Турнир за Герой на Олимп

Турнир за Герой на Олимп


Author: Darth Sparhawk
Date: 06.10.2013

Само няколко месеца минаха, откакто Пърси Джаксън спечели Турнира за Герой на Цитаделата и ето, че настъпва момента за новата ни голяма инициатива, която започваме в чест на излизането на „Домът на Хадес“, четвъртата книга от Героите на Олимп. Става дума за новият ни Турнир за Герой на Олимп, в който ще трябва да определите кой е най-великият измежду героите, тръгнали да спасяват света от Гея и гигантите на борда на „Арго ІІ“. В Пророчеството те са седем, но общо са осем. Запознайте се с тях!

 photo annabeth_chase_by_bon2410-d38gnzv_zpsc93a1eff.jpg
Анабет
Анабет Чейс е сред главните герои както в оригиналната поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, така и в новата сага „Героите на Олимп“. Във филмовите интерпретации на историята, ролята й се играе от Александра Дадарио.
Анабет е дъщеря на богиня Атина и смъртния Фредерик Чейс. Като повечето полубогове, тя има трудно семейство, като се чувства нежелана от баща си и своята мащеха, затова твърде малка избягва. Бива намерена от Люк Кастелан и Талия Грейс, други полубогове, които стават нейни приятели. Заедно с Люк, Анабет успява да се спаси в Лагера на нечистокръвните, където бързо печели уважението на останалите. Анабет е интелигентна, силна, способна е да създава сложни планове в изключително тежки ситуации и освен това е майстор на битките с чудовища. Тя става приятелка на Пърси Джаксън още от идването му в Лагера, а през годините пътувания приятелството им прераства в любов. Двамата са в основата на победата, която боговете и техните деца, героите на Олимп, удържат в битката си с титана Кронос, обсебил първата любов на Анабет, Люк.
В „Героите на Олимп“ Анабет е една от Седмината, герои, споменати от древно пророчество, в което е единствената надежда Гея, злата богиня на земята, да бъде спряна от повторно пробуждане, което би унищожило света такъв, какъвто го познаваме. Тя неколкократно оказва решителна помощ в ключови моменти и помага за връщането на Атина Партенос, чудотворната статуя на нейната майка, която може да изцери вековната вражда между римляни и гърци.
В началото на романа „Домът на Хадес“ Анабет все още пропада в Тартара, мястото, където рухват всички чудовища.

 photo Jason_grace_by_germanmissiles.png
Джейсън
Джейсън Грейс е най-могъщият герой от Лагер „Юпитер“, в който растат полубоговете от римско потекло. Той е син на върховния бог Юпитер, господар на небето и е известен с това, че собственоръчно е победил титана Криос, като е съкрушил черния трон в планината Отрис.
Джейсън е второто дете на баща си от телевизионна актриса и по-малък брат на Талия. Докато Талия обаче е зачената от римския аспект на бога – Зевс, Джейсън е дете на Юпитер. Той бива посветен на богиня Хера, която ревнува от съпруга си. В аспекта си на Юнона тя нарежда Джейсън да бъде оставен във Вълчия дом и оттам започва пътя му към Лагер „Юпитер“. Веднъж озовал се сред римските герои, Джейсън се записва в Петата кохорта на Дванадесетия легион Фулмината, въпреки предупрежденията, че тя е най-слаба. Докато е там, той я издига до най-силната част на легиона и печели уважението на всички, като бива избран за претор. Джейсън води атаката срещу Криос към планината Отрис и играе ключова роля за победата на боговете във втората война с титаните, започната от обсебилия Люк Кастелан господар на Времето Кронос.
След успеха си, Джейсън бива отнесен от Хера в Гранд Каньон, където губи паметта си и бива намерен от група гръцки герои с Лио Валдес, син на бог Хефест и Пайпър Маклийн, дъщеря на богиня Афродита. Не много по-късно Джейсън трябва да извърши нов подвиг, като този път задачата е да освободи Хера от гигантите, които са я отвлекли в знак на нападение срещу установения ред на боговете. С помощта на приятелите си Лио и Пайпър, Джейсън успява да се справи и с това и потвърждава мястото си като един от Седмината, споменати в „Пророчеството“. Той потегля на борда на „Арго ІІ“ към Европа, където го очакват неочаквани премеждия, включително и съперничество за водачеството сред героите срещу Пърси Джаксън. В крайна сметка обаче и двамата се бият рамо до рамо срещу братята Алодай, ужасни гиганти, които планират да унищожат Рим.
Джейсън и Пърси оцеляват, но на края на приключението Пърси пропада в Тартара, докато се опитва да спаси приятелката си Анабет от Арахна. В началото на „Домът на Хадес“ Джейсън е на борда на „Арго ІІ“.
Като син на Юпитер Джейсън разполага със значителни сили, като умее да се бие с меч и копие, да лети, да призовава гръмотевици и ветрове.

