Труден старт за “Тайните на Дъмбълдор” в бокс-офиса

scamanders

“Тайните на Дъмбълдор”, както е озаглавен третия филм от поредицата “Фантастични животни” на Дж.К. Роулинг, записа труден първи уикенд в бокс-офиса, макар че все пак зае първата позиция в класирането с резултат от 43 милиона долара приходи в САЩ. Резултатите от останалата част от света, където филма вече е от 10 дни по кината, са малко по-обнадеждаващи, тъй като добутват до приходи от 193 милиона долара. Това обаче е най-слабият старт на филм от цялата поредица “Хари Потър” досега и макар първият уикенд на “Тайните на Дъмбълдор” да е малко по-добър от този на “Морбиус”, далеч отстъпва на втория “Соник”, спечелил над 70 милиона в Северна Америка преди седмица.

Когато каруцата се обърне, пътища много, но все пак трябва да се отчетат някои трудности пред поредицата, довели до този резултат, според някои анализатори заплашващ реализацията на последните два филма, тъй като всеки от тях струва 200 милиона долара. На първо време, трябва да се отбележи, че смяната на Джони Деп с Мадс Микелсен заради историите с Амбър Хърд е стратегическа грешка. Тук не става дума дали Мадс е добър актьор – ясно е, че е, а усещането, че с Деп, артист със стабилна фенбаза и специфична харизма, се постъпи несправедливо. Контрастът става по-голям от задържането на Езра Милър, скандалджия, който се бие в заведения и компрометира с присъствието си поредицата. Накрая, но далеч не на последно място, трябва да се признае, че филмите не са на нивото на “Хари Потър”. Оценката на зрителите от екзит пол е сравнително ниска, B+, както и за “Престъпленията на Гринделвалд”, героите са прекалено екцентрични и подходящи повече за поддържащи, а не за главни роли, декорите са сухи и сковани като на ретро продукция, нямаша нищо общо с чаровните магьоснически реквизити от оригиналните филми. Твърдолинейните фенове може да го отричат, но цифрите не лъжат – интересът към поредицата спада и едва ли е заради транс активистите, макар че постоянното ровичкане на Дж.К. Роулинг по темата да не помага. По данни на социолози, само 30% от зрителите на филма са под 25 години…

В същото време “Соник Филмът 2” продължава да се справя сносно с втори уикенд от 30 милиона и общи приходи от 231 милиона долара, което не е зле, предвид, че бюджетът му е около два пъти по-малък от този на “Тайните на Дъмбълдор”. На трето място интересно е “Изгубеният град” с 6,5 милиона – това е втори уикенд за филма, където оригиналния Хари Потър, а именно Даниел Радклиф, участва като злодей. Преди седмица тази продукция взе 30 милиона, а общите й приходи за две седмици са 88 милиона, но 78 от които само от САЩ.

За “Тайните на Дъмбълдор” не е добре, че скоро излиза и сравнително сходния като тематика магьоснически хит “Доктор Стрейндж 2” на “Марвел” с Бенедикт Къмбербач, който допълнително ще “ръфа” от приходите му, дори ако успее да се задържи пред втория “Соник”. Ние сме си казали от доста време, че подкрепяме Роулинг и ще гледаме третите “Фантастични животни”, като се надявам и да заслужи добро ревю. Дали обаче ще видим обещаните четвърти и пети филм, поне засега изглежда под въпрос.

Оставете отговор