Ужасът в Амитивил

Ужасът в Амитивил

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 08.03.2013

 photo a-horror_zps43f38db9.jpg

“Ужасът в Амитивил” е класически роман на ужасите, написан от писателя Джей Енсън по разказите на семейство Джордж и Кейти Лутц, които твърдят, че са станали жертва на паранормална активност в новия си дом в Амитивил, Ню Йорк. Техният разказ и до ден днешен е една от най-страховитите истории, разказвани някога. Трябва да се отбележи, че макар скептиците да оспорват достоверността на книгата и двамата съпрузи са издържали тест през детектор на лъжата. Книгата се радва и редица продължения, които вече са измислени. Цялата серия за “Амитивил” има и десет филмови екранизации. Ядрото на всичко обаче е книгата на Джей Енсън.
Всичко започва, когато Джордж и Кейти Лутц си купуват огромна нова къща с басейн за сумата от 80 000 долара. Въпреки, че американската валута се е обезценила от времето, когато сделката е била сключена – 70-те години – трябва да се отбележи, че това е изключително примамлива сума за такъв луксозен имот. Това може да бъде потвърдено от всеки, който се е опитвал да си купи недвижим имот. Причината за изгодната цена обаче е макабрена – година преди семейство Лутц да закупят в къщата, в нея се е случило жестоко убийство, в което млад мъж е избил цялото си семейство. Случаят е документиран като едно от най-големите престъпления в историята на Щатите, а извършителят му и до ден днешен е зад решетките, макар адвокатите му да са пледирали “лудост” и това, че клиентът им е извършил престъпленията по нареждане на безтелесни “гласове”. Кейти и Джордж обаче решават, че миналото си е минало и решават да се нанесат в къщата с трите си деца и кучето. Едно обикновено американско семейство, което търси ново начало в живота си. За съжаление нещата се объркват почти веднага след нанасянето им в къщата. Джордж, който дотогава е грижовен съпруг и добър баща на доведените си деца, силно занемарява външния си вид – спира да се къпе и бръсне и започва да брадясва… докато не се превръща в копие на страховития убиец от избитото семейство! Измъчван от неестествен студ, който огънят в домашната печка не може да прогони, той започва да развива параноидни симптоми – буди се всяка нощ от неясна тревога, започва да чува маршова музика из къщата, проявява грубост към семейството си. В същото време Кейти усеща невидимо присъствие и нежни докосвания от невидима сила. Дъщеричката й Миси пък твърди, че има необичаен въображаем приятел, който й се явява във формата на прасе. Първоначално отказващи да приемат събитията като знак за нещо реално и отвратително, семейство Лутц скоро се озовават в битка на живот и смърт с невидим враг, решен да съсипе живота им…
“Ужасът в Амитивил” е може би най-страшната и стряскаща книга, която съм чел през живота си. Въпреки, че по принцип предпочитам фентъзи пред хорър, аз съм чел класиците на черния жанр – Брам Стокър, М.Р. Джеймс, Х.Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг, Клайв Баркър, Джон Конъли, Дийн Кунц, Дан Симънс. Някои от техните книги са ме стряскали, а други определено са покачвали нивото на адреналин в кръвта ми. “Песента на Кали” на Дан Симънс например определено ме беше оставила потресен. Никоя книга обаче не ме е смущавала така, както “Ужасът в Амитивил”. Причината за това е вероятно хипотезата, че е базирана върху реално случили се събития. Ако това е така, наистина не ни остава нищо друго освен да преосмислим сигурността на нашите познания и наука за света и да се помолим никога да не ставаме свидетели на такива чудовищни феномени. Ако не е така и книгата е измислена, на което се надявам, мога само да поздравя Джей Енсън за начина, по който е разказал историята – в почти документален, сравнително сух стил и описващ неестествени събития, които постепенно покачват напрежението до такава степен, че то стига кресчендо. Ако искате книга, която наистина да ви уплаши, “Ужасът в Амитивил” е точното четиво.

Оставете отговор