Турнирът на Реликвите

Турнирът на Реликвите

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 02.06.2014

 photo TMIad_zps5185ddd2.jpg
След дълго чакане “Град на небесен огън”, последната книга от поредицата “Реликвите на смъртните” от Касандра Клеър, вече излезе на книжния пазар в САЩ, а след броени дни се очаква и у нас. Това е финалът на едно вълнуващо приключение, застанало в сърцата на феновете редом до поредици като “Хари Потър” и “Героите на Олимп”. Затова, след невероятния успех на миналогодишните Турнир за Герой на Цитаделата и Турнир за Герой на Олимп, започваме ново начинание – Турнир за Герой на Реликвите! В него ще участват осем персонажа от книгите на Касандра Клеър, които ще се изправят един срещу друг в серия елиминационни Дуели, в края на които трябва да остане само един – Шампионът на Реликвите! Кой ще е той зависи само от вас, а сега ви представям отделните претенденти…

 photo TMIClary_zpsaf244fb1.jpg
Клеъри
За къде без главната героиня на историята? Израстнала като обикновено момиче, Клеъри научава по трудния начин, че всъщност е Ловец на сенки, носител на сила, завещана от ангела Разиел на избран орден герои, които трябва да пазят света от демоните. Влюбена до ушите в красавеца Джейс, тя израства до нивото на истинска героиня в борбата за сърцето му, която минава през преки сблъсъци с маниакалния й баща Валънтайн Моргенстерн, който иска да извърши геноцид на феи, върколаци, вампири и магьосници, а после и срещу още по-безумния му син Джонатан, приел името Себастиян. Клеъри е способна да измисля вълшебни руни, които й дават голямо предимство в битка и е обучена лично от Джейс, което я прави далеч по-опасен противник, отколкото вида й предполага. Освен това има голямо сърце и е готова да помогне на всеки.

 photo TMIJace_zps563f9c27.png
Джейс
Най-добрият, най-умелият, най-невероятният от Ловците на сенки, в чиито вени тече кръвта на истински ангел. Джейс е отгледан от маниакалния злодей Валънтайн като негов собствен син, без да подозира, че е приел самоличността на съществуващо момче, злокобния Себастиян. Именно затова той се е превърнал в ненадминат войн, убил повече демони от който и да е било на неговата възраст. Джейс е наясно както с това, така с физическата си привлекателност и не спира да го демонстрира с хапливия си сарказъм. Това обаче е фасада, която прикрива един раним и чувствителен човек, който никога няма да изостави нито приятели си, нито любимата си Клеъри. За да ги спаси, той се изправя както срещу коварния си ментор Валънтайн, така и срещу неговия безумен син Себастиян.

 photo TMISimon_zps5211782a.png
Саймън
Първоначално обикновено момче без особени сили, Саймън се променя след като бива ухапан от вампира Рафаел Сантяго и също става едно от Децата на Нощта. Точно в този момент приятелката му Клеъри остава до него и го спасява от лудостта на вампиризма, точно когато и собствената му майка се отрича от него. Джейс обаче е този, който го прави изключителен, като му дава от ангелската си кръв, а с нея и възможността да ходи на слънчева светлина. Саймън бързо открива силите си на вампир, които в типичния си за нърд стил сравнява с тези на Спайдър-мен и решава да помогне на Ловците на сенки в битката им с демоните, призовани от Валънтайн. По-късно той става заложник в играта за господство на света, започната от демона Лилит и нейният така наречен син, безумния Себастиян.

 photo TMIAlec_zps74c4e7f2.png
Алек
Затвореният в себе си Алек Лайтууд е брат на Изабел и парабатай – най-верен другар – на Джейс. Макар да няма подвизите на най-добрия си приятел, Алек е верен, отговорен спътник с невероятни умения в стрелбата с лък и способен да премисли дадена ситуация, за разлика от Джейс, който винаги се хвърля с главата напред. Единствената му сериозна слабост е магьосникът Магнус Бейн, когото обича. Неговата съдба обаче също е преплетена с тази на Джейс, което го изправя срещу жестокостта на Себастиян, който напада първо като най-верен убиец на Валънтайн, а после и като още по-лош злодей, готов да изгори целия свят.