 photo Leo_zps571e7762.jpg
Лио
Лио Валдес е герой от Лагера на Нечистокръвните и син на бог Хефест. Той е най-добрият приятел на Джейсън Грейс и съчетава качествата на майстор механик, гениален изобретател и господар на огъня, чиято стихия владее.
Лио е дете на Хефест от Есперанца Валдес, талантлива механичка, която бива пренебрегната заради пола си. Когато Лио е малък, тя бива убита от Гея с пожар, по този начин Майката Земя се опитва да уплаши бъдещия герой от собствените му сили. Те обаче са забелязани отрано и от Хера, която наблюдава израстването на героя.
Приключенията на Лио започват когато, след няколко години в приемни домове и сиропиталища, той бива намерен заедно с Джейсън в Гранд Каньон от група гръцки герои, които търсят Пърси Джаксън. Лио отива в Лагера, научава за потеклото си и скоро тръгва на поход за спасяването на Хера. Той играе ключова роля за успеха на подвига, като намира и на практика опитомява механичния дракон Фестус. По-късно Лио го използва за основата на своя по-амбициозен проект, кораба „Аргус ІІ“, който трябва да изведе Седмината герои от Пророчеството в древните земи – Гърция и Италия, където се очаква Гея да бъде пробудена.
Остроумен и изключително интелигентен, Лио може да бъде опасен и в битка заради бързите си реакции и огнената стихия, която владее – нещо, рядкост дори за децата на Хефест.
В началото на „Домът на Хадес“ той е на руля на „Арго ІІ“ и се опитва да намери път към древното светилище, в което се намират Портите на смъртта.

 photo 7eb1cb56-eb0f-466d-a29c-39fb8e44f5b4_zps5181e102.jpg
Нико
Нико ди Анджело е един от важните герои както в оригиналната поредица „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, така и в новата сага „Героите на Олимп“.
Нико е син на бог Хадес и италианската Мария ди Анджело. Роден е преди Втората световна война, но израства скрит в казино „Лотос“, където не остарява и не забелязва преминаването на времето, докато не се измъква оттам заедно със сестра си Бианка. Двамата биват отвлечени от мантикор, но Пърси Джаксън успява да ги освободи с помощта на Ловджийките на Артемида и отвежда момчето в Лагера на Нечистокръвните. По-късно Бианка тръгва на поход заедно с Ловджийките и загива. Нико дълго обвинява за това Пърси, тъй като синът на Посейдон му е обещал да я пази. По-късно обаче той идва с идеята Пърси да се потопи в реката Стикс и така да стане равностоен противник на обсебения от титана Кронос Люк Кастелан.
В поредицата „Героите на Олимп“ Нико бива отвлечен от гигантите, докато търси Портите на смъртта от другата страна на отвъдния свят и така попада в Тартара. Той бива държан като пленник от братята Алодай в делва, но накрая бива освободен от Пърси Джаксън и останалите герои от Пророчеството.
В началото на „Домът на Хадес“ Нико се възстановява от престоя си в бездната. Според сестра си Хейзъл, Нико ди Анджело е един от най-могъщите живи полубогове на своето време. Той е майстор некромант и може да призовава армии от скелети на своя страна, а в същото време умело се бие с меча си от стикска стомана. Той общува с духовете и често казва, че се чувства в по-добре в компанията на мъртвите, отколкото в тази на живите.

