ТРОЛОВЕ

ТРОЛОВЕ

 автор: Sparhawk

Едни от най-могъщите и опасни създания във фентъзи-литературата са троловете – представители на свирепа антропоморфна раса от скандинавските митология и фолклор.

Не е ясно точно откъде идва думата “трол”. Според едни лингвисти произхода и е от значението “свръхестествен”, а според други от “държа се свирепо”. Оттам в оригиналните митове за троловете има две тези – една, в която те са представени като огромни брутални великани и друга, в която са коварни и хитри създания, можещи да стават невидими.

Троловете обитават дълбоките лесове и високите планини, а също тъй се срещат и под мостове. Легендите са единодушни за това, че те са опасни същества, понякога дори отвличат човешки деца. Слабостите им са слънчевата светлина, която ги превръща в камък и името на Христа, което ги пропъжда, както и камбанния звук от черква.

Някои изследователи смятат, че троловете са съвсем реални същества – а именно косматите гиганти Бигфут и Йети. Дали е така, можем само да гадаем, но във всеки случай троловете се нанасят във фентъзито в различни форми, като цяло вдъхновени от северните митове.

Във “Властелинът на Пръстените” от Дж.Р. Р. Толкин те са огромни и груби създания, извратено подобие на дървесните гиганти – ентите. Те са много силни и груби чудовища, но за сметка на това глуповати и уязвими за слънчева светлина. И Билбо, и Фродо Бегинс обаче едва не намират смъртта си в лапите им.

Хари Потър можеше и съвсем спокойно да загуби прякора си “Момчето, което оцелява”, ако грамадния трол, пуснат от смъртожаден в “Хогуортс” го бе размазал с гигантската си бухалка. В книгите на Роулинг обаче троловете са дори по-примитивни отколкото в Толкинова Средна Земя и едно правилно заклинание спаси нещата.

Далеч по-умни са тези същества в сагата “Еления” на Дейвид Едингс. Там се са грамадни космати същества, едно от които е изваяло Белиомът – Сапфирената Роза. Освен това, ако не ги убиеш, живеят вечно, което ги прави потенциална заплаха за цялото човечество.

Много пъклени са и троловете в “Прокълнатия Меч” на Пол Андерсън – там те са заклети врагове на елфите.

Може би най-ужасяващи троловете са обаче в света “Forgotten Realms”. Там те са отвратителни създания, безплътни денем, които през нощта приемат кошмарна физическа форма и изяждат жертвите си. Не е възможно да ги убиеш, ако нямаш огън – те имат моментална регенерация, отрязания крайник се въстановява веднага, а от падналата част се появява друг трол.

В тази тема не могат да не се споменат и тролоците на Робърт Джордан – страховити хибриди между хора и зверове, създадени от Отстъпника Агинор.

Явно фентъзито не може да изкара без троловете, защото те се появяват и в по-нови книги и поредици – ярък пример за това е романа “Sea of Trolls”. А героите неминуемо се сблъскват с тях…

Оставете отговор