Турнир за Герой на Цитаделата

Турнир за Герой на Цитаделата

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 07.05.2013

Турнирът за Герой на Цитаделата е шампионат между измислени персонажи, както от книги, така и от филми, който трябва да определи кой е най-обичаният герой от читателите на сайта. Той се провежда по подобие на други първенства в западни сайтове. Избрани са 16 различни героя, които се изправят един срещу друг в серия анкети, като накрая трябва да остане само един. Подборът на героите включваше шест героя от класически фентъзи произведения:
– Гандалф от “Билбо Бегинс или дотам и обратно” и “Властелинът на пръстените” на Дж.Р.Р. Толкин
– Питър Певънзи от “Хрониките на Нарния” на К.С. Луис
– Аланон от трилогията за “Шанара” на Тери Брукс
– Белгарион от поредиците “Белгариад” и “Малореон” на Дейвид Едингс
– Томас от “Сага за Войната на Разлома” на Реймънд Фийст
– Дризт до Урден от Епоса за Мрачния елф на Р.А. Салваторе
Към тях бяха добавени още шестима герои от съвременни произведения в жанра:
– Хари Потър от едноименната поредица на Дж.К. Роулинг
– Ерагон от “Наследството” на Кристофър Паолини
– Пърси Джаксън от “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп” на Рик Риърдън
– Джош Нюман от “Тайните на безсмъртния Никола Фламел” на Майкъл Скот
– Едуард Кълън от “Здрач” на Стефани Майър
– Джейс Уейланд от “Реликвите на смъртните” на Касандра Клеър
Още двама персонажи бяха избрани от космически поредици с фентъзи елементи. Това са:
– Дарт Вейдър от “Междузвездни войни”
– Изследовател Гарвана от “Светът на призраците”, повест от сагата “Deathstalker” на Саймън Р. Грийн
Накрая бяха добавени и двама супергерои, по един за комиксовите вселени на DC и Marvel. Това са съответно:
– Батман
– Спайдър-мен

Всеки един от героите бе представен подробно в едиториала Шестнадесетте Избрани, а след това хората имаха възможност да изберат програмата на Турнира. След анкета в сайта, бе гласувано той да се проведе по азбучен ред. Това означаваше, че първият кръг от Турнира изглежда така:
Аланон – Батман
Гандалф – Белгарион
Дарт Вейдър – Джейс
Джош – Дризт
Едуард – Ерагон
Изследовател Гарвана – Питър Певънзи
Пърси – Спайди
Томас – Хари