 photo Piper.jpg
Пайпър
Пайпър Маклийн е сред главните герои в поредицата „Героите на Олимп“.
Тя е дъщеря на богиня Афродита и актьора Тристан Маклийн. От малка има проблеми с баща си и за да привлича вниманието му краде или по-скоро „убеждава“ другите да й дават скъпи предмети. Разочарован след последната кражба, той я записва в училището за проблемни деца „Уайлдърнес“. Когато се озовава заедно с Джейсън Грейс и Лио Валдес в Гранд Каньон, тя става свидетел на атаката на венти – духове на бурята, а по-късно бива намерена от гръцки герои, които търсят Пърси Джаксън. Отведена е заедно с Лио и Джейсън, за който е убедена, че и е гадже, в Лагера на Нечистокръвните и там става част от подвига за спасяването на Хера. Тя играе важна роля в пътешествието до Вълчия дом, като използването на очарователната магия, с която е „убеждавала“ другите да й дадат вещите си и помага да спаси приятелите си от вещицата Медея. Освен това Пайпър наистина става гадже на Джейсън.
Пайпър е и сред Седмината герои от Пророчеството и пътува на борда на „Арго ІІ“, като помага по пътя към Европа при срещата на героите с озлобения Херкулес и неговия стар враг, речния бог Ахелой. Нейната очарователна магия е силно оръжие срещу почти всеки съперник.
В началото на „Домът на Хадес“ Пайпър е на борда на „Арго ІІ“.

 photo 542709_377149139058929_1492323711_n_zpseb7a4ae7.png
Пърси
Пърси Джаксън е главният герой в поредиците на Рик Риърдън „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ и „Героите на Олимп“. Той е син на морския бог Посейдон и е считан за най-великият герой на своето време.
Пърси е дете на Посейдон от Сали Джаксън и израства убеден в това, че е проблемно, хиперактивно дете с дислексия, което се проваля в училище след училище и бива тормозено от по-грубите ученици, като най-добрият му приятел е Гроувър. По-късно Пърси разбира, че Гроувър всъщност е сатир и научава истината за потеклото си. Той стига Лагера на Нечистокръвните и там се сприятелява с Анабет, като извършва много подвизи, описани в книгите на Рик Риърдън – спасява майка си от подземното царство на Хадес, открива митичното Златно руно на острова на Полифем, носи на раменете си небето, стоварено отгоре му от титана Атлас, прекосява Лабиринта на Дедал, изправя се срещу титаните в обсадата на Манхатън. Сред враговете, покосени от меча му Въртоп са Минотавъра, Химера, Горгоната Медуза, Хидрата и много други.
В поредицата „Героите на Олимп“ Пърси бива отвлечен от Хера, която отнема спомените му и го оставя в Лагер „Юпитер“. Там Пърси печели уважението и на римските герои, сприятелява се с Франк и Хейзъл и бива избран за претор, след като спасява Лагера от гиганта Полибот. Така Пърси става един от Седемте героя на Пророчеството и лети с останалите на борда на „Арго ІІ“. Когато обаче любимата му Анабет пропада в Тартара, повлечена от коварната Арахна, той я последва в бездната.
Пърси има невероятни сили, дадени му от бога на морето. Освен, че е виртуозен боец, той контролира стихията на водата.

 photo Frank_zpsf853ed88.jpg
Франк
Франк Занг, наричан от баба си Фай Занг, е римски герой от Лагер „Юпитер“ и син на Марс, бога на войната. В същото време той е потомък и на гръцкия герой Периклимен по майчина линия и от него е наследил умението да се превръща в различни зверове.
Франк е дете на Марс от Емили Занг, момиче, което се сражава за канадската армия в Афганистан. Тя загива там и Франк остава сирак, като освен това има и специална слабост – животът му зависи от парче овъглено дърво, оставено му от богиня Юнона.
Когато отива в Лагер „Юпитер“, Франк минава за непохватен и остава в Петата кохорта, където обаче се сприятелява с Хейзъл Левеск и Пърси Джаксън. Той е част от подвига, който освобождава бога на смъртта Танатос от гиганта Алкионей и така става един от Седмината герои на Пророчеството.
В началото на „Домът на Хадес“ Франк е на борда на „Арго ІІ“. Отличен стрелец, великолепен стратег и смел войн, майстор на превъплъщенията в различни животни, Франк е един от най-силните герои на своето време.

