Тъмната кула

the-dark-tower-600x889

Векове наред Тъмната кула се издигала в центъра на Вселената, за да я пази от съществата отвъд нея – демони, които носят смърт и разруха. Сега обаче Кулата се тресе от атаките на Човека в черно, зъл магьосник, който иска да завладее света… или поне така сънува Джейк Чеймбърс.

Това е сюжетът на игралния филм “Тъмната кула”, заснет от режисьора Николай Арсел по мотиви от едноименната фентъзи поредица, написана от краля на ужаса Стивън Кинг. Филм, който феновете чаката с голямо нетърпение, но после настръхнаха, когато разбраха, че за ключовата роля на Роланд Стрелеца е нает чернокожия актьор Идрис Елба, при все, че в книгите Роланд е бял и се твърди, че прилича на Клинт Ийстуд. Е, аз си признавам, че не съм чел книгите, поради което потънах в историята на филма без предубеждения и останах много доволен.

Джейк, за който ви споменах по-горе, е младо момче, което рисува много добре, но е измъчвано от ужасни кошмари. Майка му го води на психиатър, който твърди, че става дума за травма от трагичната кончина на баща му. Джейк обаче смята, че това не е така. В крайна сметка, докато сънува как Тъмната кула се тресе от атаките на Човека в черно, в родния му Ню Йорк стават страховити земетресения. Пастрокът му обаче не се трогва от това и решава да го прати в лудница. Според Джейк загрижените санитари, които идват с обещание да се погрижат за него, дори не са хора, а само носят лицата на такива. Неговите сънища му подсказват, че той има само една надежда – да открие Роланд Стрелеца, последният оцелял от орден бойци, изправили се срещу Човека в черно. Момчето тръгва да бяга – и така става заложник в битка за оцеляването на вселената…

roland-and-jake

Доколкото знам, запалените почитатели на Кинг не са много доволни от адаптацията, но аз понеже съм пропуснал книгата останах очарован. “Тъмната кула” представя пред зрителя оригинален фентъзи свят, който оживява на големия екран с компетентно направени, макар и не главозамайващи ефекти, но и с чудесна игра на главните актьори. Том Тейлър е истинско откритие, млад актьор, който ми напомни на Даниел Радклиф и Логан Лърман, но играе по свой начин, за да създаде наистина трогателен образ. Идрис Елба има много силно присъствие и се справя блестящо с ролята си на могъщ защитник, който търси отмъщението, но намира нещо повече. Матю Макконъхи, който влиза в ролята на Човека в черно, е зашеметяващо добър и видимо се наслаждава на всяка гадория, която извършва във филма. Действието на филма е бързо и задъхано – както каза самият Кинг, no filler, all killer – а финалната битка е истински епична и с майсторска хореография, която ми напомни на “Матрицата” и “Еквилибриум”. За мен силни бяха и емоционалните моменти между Роланд и Джейк, които ги правят истински герои.

Крайният резултат е страхотен летен фентъзи филм, който може би не е визуално зашеметяващ като “Валериан” на Люк Бесон например, но си остава приключение, което си струва да бъде видяно на голям екран.

Оставете отговор