Универсален войник

universal soldier

Една от основните характеристики на Холивуд е, че обожават да продават най-хитовите си филми отново и отново. А най-култовият филм от началото на 90-те години безспорно е “Терминатор 2”. “Универсален войник” обаче, фантастичен екшън на режисьора Роланд Емерих с участието на Жан Клод Ван Дам и Долф Лундгрен, е една от по-добрите му реплики.

“Универсален войник” е тайна правителствена програма, която използва загинали войници, за да ги превърне в непобедими киборги. Сред избраните за програмата за Люк Девро (Ван Дам) и Андрю Скот (Долф), загинали във Виетнам, но съживени 30 години по-късно като част от елитен отряд, който действа без грешка. Както обаче се случва и в направения няколко години по-рано “Робокоп”, спомените на двамата започват да се връщат, а с това и личностите им, които преодоляват програмата. Докато Девро обаче е изпълнен с носталгия по дома и опитва да се прибере вкъщи с помощта на красивата журналистка Вероника Робъртс (в ролята Али Уокър), Скот отново се превръща в кръвожаден психопат, който пренася Виетнамската война в наши дни…

unisol

Според мен “Универсален войник” е най-добрата имитация на Терминаторите, правена някога. Филмът е наистина зрелищен, със симпатични актьори за главни герои и запомнящ се злодей. Жан Клод тук е на върха на уменията си, истинска звезда и приближава звездните моменти на Арнолд. Али Уокър, която е известна и от сериала “Профайлър”,  е много чаровна и сладка, а героинята й своенравна, но мила. Долф пък използва като цяло антипатичното си излъчване максимално ефективно, за да изгради извратен злодей, а последната битка е брутална.

За голямо съжаление, “Универсален войник” постига достатъчно голям успех, за да се направят продължения, едно от които е глупаво, следващото негледаемо, а до последното не успях да стигна. Първият филм обаче си е истинска класика. Ако ви се гледа деветдесетарски екшън, може да си направи маратон с “Терминатор 2” и този филм. Няма да съжалявате.

Тагове:  

Оставете отговор