Усмивката

smile entity

Усмивката е безтелесно същество, което няма име и наричаме така в тази статия заради основния симптом, свидетелстващ за появата му. То е антагонист във филма “Усмивка” и изглежда е някаква безтелесна същност, без да е потвърдено каква точно – демон, призрак, джин или нещо друго, макар първата опция да изглежда най-вероятна.

Усмивката се появява за пръв път в късометражния филм Laura Hasn’t Slept, където причаква главната героиня в съня й, преструвайки се на терапевт, преди да разкрие, че всичко, което й се случва всъщност не е истина. Лаура го описва като същество, което се появява във видения със злорада ухилена гримаса. По-късно тя повтаря тази история и в основния филм “Усмивка”, като прави това пред психиатърката Роуз Котър. Д-р Котър смята, че става дума за халюцинации, но малко по-късно самата Лаура се усмихва злокобно и прерязва гърлото си. След това действие Усмивката се лепва на д-р Котър, която също започва да вижда ухилени фантоми, някои базирани на реално съществуващи хора, други видимо демонични.

smile laura

Д-р Котър използва помощта на свой приятел от полицията, за да разучи същността на феномена и установява, че самата Лаура е започнала да страда от Усмивката след като е видяла друг човек да се самоубива. Разследване показва, че вече 19 човека са били погубени по един и същи начин. Това от своя страна разкрива начина, по който Усмивката ловува – принуждава текущата си жертва да се самоубие, а шока от видяното кара най-близкият свидетел на свой ред да се превърне в плячка. Важно е да се отбележи, че Усмивката се явява на хората, около които витае по начин, предполагащ наличието на собствен интелект и злонамерен умисъл, тъй като съществото говори с хората и е способно да симулира дълъг разговор, както и да заплашва, или да се подиграва. Единственият, отървал се от присъствието му е възрастен афроамериканец, извършил жестоко убийство, при това му действие свидетел на престъплението прихваща Усмивката, а самият престъпник се е отървал от безтелесното присъствие. Това издава, че шокът е ключовия фактор, предразполагащ към заразяване.

smile guest

Усмивката демонстрира уменията си да проследява своите жертви навсякъде, като предишна серия от от убийства подсказва, че съществото е посетило и Бразилия, преди да стигне до Щатите. Въпреки това чудовището решава да се срещне с д-р Роуз Котър в дома на самоубилата се нейна майка. Интересно е да се отбележи, че според сестрата на Роуз, майката е разправяла подобни истории преди да умре. Това може би сочи, че съществото отдавна има интерес към това семейство. Роуз обаче избягва при вида на натъпканата с лекарства майка преди да види смъртта й, което може би е попречило на изчадието да я зарази с присъствието си, докато е малка. Тази част от статията обаче е спекулация от моя страна.

smile sister

Така или иначе, Усмивката причаква Котър с вида на починалата майка и я обвинява, задето не е помогнала. Роуз отхвърля обвиненията и казва, че е била твърде малка за да помогне, макар да съжалява, че не е успяла. Усмивката, която преди това е мутирала вида на майката в този на чудовище, изглежда е победена от това, а Роуз избягва при своя приятел полицай. Той обаче на свой ред се ухилва и става ясно, че изчадието е добре подготвено за този сблъсък, като е създало мащабна халюцинация, а д-р Котър така и не е напускала изоставената къща на семейството си. В това време обаче приятелят й действително идва на помощ и Усмивката използва това, за да разкрие на д-р Котър истинския си вид, на огромно изчадие с грамадна усмивка на лицето, криеща серия от по-малки усмивки. Шокът от страховития вид позволява на изчадието да обсеби Роуз и да я принуди да се самоубие, подпалвайки се с бензин. Това се случва пред втрещения поглед на полицая, който става следващия заразен от чудовището.

smile thumbnail

Усмивката е изключително злонамерено и отвратително същество, което има добре развита форма на лов, характеризираща се с особена жестокост и коварство.  На практика с виденията си то изолира жертвите си, тъй като близките им считат, че те страдат от психическо разстройство, а после отслабва волята им, докато не ги погълне и ликвидира.  Целият процес отнема на Усмивката между 4 дни и една седмица.

smile patient

По начина си на действие методите силно напомнят на създанието от филма “То следва”, което обаче се предава след полов контакт и използва физическа сила, за да убива, а също и на древното божество Бугул от “Греховен”, предаващо проклятието си чрез видеокасети, снимащи злокобните му деяния. Предвид успеха на “Усмивка” в бокс-офиса изглежда силно вероятно да видим продължение на филма и завръщане на съществото, дало името му, а там бихме могли да научим повече подробности за произхода му. Съмнително е обаче, че ще бъде намерен начин то да бъде победено.

Smile-Entity-takes-Dr-Northcotts-form

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор