Трансформърс: Роботи под прикритие – сезон 2.5

starscream_rid_sdcc_2016_preview

Съвсем кратък бе третият, половинчат сезон от анимацията “Трансформърс: Роботи под прикритие”, кръстен 2.5 от феновете в Интернет. Докато  миналата година Аутоботите, предвождани от Бъмбълби се изправиха срещу коварния Мегатронус Прайм, а в началото на тази срещу завърналия се Стийлджоу, този път основен антагонист в сюжета е Старскрийм, който като Хари Худини се е измъкнал от Предаконите, приклещили го в края на предишната поредица “Трансформърс Прайм” и сега отново има план за вселенско господство.
Всичко започва, когато Аутоботите, предвождани от Би, попадат на десептикони, които обикалят Земята, за да откраднат ценни реликви на трансформърите. Би и екипът му успяват да ги отблъснат, но попадат на необичаен феномен – невероятно силни миникони, които могат да дарят страхотна сила на голям трансформър, но и временно да го поробят. При битките си с тях обаче Аутоботите разбират, че миниконите бягат от някого – и това е страховитият Старскрийм. Той иска да овладее всичките специални миникони – и така да придобие по-голяма сила дори от завърналия се на Земята Оптимус Прайм…
По принцип досега винаги съм споменавал с добри думи “Трансформърс: Роботи под прикритие” и дежурно ще ги кажа отново – добра анимация, чаровни герои, чувство за хумор и напрегнати битки, в случая с наистина отблъскващ злодей, какъвто е Старскрийм. Не мога обаче да не отбележа, че качеството при анимационните сериали за “Трансформърс” последните години започва да върви по траекторията надолу. Ако в началото на новия век поредицата се завърна бляскаво на малкия екран и надграждаше поредиците си една след друга – “Роботи под прикритие 2001” бе добра, но “Армада” и “Кибертрон” са далеч по-впечатляващи, при все междинната издънка “Енергон”; “Анимейтед” бе забавно и оригинално, но “Прайм” изби рибата и всеки следващ сезон бе по-добър – то вече нещата не стоят така. Първият сезон на новите “Роботи под прикритие” бе готин, въведе интересни персонажи, но свали нивото на “Прайм” обратно до “Анимейтед”. Вторият сезон бе доста по-кратък, пак имаше весели серии, но свърши някак ненадейно. И сега идва това половинчато нещо, което се гледа лесно и приятно, но оставя сума сюжетни линии да висят във въздуха, а тези, които отрязва, го прави по възможно най-нескопосния начин, да не говорим за факта, че пунтира сюжета на Combiner Wars, друг посредствен проект, излязъл в Интернет това лято.
Финалът на сезон 2.5 от “Роботи под прикритие” обещава нови серии или може би пълнометражна анимация, но “Хасбро” трябва много да внимават, за да не свърши най-готината им рисувана поредица по тъп начин, което окончателно ще наложи филмовите изцепки на Майкъл Бей като водещата интерпретация. Освен ако това пък не е и крайната цел, което в днешния корпоративен, циничен свят никога не е изключено.

Оставете отговор