Уолт Дисни

walt disney

Уолтър Елиас Дисни, по-известен просто като Уолт Дисни, е американски аниматор, актьор, продуцент и създател на една от най-големите развлекателни компании в света.

Дисни е роден на 5 декември 1901-ва година в Чикаго, като четвърто дете в семейството си. Когато е четиригодишен, семейството му се мести на село в Мисури, което се оказва ключово – там Дисни печели първите си пари, когато му плащат да нарисува коня на местен лекар. Малкият Уолт прерисува и карикатури от списанието, което чете баща му, а също става и фен на влаковете, тъй като близо до фермата им има ЖП линия.

Когато Уолт е на десет семейството му се мести в Канзас и докато ходи на училище, той се запалва по театъра. От малък Дисни работи, като разнася сутрин и вечер вестници, нещо, което понякога е за сметка на оценките му в клас. През 1917-та семейството му се завръща в Чикаго и Дисни започва да рисува карикатури за училищния вестник, като освен това се записва и на вечерни курсове в Чикагската академия на изкуствата.

През 20-те години Дисни започва да се занимава със създаването на анимация, като започва да експериментира и нови техники. През 23-та година Уолт се мести в Холивуд, макар по това време Ню Йорк да е бил център на анимационната индустрия. Заедно с брат си Рой той създава компанията “Дисни Брадърс”, която по-късно става огромната корпорация “Уолт Дисни”.

През 1928-ма година Дисни създава Мики Маус. Първоначално героят е трябвало да се казва Мортимър, но жена му Лилиан, с която сключват брак през 1925-та година, казва, че името е твърде помпозно и така Уолт се спира на по-простото Мики. Според градската легенда, образът е вдъхновен от мишка, която Дисни имал като домашен любимец в студиото си.

walt-disney and mickey

Мики Маус се оказва изключително популярен образ и вдъхновява цяла поредица от късометражни анимации, като за създаването на героя Дисни получава Оскар през 1932-ра година. През 1933-та година той екранизира “Трите малки прасенца” и печели още един Оскар. Този филм се превръща в най-успешната късометражна анимация за времето си.

През 1934-та година Дисни започва работа по пълнометражния анимационен филм “Снежанка”, който струва милион и половина долара, за времето си страшно много пари. Мнозина конкуренти на компанията предвиждат, че тя ще фалира, но “Снежанка” се оказва касов хит и носи нов Оскар на Уолт, като в същото време започва и това, което се нарича “Златна ера на анимацията” с излизането на хитове като “Пинокио”, “Фантазия”, “Дъмбо” и “Бамби”. За съжаление това се случва през 40-те години, когато светът бива раздиран от Втората Световна Война и те нямат необходимия касов успех, което означава, че Уолт потъва в дългове. За щастие банкерът Амадео Джанини обаче вижда потенциала в Дисни, като казва, че филмите му са хубави и той просто се нуждае от време.

През 1950-та година Дисни пуска “Пепеляшка”, която става касов хит и след нея следват “Алиса в страната на чудесата” и “Питър Пан”, както и игралните филми “Островът на съкровищата” и “Робин Худ и веселата дружина”, първите в историята на студиото. Компанията се разраства, но Уолт се отдалечава от процеса на анимацията, тъй като има нова идея – създаването на увеселителни паркове. “Дисниленд” и “Дисниуълрд” се превръщат в шеметен успех, а компанията публикува още успешни анимации като “Лейди и Скитникът”, “Спящата красавица”, “101 далматинци” и “Мечът в скалата”.

За съжаление Уолт Дисни през целия си живот е бил заклет пушач и през 60-те години лошия навик коства живота му, тъй като той се разболява от рак и почива през 1965-та година, без да може да види “Мечо Пух” и “Книга за джунглата”, по които е работил преди смъртта си. Той получава Оскар посмъртно за “Мечо Пух”, а компанията, разбира се, продължава да снима анимации и макар за известно време да няма големи успехи, през 80-те и 90-те създава някои от най-големите хитове в историята, като “Малката русалка”, “Аладин”, “Цар Лъв” и “Херкулес”.

Дисни е един от най-почитаните филмови дейци на всички времена. Той е печелил 26 Оскара през живота си, 22 от които в състезателни категории (ненадминат рекорд) и 4 почетни. Общият брой на отличия, които е получавал от различни комитети е 950, сред които са орденът за кавалер на Почетния легион във Франция, президентски медал в Щатите, Ордена на короната в Тайланд, Ордена на Южния кръст в Бразилия, Ордена на Орела на Ацтеките в Мексико, почетни титли от университетите в Харвард и Йейл и други.

Уолт Дисни поддържа бляскав имидж в публичните си изяви, но като човек всъщност е бил сдържан и самокритичен, поради което и скъп за похвали към колегите си. Освен пушач, той е обичал и да си пийва. Дисни е бил и убеден патриот и антикомунист, но макар с годините от либерал да става на консерватор, никога не е бил расист или антисемит, както го обвиняват някои зложелатели. Затова свидетелстват негови колеги от африкански или еврейски произход, имали удоволствието да работят с него.

Дисни е бил създател на мечти и с право се счита за един от най-големите творци на ХХ век и символ на сбъднатата американска мечта. Днес неговата компания продължава да се разраства в шоубизнеса, служейки като свидетелство за значимостта на делото му.

Walt-Disney-Mickey

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор