Успешна премиера на д-р Искрен Иванов!

pandemic cover full

Преди броени минути завърши премиерата на Pandemics Among Nations, новата книга на д-р Искрен Иванов, която излиза днес на английски език благодарение на издателство “Де Гройтер” – еталон в академичната литература от 18-ти век насам. Това е третото заглавие на автора след “Православната геополитика на Русия” и “САЩ и глобалният тероризъм след 11 септември”, но първата, която излиза на английски език, което е мечтата на всеки пишещ у нас.

Премиерата, която се проведе онлайн в Zoom бе открита от Ноа Майър пред гостите, които се включиха от цял свят. След това думата имаше професор Татяна Дронзина, един от водещите политолози на България. Тя представи с няколко думи автора, като описа, че той е бил буден и нестандартен още като студент. Според професор Дронзина една книга след публикация заживява живот отделно от автора си, като тя пожела успех и на двамата. За д-р Искрен Иванов говори много хубаво и колегата Аюм Шукижанова, включила се чак от Казахстан, а после думата взе самият автор. Той представи подробно книгата си, като описа контекста на противопоставянето на САЩ и Китай след пандемията, както и спора между либералната и реалистичната школа в геополитиката, като според него втората ще е доминираща за в бъдеще така, както първата е била в миналото преди коронавируса.

pandemics among nations

Най-интересната част бяха отговорите на въпроси от читатели, като д-р Иванов коментира, че конфронтацията между Китай и Запада не е задължителна, тъй като древната азиатска държава не е еднаква със СССР и отъждествяването им е грешка. Все пак съперничество ще има, като ключови в него според Искрен ще са позициите на страни като тези от югоизточна Азия (съюза ASEAN), Южна Корея и особено Япония, която според него единствена има стратегическото мислене, което може да помогне на САЩ в сдържането на големия геополитически опонент. Що се отнася до ЕС, според него европейците нямат военната сила, за да присъстват равностойно в този глобален дебат, Индия пък, макар и с потенциал за бъдеща велика сила, изглежда твърде затворена и с не толкова ефективен икономически модел. Заплашителна според автора остава ролята на Русия, тъй като според него ако тя възстанови влиянието си в Евразия, това ще създаде проблеми за целия свят, включително Китай, а не само за Запада и Америка. От друга страна Искрен Иванов смята, че федерацията на президента Путин не е напълно възстановена след рухването на СССР и преследването на отминало величие в Украйна е грешка от тяхна страна.

Книгата на д-р Искрен Иванов е голям успех за българската политология, като можем само да му пожелаем той да повтори фурора, постигнат навремето от големия Иван Кръстев, а наскоро и в областта на художествената литература от Георги Господинов, който с романа “Времеубежище” постави наболели въпроси за нашето съвремие. Аз самият лично нямам търпение да прочета “Пандемии и нации: Външната политика на САЩ и Новата шахматна дъска”, а Искрен Иванов имаше и още една отлична новина, че в края на годината предстои нова книга, която тематично продължава тази. Поздравленията на китайското посолство, които присъстваха на събитието вече свидетелстват за интереса, който е предизвикал!

pandemics nations

Статия на Александър Драганов

 

Оставете отговор