 photo Hazel_zpsf5144490.jpg
Хейзъл
Хейзъл Левеск е римска героиня от Лагер „Юпитер“ и дъщеря на бога на богатствата Плутон. Тя е сред главните действащи лица в сагата „Героите на Олимп“.
Хейзъл е дъщеря на Плутон от Мари Левеск, вещица от Ню Орлиънс, живяла във времената около и по време на Втората световна война. Мари презира дъщеря си, която обвинява за проклятие, което сама й е донесла с алчността си – да призовава урочасани богатства, които носят гибел на притежателя си. В злобата си Мари отвежда Хейзъл в Аляска и там я използва за съживяването на гиганта Алкионей, като е действа под ръководството на Гея. В крайна сметка Хейзъл спира плана, но плаща за това с цената на живота си.
Тя бива върната в света на живите от Нико ди Анджело, който е син на гръцкия аспект на баща й, след което я отвежда в Лагер „Юпитер“. Там Хейзъл се сприятелява с Франк, с който по-късно стават гаджета, а също и с Пърси Джаксън. Така тя става част от подвига за освобождението на Танатос, в който играе ключова роля, а след това се качва и на борда на „Арго ІІ“, където се намира в началото на книгата.
Хейзъл е храбра, умела с оръжието и надарена със специални умения, сред които призоваването на скъпоценни метали и безпогрешен усет за ориентиране под земята. Тя е достойна дъщеря на баща си, повелителят на отвъдното царство и богатствата Плутон.

Мачовете от първия кръг са:

Пърси срещу Франк
Лио срещу Джейсън
Пайпър срещу Анабет
Нико срещу Хейзъл

ПРЕГЛЕД НА ПЪРВИЯ КРЪГ

Пърси започна в шампионски стил Турнира
 photo f42e8678-4784-4330-8630-53aad601dcc3_zps79d9256f.jpg
Пърси Джаксън започна Турнира за Герой на Олимп дори по-убедително от този за Герой на Цитаделата, който спечели по-рано тази година. Синът на Нептун доказа класата си срещу иначе добрия си приятел, който разгроми с 23-2 (8-0 във форума и 15-2 във Facebook), което калкулаторът сметна, че се равнява на 92% от гласовете си или иначе казано, най-убедителната победа в историята на новите Дуели на Цитаделата. С това обаче лесните мачове за Пърси приключват, тъй като във втория кръг го очаква победителят от утрешното дерби, в което един срещу друг се изправят Джейсън Грейс и Лио Валдес.

Лио спечели дербито с Джейсън
 photo LeoFanArt_zpsce7868fc.jpg
Лио Валдес успя да спечели дербито с Джейсън Грейс след оспорвано гласуване, в което съотношението на силите се изменяше при всеки изминал час. В крайна сметка обаче синът на Хефест постигна чудото и отстрани именития си съперник, който само преди две години триумфира в конкурса на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър за Герой на годината. Лио взе анкетата във форума с 6-5 и тази във фейса с 16-12 и така спечели битката с общ резултат 22-17 или 56% от подадените 39 гласа. Огненото момче става вторият полуфиналист в Турнира, но следващото стъпало по пътя към победата е още по-стръмно, тъй като във втория кръг го очаква Пърси Джаксън. Турнирът за Герой на Олимп продължава и утре, когато една срещу друга се изправят Пайпър и Анабет.

Анабет направи Пайпър на бъз
 photo Annabeth.jpg
Дъщерята на Атина Анабет Чейс не остави и капчица съмнение коя трябва да бъде героинята, победителка в днешния дуел и направи Пайпър Маклийн на бъз и коприва с убедителна победа и в двете анкети на сайта. Анабет спечели съревнованието във форума с 8-2, но дори това бледнее пред резултата във фейсбук, който стигна съкрушителните 30 на 6 гласа. Така с общ резултат 38 – 8 или 82% от гласовете дъщерята на Атина почти стигна процента на гаджето си Пърси, който по-рано разби Франк с 92% от гласовете, но при малко по-ниска избирателна активност.
Следващият орех по пътя към финалите обаче вероятно ще е по-костелив, тъй като в утрешния последен мач от първия кръг един срещу друг застават децата на Хадес Нико и Хейзъл.

