, чиито положителни качества са премахнати с машина по заръка на майка му, преценила, че ще пречат на успешния живот. Добре, обаче младежът става опасна мутра, а ученият заминава на някаква конференция. Как ще се реши проблемът? Остроумна история.

Любовна история” е романтичен разказ от Рей Бредбъри, разказващ за фаталното влюбване на извънземно момче в човешка жена. Отразява нежната чувствителност, характиризираща творчеството на автора, също известен като един от най-добрите в сферата на късия разказ.

Житието и страданието на Мирон Блумберг, дракон” е супер смешна кратка история от майстора на жанра Майк Резник. Мъж се превръща в дракон и трябва да търпи вайканията на проклетата си жена. Тази история си е сериозно предупреждение против брака 😀

“Операция “Смрадльо”” от Клифърд Саймък слага край на сборника по блестящ начин. Историята е за селски идиот, чиято кола оживява, а причината за това е в чудноват скункс, предизвикал със странностите си интересите на американската армия. Перфектна история, слагаща по великолепен начин край на сборника.

Като цяло антологията е отлична! Личното ми мнение е, че “Джефти е на пет” е с класи над останалите творби, но не защото те са слаби, а просто защото е разказ на Харлан Елисън 😀 Иначе творбите на Саймък, Хауърд, Кир Буличов, Резник и Джак Ванс също ми харесаха страшно много и компенсираха Франк Хърбърт, Бредбъри и Нанси Крес, които не ми допаднаха толкова.

Задължителна книжка за ценители на жанра.

 

 

Оставете отговор