Уилям Афтън

william afton

Уилям Афтън е основният антагонист в поредицата Нощна смяна във “Фреди”. Той е изобретател, бизнесмен и сериен убиец, отнел живота на няколко невинни деца. В зависимост от това дали играете игрите, четете книгите или гледате филма, ще получите различна представа за детайлите около живота на Афтън, но има и някои общи неща, от които може да се създаде обща рамка на биографията му.

Афтън създава “Пицарията на Фреди Фазбеър” заедно с гениалния изобретател Хенри Емили, от който се вдъхновява за свои дизайни, разработвани във фирмата му “Афтън Роботикс”. За хората, които познават Уилям от този период на живота му, той прави впечатление на весел и добродушен човек, докато Хенри е този, който изглежда откъснат от света и подозрителен. Външният вид обаче лъже и в действителност Афтън е сериен убиец. Той примамва невръстни клиенти на пицарията, облечен в костюм на жълт мечок или заек, след това отнема живота им и натиква телата в костюми аниматроника. Полицията никога не разбира къде са скрити трупчетата и затова, макар срещу Афтън да има множество косвени улики, обвинение така и не му е повдигнато.

lillard-fnaf

В игралния филм от поредицата, където ролята на Афтън се изпълнява от ветерана Матю Лилард (“Писък”, “Скуби Ду”), Уилям запазва контрол над пицарията и след като тя фалира след убийствата, като наема нощни пазачи, които да пазят запустелия имот. За целта той си създава фалшивата самоличност на Стив Раглан, консултант по намиране на работа. Той препоръчва на жертвите си да се охраняват изоставената пицария нощем, когато духовете на жертвите му се събуждат в роботите, в които са натъпкани телата им и убиват всеки, който сварят в заведението, считано от тях за техен дом. Афтън набутва във “Фреди” и Майкъл Шмид, млад мъж, чиито брат някога е убил, но той успява да провали плановете му с помощта на Ванеса, дъщерята на Уилям, която той манипулира. Двамата му се опълчват, а Аби, малката сестра на Майкъл, разкрива на децата с рисунка, че именно Афтън е човекът, отнел живота му. Призраците се обръщат срещу него и го убиват.

dave

В романа “Сребърните очи” Уилям Афтън напуска град Хърикейн, където са станали убийствата и “Пицарията на Фреди Фазбеър” бива изоставена, след като Хенри се самоубива. Хората в града опитват да я запечатат в мол, който вдигат около нея с надеждата да привлекат нови бизнеси, но в мястото се усеща остатъчна негативна енергия от убийствата и хората се отказват да работят там. Години след престъпленията, Афтън се завръща значително отслабнал и с променен външен вид, като си намира работа като пазач на имота под името Дейв. Когато приятели на убито от него момче решават да посетят “Фреди”, той се обръща срещу тях и отвлича младия Карлтън, който натъпква в костюм на аниматроника, с идеята механизмите вътре да го убият. Но Чарли, която е дъщеря на Хенри Емили, проваля плановете му, като освобождава младежа и задейства механизмите в костюма на жълт заек, носен от самия “Дейв”. Така Афтън загива.

william afton yellow rabbit

За съжаление Уилям намира някакъв начин да оцелее след смъртта си, което намеква, че вероятно освен всичко друго, владее и някаква магия. Тялото му се вселява в костюма, където е затворен и така се ражда нов злодей на име Спрингтрап – парцалив жълт заек, по-силен, отколкото е бил Уилям като човек и поне толкова коварен. Всичко това прави този злодей един от най-заплашителните, на които може да попаднете в съвременен хорър, мъж, изгубил всичко човешко в себе си много преди и физически да се превърне в чудовище. С неговата биография слагаме край на пролетната ни серия биографии на персонажи от поредицата Нощна смяна във “Фреди”.

yellow rabbit

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор