Уилям Моузли е истинският крал на Нарния, каза наследникът на проф. Луис

peternrpromo3

Наследникът на професор К.С. Луис и негов доведен син Дъглас Грешъм засипа с похвали Уилям Моузли, актьорът на Питър Певънзи от филмите на “Дисни”. Както стана известно преди време, Уилям бил сгафил на първия си кастинг за ролята, но Грешъм го подкрепил, убеден, че това е момчето, което им трябва. Моузли оправдал доверието не само с актьорските си, но и с чисто човешките си качества.

“Наскоро по време на продукция, той и екипът на последния му филм бяха ударени от гръм”, припомни Грешъм зловещ инцидент от кариерата на Моузли. “Всички избягаха и го оставиха с колежката му главната женска роля. Когато се свести, той със залитане се изправи, отиде и я измъкна. Такъв мъж имахме за върховен крал на Нарния. За мен той винаги ще бъде Питър Певънзи”.

Грешъм се върна на спомените си и по филмовите и телевизионните адаптации на Нарния. “ВВС се справиха добре предвид много ограничения си бюджет”, коментира той телевизионния сериал, който навремето беше излъчван и по БНТ, “но мисля, че ние бяхме по-добри”. Под “ние” Грешъм визира продукциите на “Дисни”, за които смята, че първата е най-хубава. “При втората приятелят ми, който бе режисьор (Андрю Адамсън – бел.ред.) си повярва прекалено много и не можах да спра някои погрешни решения”. Грешъм обясни още, че позицията на изпълнителен продуцент звучи внушително, но реално не му е давала никакви правомощия. “Наричат те така, за да се чувстваш добре”, обясни той и не коментира много работата по третия филм, “Плаването на Разсъмване”.

Що се отнася до “Нетфликс”, които купиха правата за екранизация на Нарния срещу баснословна сума, Дъглас Грешъм призна, че няма никакъв контрол и никакви новини около продукцията, което го тревожи. Можем само да се надяваме, че проектът няма да завие в политкоректна посока, нещо, което навремето накара доведеният син на Луис да прекрати филмовите адаптации. Иначе той призна, че за пръв път е мечтал за голям филм по Нарния когато е видял оригиналния “Междузвездни войни” и е разбрал, че технически направата му не би била невъзможна. Грешъм не би отказал и филмова адаптация на “Космическата трилогия” от К.С. Луис. Запитан за най-голямото качество на книгите, писани от доведения му баща, наследникът отговори:

“Джак (прякор на К.С Луис – бел.ред.) не лъжеше читателя, когато пише. Винаги казваше истината”.

Оставете отговор