Ето резултатите от І кръг мач по мач…

– Батман спечели накъсания от нарушения първи мач на Турнира
Батман продължава във втория кръг от Турнира за Герой на Цитаделата след излишно драматичен първи мач от шампионата на сайта, който бе изпъстрен с множество нарушения или поне съмнения за такива. Всичко започна гладко за Черния рицар сутринта, макар неговия опонент, друида Аланон, да изкара изненадващо добри резултати. Динамиката на гласуването в ранния следобед обаче придоби крайно съмнителни измерения и подозренията за това, че някой играе мръсно в анкетата ни принудиха да я спрем при резултат 55% на 45% при 59 гласували и да потърсим друго място, където да довършим битката. Във временно убежище на Турнира се превърна сайтът Easy Polls, където Батман постигна далеч по убедителен резултат – 78% на 22% при 40 гласували. Предвид драмите от по-ранните часове на деня и опасенията, че и тази анкета може да бъде пробита, реших да свиря край на мача в 20:00ч. Така с общ резултат от 64,3% при 99 гласували Черният рицар побеждава друида на Шанара, за който остават 34,6%.
– Гандалф направи заявка за титлата
Гандалф от “Властелинът на пръстените” направи силна заявка за титлата в Турнира за Герой на Цитаделата след като доминира над Белгарион в мач от първия кръг на шампионата. След неуредиците с анкетата на сайта вчера днешният дуел се състоя едновременно във форума и групата на сайта във Facebook, като накрая резултатите от двете анкети се сумираха. Във форума Гандалф събра 73% от подадените 19 гласа, като в абсолютна стойност това означава, че е спечелил с 14 на 5. Във Facebook предимството му бе дори по-голямо – 29 на 8. Така с общ резултат от 76% на база 56 подадени гласа Сивия странник продължава във втория кръг на Турнира.
– Вейдър разкри мощта на Тъмната страна
Ситският лорд Дарт Вейдър спечели убедителна победа в първия си мач от Турнира за Герой на Цитаделата и съкруши Ловеца на сенки Джейс Уейланд, след като спечели 77% от подадените 48 гласа в днешния дуел. Вейдър взе лидерството още преди обед, като в началото водеше на нула и в двете анкети – във форума и във Facebook. По-късно Джейс успя да събере някакви гласове, но съвсем недостатъчни, за да се противопостави на ситския лорд. Дарт Вейдър унизи нефилима с 12-2 в анкетата на сайта, като в същото време бе достатъчно убедителен и във фейса, където взе мача с 25-9. Така ситският лорд продължава във втория кръг.
– Дризт спечели в оспорвана битка срещу Джош
Елфът на мрака Дризт до Урден спечели четвъртия мач от първия кръг в Турнира за Герой на Цитаделата, след като надделя в оспорвана битка с Джош Нюман от “Тайните на безсмъртния Никола Фламел”. Особено ожесточен бе сблъсъкът между двамата във Facebook, където резултатът им бе почти равен – 16 на 12. Във форума на сайта обаче преднината на мрачния елф бе по-категорична и той надделя с 10-5. Така с краен резултат от 60% на база 43 подадени гласа Дризт продължава във втория кръг.
– Eрагон впечатляващ в първия си мач
Драконовият ездач Ерагон от сагата “Наследството” на Кристофър Паолини направи силен старт в Турнира за Герой на Цитаделата, след като спечели убедително дуела си с вампира Едуард Кълън от “Здрач”. Ерагон имаше тотално надмощие в анкетата, направена сред членовете на групата ни във Facebook, като спечели съревнованието там с 29 на 7 гласа. Във форума Едуард успя да окаже по-голяма съпротива, но в крайна сметка и там Ерагон спечели убедително – с 12 на 5. Така с общ резултат от 77% на база 53 гласа героят на Кристофър Паолини отива на втори кръг в Турнира.
– Питър Певънзи с победа в спринтов мач
Питър Певънзи от “Хрониките на Нарния” продължава във втория кръг от Турнира за Герой на Цитаделата след победа над Изследовател Гарвана от “Светът на призраците” на Саймън Грийн. Питър спечели в спринтов мач, който приключи необичайно рано следобед заради програмата на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър. Върховният крал на Нарния спечели убедително съревнованието във форума, където надделя над Гарвана с 12-5. Много по-оспорвана бе ситуацията във Facebook, но в крайна сметка младият рицар спечели и там с 21-13. Така с общ резултат от 64% на база 51 гласа Питър Певънзи отива на втори кръг.
– Пърси Джаксън с фантастична победа срещу Спайдър-мен
Пърси Джаксън започна Турнира за Герой на Цитаделата с фантастична победа срещу Спайдър-мен, извоювана в може би най-интересния мач от началото на шампионата. Синът на Посейдон, измислен от Рик Риърдън в поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и изигран от Логан Лърман във филмовата адаптация по първата книга започна битката с убийствена преднина преди обед, но не след дълго Спайди отвърна на удара. Във форума дуелът между двата си остана много оспорван до самия финал, но в крайна сметка Пърси победи с 11-8. В групата във Facebook обаче полубогът не остави никакъв шанс на супергероя и го надви с 30-15, като така не остави съмнение кой трябва да продължи във втори кръг. Пърси Джаксън спечели мача си срещу Спайдър-мен с общ резултат от 64% от 64 гласувания и така продължава напред в Турнира.
– Хари силен и стилен на старта на Турнира
Магьосникът Хари Потър, измислен от Дж.К. Роулинг в поредицата книги, носеща неговото име и изигран от Даниел Радклиф във филмовите адаптации на “Уорнър” спечели убедително първия си мач от Турнира за Герой на Цитаделата, въпреки, че му се падна да играе срещу един от най-могъщите и обичани персонажи във фентъзи жанра – драконовия господар Томас от “Сага за войната на разлома” на Реймънд Фийст. Хари обаче започна стилно още от сутринта, когато натрупа голям аванс и остана силен до самия край на мача, въпреки известното съживяване на Томас във форума. В крайна сметка магьосникът взе мача си срещу драконовия господар с общ резултат от 70% на база 71 гласували, като спечели във форума с 13-9 и бе съкрушителен във Facebook, където надделя с 37-12. Така Хари Потър отива във втория кръг на Турнира.

