Ужас

ujas

Ужас” е най-новият сборник на писателския хорър клуб “Лазарус”, общество, в което членувам и аз. Поради това се очаква да не съм напълно безпристрастен, но ако трябва да съм честен, в мен нямаше ентусиазъм от това, че издаваме нова книга и даже изпитвах известна досада. Но решението на съставителя Бранимир Събев да форсира писателите да пишат по двойки се оказа изключително удачно – авторите освежихме един друг стила си и представихме в крайна сметка една много силна антология, за мен лично по-добра от “Писъци” и “Вой”, предните два големи проекта на клуба, в които участвах.

Първият разказ е “Косплей“, който написах съвместно с Иван Димитров. Той, подобно на филмите от поредицата “Заклинанието”, е вдъхновен от действителни събития, но доста украсени. В Белене се организира конклав на фентъзи фенове, а сред тях има и косплей конкурс. Единият от костюмите, поръчан от САЩ обаче крие адска тайна, която ще превърне купонът в кошмар… Забавлявах се адски, докато писах моят дял от този разказ и още повече, докато четох частите на Иван Димитров. Фогъра, както е прякорът на този автор, е зверски добър и работата с него беше песен. Мисля, че резултатът се получи страхотно и се надявам вие също да се изкефите, докато четете творбата ни.

Спомен за дъжд” е вторият разказ, дело на уважавания от мен д-р Димитър Цолов и непознатия ми като творец Милен Димитров. Една меланхолична история, която повече натъжава, отколкото плаши.

Колекционер на души” е най-страшната творба в сборника. Това не е голяма изненада, тъй като единият от авторите е Донко Найденов, многократен шампион от наградите на Цитаделата, този път партниращ си с младия талант Денис Метев. Братче бяга със сестричетата си от опасен гангстер, убил родителите му, но попада в лапите на “спасител”, който е в пъти по-лош… Чудовищна история с демоничен злодей. Мисля, че имаше нужда от по-щастлив финал спрямо предложения, но такова е било решението на авторския дует.

Праскови и малиново сладко” е предложението на Сибин Майналовски и Иван Величков. То доста ме изненада, тъй като и двамата в последно време правеха по-интелектуални разкази. Тук обаче Сиби се връща към корените си в жанра на кървавия хорър, а по мои впечатление Ванката е помогнал да се придобие звучене а ла Ричард Леймън. Само за хора със силни стомаси.

Кошмарна синхроничност” е включването на Делиян Маринов, вече утвърден автор покрай поредицата за Последното измерение и социалната му проза. Той го пише в съавторство със завръщащия се за втори разказ Денис Метев. Резултатът е особен, интригуваща идея, позволяваща да се направи по-цялостен поглед към човешкия живот.

ujas razkazi

В името на изкуството” е най-добрият разказ в сборника, мисля аз. Наистина епохална творба на може би най-успешния автор в клуба Марин Трошанов и изключителния талант Анна Гюрова, чиито стил има особен, омаен вкус. Млада студентка влиза в Художествената академия напук на съветите на родителите си и там бива избрана като особено талантлива в часовете на харизматичен доцент, влюбен в изкуството. Така Доротея неусетно потъва в красив сън, зад който обаче се крие демонична тайна от най-далечното минало на човека. Блестящо написана история, изваяна от словото на авторите си. Удоволствие е да се види, че и по нашите географски ширини може да се пише така.

Че младостта не е порок, а потенциал ни става ясно в “Белязан от съдбата” на Милен Колев и Даниел Иванов, автори, които още имат само по една самостоятелна книга, но за сметка на това са с талант, надхвърлящ дори някои по-опитни колеги. Полицай се мъчи да разгадае серия от загадъчни смъртни случаи, които се оказват свързани със собственото му изпълнено с ужас минало. Майсторски написан трилър, изпипан като идея, детайл и изпълнение. В Топ 3 на най-добрите творби в сборника (“Косплей”, на който съм съавтор не го броя, че не съм съвсем обективен).

И за финал се включва легендата и лидер на клуба Бранимир Събев, на всичко отгоре в тандем с извратения майстор на черната хорър реч Симеон Трифонов. “Утробата на светлината” е разказ, на който Мончи дава психеделичен пролог на разврат и ужас, а после щафетата се поема от Бранко, разказващ историята на автомобилно състезание до смърт с коли, каквито не сте си представяли нито в най-смелите си мечти, нито в най-страшните си кошмари. Брилянтен, ударен разказ, който трещи от мощността на двигателите и чара на различните си герои. Мъчно и гузно ми е, че Бранко в общи линии сам изнесе рекламната кампания на сборника, но поне разбирам защо се хвърля така – творба като тази заслужава да стигне до максимален брой читатели.

В заключение няколко думи за литературната сцена у нас. Като цяло е тежко, неблагодарно занимание да се пише за жанра в България. Публиката е апатична и оредяваща заради постоянно обезкървавяваща страната ни миграция (нищо против хората, които напускат, виновни затова са политиците, естествено). Резултатът е, че често авторите губим сили и желание да творим, а когато пуснем нещо не виждаме смисъл и да се борим да стигне и до малкото останали хора, намерили сили да ни следят. За капак много от нас са прочели стотици и дори хиляди книги, поради които следим само творби от най-добрите автори по света, както съм аз с Греъм Мастертън, а сравнението с тях вместо да вдъхновява, заради родната действителност потиска и обезсърчава. Това, което се опитвам да кажа е, че бях изгубил всякакъв творчески мерак през последните месеци, измъчван от чувството, че всичко, което правим е безсмислено.

За щастие “Ужас” ме убеди, че не съм прав. Не казвам, че книгата е перфектна и няма да ви навивам, че сме по-добри от неуморния Стивън Кинг, чиито романи продължават да излизат постоянно на български. Да, имаше вътре разкази, които не бяха моята бира, но поне половината намирам за наистина върховни, нещо, което ме изненада и дори потресе. Действително жанровите автори у нас го могат и заслужават подкрепата Ви. А аз вече чакам новите неща на Ани, на Донко, на Милен и Дани (запазете тоя тандем, момчета!), както и разбира се, на Бранко. Да сте живи и здрави и слава Богу, че ви има!

ujas books

Ревю на Александър Драганов

Купете книгата от ТУК!

Оставете отговор