 photo TMIIzzy_zps36fa1f7d.png
Изабел
Сестрата на Алек е далеч по-решителна и агресивна от него, красива и очарователна представителка на Ловците на сенки, готова да победи всеки със специфичния си камшик, отнел живота на не един или двама демони. Изи също е известна любовчийка, като е ходила с представител на народа на феите, а по настоящем движи с вампира Саймън, нещо, което никак не очарова родителите й.
Но Изи крие в себе си и жестока болка – нейният малък брат Макс е убит от Себастиян малко преди атаката над Града от стъкло, дом на всички Ловци на сенки. Това е болка, която Изабел така и не е успяла да преодолее. Тя се е заклела, че ще отмъсти на ненормалния син на Валънтайн, каквото и да й отнеме това…

 photo c32a301c-2a87-46fe-a461-a369bf77e83e_zpsd850c04c.jpg
Магнус
Един от най-харизматичните и запомнящи се герои в света на Касандра Клеър, Магнус Бейн е върховен магьосник на Бруклин и изключително колоритна личност. На пръв поглед някой би го отписал като несериозен сваляч с неприкрит интерес към представители и на двата пола, но това е докато не среща Алек Лайтууд, Ловецът на сенки, който го въвлича във войната с Валънтайн Моргенстерн. Тогава именно се разкрива истината за Магнус, която представя един безкрайно древен, безсмъртен човек, видял как всички около него полека лека си отиват. Преди да направи съдбовен избор за бъдещето си, Магнус ще трябва да помогне на Ловците в битката им със Себастиян, за да има такова.

 photo TMIValentine_zps41e049fc.png
Валънтайн
Архитектът на злото в книгите на Касандра Клеър е Валънтайн Моргенстерн, харизматичният Ловец на сенки, който създава фундаменталистко движение, чиято цел да унищожи всички народи на така наречените Долноземци – феи, вампири, върколаци и магьосници. Когато не успява да убеди Клейвът – ръководството на Ловците на сенки – в това, Валънтайн изфабрикува собствената си смърт, за да се завърне след години, готов на всичко, за да постигне мракобесната си цел, включително унищожението на по-голямата част от собствения си народ и призоваването на демони. Макар на е фанатик, Валънтайн е умел манипулатор, който не се колебае да използва Клеъри и Джейс за целите си, като ги обсипва с лъжи и полуистини, като в същото време има и скрит коз в ръкава си – неговият истински син, убиецът, приел името Себастиян.
Валънтайн е истински архизлодей, отличен войн, владеещ могъщи магии, в който гори пламъкът на истинска, макар и безкрайно изкривена вяра.

 photo TMISebastian_zps8c804b5f.png
Себастиян
Роден под името Джонатан, Себастиян е син на Валънтайн Моргенстерн, в чиято душа е вплетена демоничната магия на ужасната Лилит. Резултатът от това е истинско чудовище, което има интелекта на баща си и хищническия глад на самия Ад. Израстнал като истинския син на Валънтайн и отровен двойник на Джейс, Себастиян бива изпратен като агент в Града от Стъкло и позволява на баща си да вкара демони в родното място на Ловците на сенки. След като истината за Джейс става ясна, той не се поколебава да се разкрие пред враговете си и да демонстрира огромните си сили, а след като Валънтайн си отива, заема мястото му на деспот и създава нов род изкривени Нефилими – Потъмнелите – които да унищожат и заменят Ловците на сенки. Два пъти по-умен и шест пъти по-зъл от баща си, Себастиян е истинският злодей в поредицата “Реликвите на смъртните”, обезумял маниак, който иска да изгори целия свят и да бъде обичан за това.

