Тримата вълшебници и Златното руно

three wizards

Книгата на Александър Драганов „Тримата вълшебници и Златното руно“ ни въвежда в един приказен свят, който грабва вниманието и въображението на читателя и впечатлява със своята пъстрота. Вълшебници, елфи, гоблини, хора…всички те стават част от тази незабравима история, създадена от изкусното перо на автора. Въпреки, че книгата много напомня на първия голям проект на Александър – „Хрониките на Ралмия“, историята за Андория далеч надминава тази за Ралмия.

Малцина са авторите, които съумяват да създадат образа на идеалния герой, но още по-малко са тези, които могат да обрисуват персонажа на безмилостния злодей. Героите в тази история – Артър, Джеръми и Хелън далеч не са непобедими. Макар те да имат своите дарби и таланти те са едва в началото на своя път като вълшебници в Кралството на хората. И все пак за кратко време те израстват значително по време на своите приключения – в битката с гоблините, с разбойниците, със старата вещица за да стигнат до най-безмилостните си противници. Образът на главния злодей в историята – Еет, наричан още дяволският човек се обобщава невероятно точно до прякора му и родословното му дърво. Той съчетава в себе си трите основни черти за всеки един зъл образ – жестокост, хитрост и…чиста злоба. Въпреки, че гоблините, хората и останалите същества са представени наравно в книгата, авторът несъмнено и недвусмислено изразява своята симпатия и подкрепа за елфите – принцеса Нелира влиза в историята за да грабне сърцето на един от героите и да ги спаси на два пъти от сигурна смърт. Но най-голямото достойнство на книгата тук е, че тя залага на младите, привлекателни и емоционални образи, а не на досадните старци, които скланят глава пред своя противник още в първите страници.

final cover three wizards

Историята за вълшебниците и руното впечатлява с обхвата на сюжета. Налице е не просто раждането на един нов свят в жанра, но и на ясна концепция за това какво се случва вътре. Така авторът успява да избегне едно често срещано изкушение – написването на безсюжетна книга или разказ, което оставя читателя в горчивите обятия на скуката и унинието. Светът на Андора ще държи до последно в напрежение своите читатели като се започне от вкусната храна, която предлагат ханчетата в Кралството и се стигне до епичната битка с главния злодей и неговия гигантски питомец. Щастлив съм да отбележа, че историята изобилства от много диалози и екшън, а не от скучни описания, които са мъка за сърцатия читател на жанра. Тук е мястото да изразя своята приятна изненада от екипа, отговорен за оформянето на корицата, която е наистина прекрасна.

Но над всичко това най-ценното в книгата си остава нейното послание – че всеки избор в този живот е резултат от нашата свободна воля. И че този избор има своята цена. А цената, която очевидно е платил главният злодей е доста висока дори за хора като него.
Без да отнемам повече от времето ви горещо препоръчвам „Тримата вълшебници и Златното руно“ не само на феновете на автора, но и на всички читатели на жанра, които жадуват да изпитат тръпката на приключенията. И специални благодарности на издателството, че е дало шанс и възможност на Александър Драганов да ни зарадва с книжката си. За пореден път ще се уверим, че екипът на Весела Фламбурари е направил правилният избор.

Ревю на д-р Искрен Иванов

 

three wizards back vover

Поръчайте “Тримата вълшебници и Златното руно” от сайта на издателство “Горната земя” ТУК!

Оставете отговор