Уилям Питър Блати

peter-blatty-william-image
Уилям Питър Блати е американски писател от ливански произход, който е известен най-вече с романа “Заклинателят”, който по-късно адаптира на филм.
Блати е роден на 7-ми януари 1928-ма година и е дете на ливански мигранти в Щатите. Когато Блати е на три години, баща му напуска семейството и той бива отгледан от своята майка, дълбоко вярваща католичка. Учи в йезуитско училище, а после и в университета в Джорджтаун. Получава магистърска степен по английска литература в университета “Джордж Вашингтон”. Преди да стане писател, Блати е работил продавач на прахосмукачки, шофьор на камион и кореспондент в Ливан.
В началото на писателската си кариера Блати е автор на статии, след което пише хумористични романи, които печелят одобрението на критиката, но не се продават добре. Успехът идва през 1971-ва година с романа “Заклинателят”, който разказва историята на малко момиче, което бива обсебено от могъщ демон. Сюжетът е вдъхновен от действителни събития, а именно екзорсизмът на Роланд До от 1949-та година. Блати твърди, че в началото и тази книга не се е продавала добре, “но се е намесило Провидението” и тя става бестселър #1 в Щатите. Правата й за филмиране са закупени от режисьора Уилям Фридкин, а Блати пише сценария на това, което ще се превърне в може би най-успешният филм на ужасите за всички времена. Писателят, който е и продуцент на филма, печели “Оскар” за най-добър сценарий, както и “Златен глобус” за най-добър филм.
През 1983-та година Блати пише продължението “Легион”, което по-късно вдъхновява третата част от филмовата поредица. Сравнително скоро, през 2010-та година, излизат романите му “Crazy” и “Димитър”.
На български език от Уилям Питър Блати са излизали книгите “Заклинателят”, “Легион” и “Димитър”.
Уилям Питър Блати почива на 89-годишна възраст в началото на 2017-та година.
WilliamPeterBlatty

Един коментар за Уилям Питър Блати

  • Цитаделата  :

    […] Уилям Питър Блати, легендарният автор на романа “Заклинателят” (The Exorcist), е починал на 89 годишна възраст. Тъжната новина съобщи неговият близък приятел Уилям Фридкин, режисьор на филмовата адаптация на книгата. Фридкин нарича Блати “скъп приятел и брат”. Блати е дете на ливански мигранти в Щатите и първоначално пише комедии, преди да създаде може би най-запомнящият се роман на ужасите в историята. Блати е продуцент и сценарист на филма, както и режисьор на най-качественото от продълженията, “Заклинателят ІІІ“, базирано върху собствената му книга “Легион“. Блати е носител на “Оскар” за сценария на “Заклинателят”, а неговото произведение ще получи награда “Феникс” за класика в жанра на церемонията по връчването на годишните награди за фентъзи и хорър на “Цитаделата”, на 28-ми януари от 15:00ч в Дом на Културата “Средец”. Поклон пред светлата му памет! […]

Оставете отговор