Мачовете от І кръг на Турнира за Герой на Цитаделата оформиха следните дуели за ІІ кръг:

Батман
СРЕЩУ
Гандалф

Дарт Вейдър
СРЕЩУ
Дризт до Урден

Ерагон
СРЕЩУ
Питър Певънзи

Пърси Джаксън
СРЕЩУ
Хари Потър

Ето и резултатите от ІІ кръг, мач по мач:
– Гандалф оцеля срещу Батман и е на полуфинал
Вълшебникът Гандалф от романите “Билбо Бегинс или дотам и обратно” и “Властелинът на пръстените” на Дж.Р.Р. Толкин, изигран от Йън Маккелън (на снимката) във филмовите адаптации на Питър Джаксън, оцеля до полуфиналите в Турнира за Герой на Цитаделата. Това стана след трудно извоювана победа срещу комиксовия супергерой Батман, която дойде след изключително оспорвано гласуване, продължило два дена. В началото на мача Батман поведе убедително в гласуването на групата ни във Facebook, но Гандалф от своя страна дръпна във форума. След това нещата се обърнаха – Черният рицар почти настигна вълшебника във форума, Гандалф обаче обърна резултата във фейса. Снощи резултатите и на двамата бяха почти еднакви, но във вторият ден от гласуването Толкиновия вълшебник успя да натрупа аванс и в крайна сметка спечели и двете гласувания – с 18-13 във форума и с 41-31 във фейса. Така с общ резултат от 57,2% на база от 103 гласувания Гандалф победи в най-оспорвания дуел от началото на Турнира досега и отива на полуфинал.
– Вейдър продължи с имперския марш и срещу Дризт
Ситският лорд Дарт Вейдър продължи имперския марш в Турнира за Герой на Цитаделата след победа на мрачния елф Дризт до Урден в мач от втория кръг на шампионата. Дарт Вейдър триумфира с 68,1% от подадените 91 гласа, но реално победата му дойде много по-трудно, отколкото предполага крайният резултат. Ситският лорд започна дуела ударно във форума на сайта, където бързо набра аванс. Не така обаче се развиха нещата във Facebook, където Дризт се държеше и дори повече в края на първия ден от гласуването. В крайна сметка обаче Вейдър използва успешно Тъмната страна и обърна гласуването и в групата, като в крайна сметка спечели 39 на 24 гласа, а във форума авансът му стана съкрушителен 23-5. Така емблематичният образ от филмовата поредица на Джордж Лукас “Междузвездни войни” отива на полуфинал.
– Ерагон впечатляващ и срещу Питър
Драконовият ездач Ерагон от сагата “Наследството” на Кристофър Паолини, изигран от Ед Спийлърс в екранизацията на първата книга, спечели нова убедителна победа в Турнира за Герой на Цитаделата. Ерагон се изправи срещу Питър Певънзи в мач от втория кръг на шампионата и не остави никакъв шанс за съперника си от Нарния въпреки проблемите във форума на сайта. Точно там драконовият ездач съсипа героя, изигран от Уилям Моузли във филмовите адаптации по книгите на К.С. Луис, като го разгроми със 7-1. В групата ни във Facebook Питър събра далеч повече поддръжници, но и там Ерагон успя да го надвие без особени проблеми и спечели с 40-21. Така с общ резултат от 68,1% драконовият ездач отива на полуфинал.
– Пърси победи Хари на фотофиниш
Пърси Джаксън от поредиците “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп” спечели инфарктно срещу магьосника Хари Потър от книгите на Дж.К. Роулинг в мач, който ще остане в историята на Цитаделата. Двамата най-големи герои на съвременното фентъзи си оспорваха лидерството до последните минути на мача, който, както бе обещано, свърши точно в 20:00ч. Почти до финала двамата бяха наравно, а с напредването на времето стана ясно, че в сила може да влезе синдрома на внезапната смърт – този, който дръпне накрая, да спечели и мача. Хари Потър до последно имаше надмощие сред феновете на групата ни във Facebook, където спечели с 44-36. Пърси Джаксън обаче контрира с предимство във форума, като на края авансът му се покачи до 21-12. Така с краен резултат 57-56 (!) или 50.4% (!!!) синът на Нептун успя да грабне победата и да се класира за полуфинал.