И така – шестима герои на доброто и двама избраници на злото, шест момчета и четири момичета, шест Ловци на сенки и по един вампир и магьосник влизат в битката за титлата Герой на Реликвите. Кой ще е шампион ще разберем в края на месец юни, когато Турнирът ще завърши, а жребият за І-ви кръг от Турнира, който ще се състои идните две седмици е:

Клеъри срещу Магнус
Джейс срещу Саймън
Алек срещу Изабел
Валънтайн срещу Себастиян

ПЪРВИ КРЪГ
 photo Magnus-Bane-TMI_zps39bfd0e9.png
Първата сензация в Турнира за Герой на Реликвите се случи още на старта! Макар да е главна героиня в поредицата на Касандра Клеър, Клеъри Фрей отстъпи в първия кръг след срещата си с харизматичния магьосник Магнус Бейн. Магнус, който си е фаворит на феновете още след появята си в “Град от кости”, спечели убедително и двете гласувания, с 3-1 във форума и с 22 на 10 във Facebook, като така си осигури безпроблемно участие на полуфинала.

 photo 531f545e-7a49-4fc3-8dc5-8fd403112d14_zpsbee8c9db.png
Джейс затвърди статута си на най-успешен Ловец на сенки, след като натупа вампира Саймън в битка от първия кръг на Турнира на Реликвите, специалната ни надпревара, направена в чест на “Град на небесен огън”, последната книга от поредицата “Реликвите на смъртните”, която излиза у нас края на месеца. Макар в първите две книги двамата да си съперничат за сърцето на Клеъри, в гласуванията съперничество нямаше. Джейс спечели с 5-1 форумната анкета и с 22 на 7 тази във Facebook, като си осигури 77% от гласувалите.

 photo Izzy_zps90c6b10c.png
Изабел Лайтууд стигна полуфиналите в Турнира на Реликвите след оспорвана битка с брат си Алек. Алек буквално помете сестра си в гласуването на форума, което спечели с 4-0. Изи обаче събра далеч по-голяма подкрепа във форума, където спечели с 14-7 и така измъкна победата изпод носа на Алек с краен резултат 14-11 или 56% от гласувалите.

 photo d76d670b-ccf2-430b-a840-23b4602bb7bb_zps67acf1e6.jpg
Себастиян Моргентстерн спечели най-оспорваният Дуел в І-вия кръг на Турнира на Реликвите след като отстрани баща си Валънтайн с 51% от подадените 31 гласа. Двамата се движеха абсолютно наравно към 15ч, когато по принцип слагам край на Дуелите – 2:2 във форума и 12:12 във Facebook. Чак час по-късно дойде решителен глас от фейса, който наклони везните в полза на Валънтайн.

ПОЛУФИНАЛИ

Джейс срещу Магнус
Изабел срещу Себастиян

 photo 973690bd-4a5c-4abd-9bf1-2bd01dd95f79_zpsf36e3249.jpg
Джейс Херондейл стигна финала в Турнира на Реликвите след като спечели битката си с магьосника Магнус Бейн. Героят, изигран във филмовата адаптация от Джейми Бауър, успя да надделее над харизматичния персонаж на Готфри Гао, като го победи с минималното 3-2 във форума и вече убедителното 18 – 7 във фейсбук. Така с общ резултат от 21 – 9 или 70% от гласовете Джейс стига финалната фаза на Турнира.

 photo e1cd6c4d-c19c-4942-820d-2c18971268aa_zps601ab783.jpg
Себастиян ще се изправи срещу Джейс във финала на Турнира на Реликвите! След като преметна баща си в първия кръг, коварния син на Валънтайн бе безмилостен в полуфиналната битка с Изабел и я разгроми с 6-1 във форума и с 21 – 14 във Facebook. Така доведените братя от поредицата “Реликвите на смъртните” ще се изправят един срещу друг в епичен финален сблъсък, който ще определи първия ни шампион в Турнир за тази година. Битката ще се проведе в началото на следващата седмица 🙂

ФИНАЛЪТ
 photo JacevsSebastian_zps166f9118.jpg

Да. Знам, че е невероятно задето направихме цял Турнир за да установим очевидното, но все пак вече официално можем да кажем, че Джейс е любимият герой от поредицата “Реликвите на смъртните”. Красивият нефилим, изигран от Джейми Бауър във филмовата адаптация по първата книга на Касандра Клеър, успя да спечели и финалната битка срещу Себастиян Моргенстерн. Джейс падна във форума с 1-3, но доминира напълно във фейса, където спечели гласуването с 20 на 10. Така с общ резултат 21-13 или 61% от гласовете…

Джейс е шампион в Турнира на Реликвите!
 photo 5607a020-a8c2-49ca-9f09-a6392edc96f0_zps5b076d36.jpg

Оставете отговор