Братът се оказа по-силено от сестрата
 photo 4272b434-58c7-4fb3-af42-59a37a27cd24_zps9b4b4c1f.jpg
Нико ди Анджело доказа, че има място в Турнира за Герой на Олимп след като спечели убедително битката със сестра си Хейзъл Левеск в мач от първия кръг на шампионата. Нико поведе още от сутринта и не даде шанс на съперницата си, като спечели със 7-2 във форума и с унищожителното 22-5 във Facebook. Така с краен резултат 29-7 или 80% от подадените 36 гласа синът на Хадес отива на полуфинала, където обаче го чака още по-силна съперница в лицето на Анабет.
С това първият кръг от Турнира за Герой на Олимп приключи. Мачовете от втория кръг ще започнат следващата седмица.

ПРЕГЛЕД НА ПОЛУФИНАЛИТЕ

 photo FanArtPercy_zpsd3dc2243.jpg
Пърси не даде шанс и на Лио
Пърси Джаксън спечели убедително двубоя си с Лио Валдес и отива на финала в Турнира за Герой на Олимп. Синът на Посейдон доминира до такава степен, че не се наложи мачът да продължи до очакваната си дължина днес следобед. Пърси взе надмощие срещу Лио още в началото на мача и не изпусна водачеството си до самия финал, макар късно вечерта вчера да имаше известно събуждане сред редиците фенове на сина на Хефест. В крайна сметка обаче Джаксън взе мача след победи от по 28-9 във Facebook и 8-3 във форума и така спечели битката с общ резултат от 36-12 или 75% от подадените гласове. Така почти без усилие Пърси отива на финала, където го очаква победителя от дуела между Анабет Чейс и Нико ди Анджело. Вторият полуфинал започва утре и ще продължи до петък.

 photo ambassador_of_pluto_by_viria13-d5vhh6m_zps31820cd0.jpg
Нико ди Анджело ще играе на финал с Пърси Джаксън
Нико ди Анджело, синът на Хадес, ще играе на финала в Турнира за Герой на Олимп срещу Пърси Джаксън. Това стана ясно след финала на втория полуфинален мач, в който Нико успя да спечели след тежка битка с Анабет Чейс, дъщерята на Атина. Нико надделя само с два гласа аванс във фейса, където спечели мача с 23-21, но бе по-убедителен във форума, където надделя с 10-5. Така с общ резултат от 33-26 или 55% от подадените 59 гласа италианецът успя да се поздрави с крайния успех и шанса да играе срещу изглеждащия неудържим в последно време Пърси.

ФИНАЛЪТ

 photo fdf2a258-6677-4127-90fd-11cd8369b509_zps1a272f8b.jpg
Нико ди Анджело е олимпийски шампион!
Нико ди Анджело спечели титлата в Турнира за Герой на Олимп след като поднесе сензацията на финала и надделя над абсолютния фаворит Пърси Джаксън в исторически мач, който ще се превърне в една от класиките сред новото поколение Дуели на Цитаделата. Още от самото начало Нико даде сигнали, че ще окаже реална съпротива на Пърси и няма да е поредния спаринг партньор, каквито бяха Лио и Франк. Въпреки това Синът на Нептун влезе във финалния ден от шампионата като лидер. След много силна сутрин обаче Нико обърна резултата и водеше убедително до финалния час, когато Пърси започна да топи преднината му. Във финалните минути резултатът във фейсбук стана равен – 37 на 37, но авансът на сина на Хадес във форума – 15 на 12, му позволи да направи чудовото и да се поздрави с крайния успех.
Така Нико вече официално е един от големите герои на Цитаделата и се превръща в един от фаворитите за титлата Герой на годината, която ще бъде гласувана през декември или януари. Това обаче още е в не толкова близкото бъдеще, а настоящето е сладко за сина на Хадес – той е шампион!

 

5 коментара за Турнир за Герой на Олимп

 • corvo nero 666  :

  Радвам се, че Нико спечели, защото е моят любим герой и от двете поредици (ПЪРСИ ДЖАКСЪН И БОГОВЕТЕ НА ОЛИМП и ГЕРОИТЕ НА ОЛИМП!

 • Alexander  :

  този Турнир се състоя доста отдавна, в края на 2013-та година, но наистина бе славна победа за Нико, синът на Хадес 🙂 Радвам се, че сме те зарадвали :3

 • ggfdghd  :

  Радвам се за Нико!

 • H2O  :

  Надявах се Пърси да спечели!

 • Alexander  :

  как още го помните този Турнир…

Оставете отговор