Мачовете от ІІ кръг на Турнира оформиха следните полуфинални двойки:

Гандалф
СРЕЩУ
Дарт Вейдър

Ерагон
СРЕЩУ
Пърси Джаксън

А ето ги и резултатите от полуфиналите…
– Гандалф надви Вейдър и е на финал!
Вълшебникът Гандалф от романите “Билбо Бегинс или дотам и обратно” и “Властелинът на пръстените” (на снимката изигран от неизвестен поне за мен актьор от съветския ТВ филм за Билбо от 1985 година) достигна финалната фаза от Турнира за Герой на Цитаделата след победа над ситския лорд Дарт Вейдър от филмовата сага “Междузвездни войни”. Това бе най-трудната победа за вълшебника и дойде след загуба във форума, където, след ръчно преброяване на коментарите стана ясно, че Вейдър печели стабилно с 18-12. Дори това обаче не стигна на ситския лорд за победа в крайното класиране, тъй като Гандалф надделя убедително сред феновете на групата ни във Facebook, където победи с 53-36. Така с общ резултат от 65 на 54 или 54,6% от подадените 119 гласа Толкиновия вълшебник стана първият финалист в Турнира за Герой на Цитаделата.
– Пърси категоричен срещу Ерагон!
Пърси Джаксън, главният герой в поредиците на Рик Риърдън “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп”, се класира на финала в Турнира за Герой на Цитаделата след категорична победа над драконовия ездач Ерагон от сагата “Наследството” на Кристофър Паолини. Пърси, който е изигран от актьора Логан Лърман във филмовите адаптации на поредицата, доминира и във форума на сайта, и в групата на Цитаделата във Facebook. Във форума Пърси поведе от самото начало и не изпусна водачеството до края, като спечели с краен резултат 18-13. По същия начин се развиха нещата и в групата, където синът на Нептун надделя с 47-30. Така с краен резултат от 65-43 или 60% от подадените 108 гласа Пърси Джаксън печели сблъсъка си с Ерагон и отива във финалната фаза на Турнира.

Полуфиналните мачове от Турнира за Герой на Цитаделата оформиха следния, последен сблъсък за титлата:

Гандалф
СРЕЩУ
Пърси Джаксън

А ето как протече финалът, за който бе оформена специална анкета…

Гръцкият герой Пърси Джаксън от поредиците “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и “Героите на Олимп” на Рик Риърдън спечели Турнира за Герой на Цитаделата по категоричен начин, след като надделя във Финала с 61,1% от подадените 98 гласа. Синът на Нептун поведе в надпреварата от самото начало и не допусна обрат до финала, като през цялото време постоянно увеличаваше аванса си. В цифри това прави 60 гласа срещу едва 38, подадени за неговият съперник Гандалф от “Властелинът на пръстените”. Така Пърси Джаксън печели титлата “Герой на Цитаделата”. Това е третото му голямо отличие от нашата общност, след победата в конкурса за Герой на Годината през 2010 година, извоювана срещу Джейс от “Реликвите на смъртните” и Джош от “Тайните на безсмъртния Никола Фламел” и триумфът му като шампион на форума миналата година, когато надделя над Хари Потър и Анакин Скайуокър от “Междузвездни войни”. Пърси победи Хари и в този Турнир, като това бе безспорно най-трудната от четирите му победи. Бих искал да благодаря на всички фенове на Рик Риърдън, които направиха този успех възможен, на всички, които избраха да подкрепят Пърси Джаксън, това бе най-страхотният подарък, който можехте да направите на мен, преводача на последните книги за него в България. Бяхте невероятни и постигнахте нещо, което ще остане в историята на сайта. Бих искал също така да поздравя Толкинистите за шеметния рейд, който направиха по пътя си към Финала, сигурен съм, че победите за Професора в конкурсите на сайта и Националния Клуб за Фентъзи и Хорър тепърва предстоят. Поклон отправям и към Хари Потър, който от дистанцията на времето се оказа най-тежкия съперник на Пърси за титлата и при други обстоятелства сега щеше да е тук, на негово място. Аплодисменти заслужават и всички 16 героя, а също и техните фенове, които направиха възможен този невероятен Турнир, доставил на мен, а надявам се и на вас, много приятни емоции. Обещавам ви, че той е само началото на редица подобни инициативи в сайта. Сега обаче е моментът да поздравим Пърси Джаксън, шампионът в Турнира за Герой на Цитаделата!

Един коментар за Турнир за Герой на Цитаделата

  • Цитаделата  :

    […] спечели първият Турнир за Герой на Цитаделата, който е и най-големият досега. Участие в него взеха […]

Оставете отговор