Убийство в Ориент Експрес

Ubijstvo v Orient express-1260175046

Колкото по-голям опит придобива един читател, толкова повече се уверява, че посредствените книги са мнозинство, хубавите по-малко, а великите още по-малко. “Убийство в Ориент Експрес” обаче е само една – върхова и неповторима, с право превърнала се в емблема на творчеството от легендарната писателка Агата Кристи. Започнах да я чета след “Алиби” и “Десет малки негърчета” и мога да кажа, че ми хареса повече и от двете. Част от това се дължи на личните ми пристрастия, за които ще стане дума по-долу, но основното е, че самият роман е уникално добър, а криминалната загадка в основата му – изключително добре измислена.

Еркюл Поаро, легендарният белгийски детектив, се връща към Европа с прочутия Ориент Експрес. След като е минал през Сирия и Турция, влакът преминава през земите на бивша Югославия, като Поаро пътува в едно купе с изключително разнородна компания от хора с различно обществено положение от цял свят. Един от тях, американец с привидно дружелюбно държание, но зли очи, иска да използва Поаро като охрана, ала белгиецът е отблъснат от нещо в поведението му и отказва. Когато обаче влакът е принуден да спре посред нощ заради снежна буря, а американецът е намерен зверски убит, от детективът ще зависи да разбере кой, как и защо е извършил чудовищното престъпление…

Преди да пристъпя към оценка на книгата искам да подчертая, че аз бях обречен да я харесам поради две причини – изпитвам силна любов към влаковете и обожавам историите, в които героите са хванати в снежен капан. В същото време, самата книга е написана великолепно. Агата Кристи отново заплита неразгадаем пъзел от колоритни човешки образи, който може да бъде нареден само от знаменития й герой, за да опише картината на почти перфектното престъпление.

“Убийство в Ориент Експрес” е забележителна, вкусна книга, която си заслужава определението “класика” и без да слагаш задължителната добавка “в жанра”.

murder in orient express

Тагове:  

Един коментар за Убийство в Ориент Експрес

  • Цитаделата  :

    […] Макар той да не е във фантастичния жанр, скорошното ревю на книгата, както и звездното участие на актьори като Кенет […]

Оставете отговор