Уволниха авторка, задето подкрепила Роулинг

into the wild

Писателката Джилиан Филип бе уволнена от “Харпър Колинс” заради това, че е подкрепила Дж.К. Роулинг в твърденията й за биологичния пол, съобщи в-к “Дейли Мейл”. Филип, която е една от авторките, работещи за псевдонима “Ерин Хънтър” по котешката поредица Warriors e споделила хаштага #IStandWithJKRowling (подкрепям Дж.К. Роулинг). Малко след това Филип бива обвинена в трансфобия и получава заплахи за здравето и живота си. Вместо да я защити, Джеймс Ноубъл, редакторът на книгите, написани под псевдонива Ерин Хънтър, я уволнява с аргумента, че “световете на Ерин Хънтър са за всички читатели”.

“Съжалявам, че професионализма и работата ми не струват нищо пред тълпа анонимни тролове в Туитър”, коментира Филип, а Тоби Йънг, председател на Съюза за свободно слово, добави:

“Всеки ден животът на хората бива съсипан заради това, че са казали нещо, с което някой е несъгласен”.

“Културата на отрицание, в която живеем в момента е налудничава”, обобщи по друг повод ситуацията с политическата коректност актьорът Дийн Кейн, изпълнил ролята на Супермен в телевизионен сериал от 90-те. “Като в чернова на Оруел”.

Поне знаем защо в англоезичния Интернет няма голяма подкрепя за Роулинг – кажеш ли нещо в нейна подкрепа, можеш да останеш без работа. Но Емерсън Спартц, основателят на “Мъгълнет”, който защити Роулинг от колегите си вчера, коментира:

“Няма повече да си трия туитовете от страх.
Няма повече да се автоцензурирам.
Омръзна ми от културата на отрицанието”.

Такава е позицията и на Цитаделата. Няма по-ценно нещо от свободата и ще се борим за нея.

Оставете отговор