Трансформърс: Последният рицар

the last knight poster best

Макар да е пети филм в поредицата, а аз да съм гледал предишните, “Последният рицар” е на практика първият “Трансформърс”, на който отивам като фен, а не като обикновен зрител. Именно “Ера на изтребление” ме накара да гледам всичките анимации и анимета от сагата и сега чувството, с което седнах в киносалона бе съвсем различно. Поради това не искам да пиша безпристрастно и обективно ревю, просто защото не мога.  “Трансформърс: Последният рицар” е моето киносъбитие на годината и му се насладих максимално. Отидох на IMAX, което препоръчвам и на вас, седнах на по-преден ред и буквално потънах в света на гигантските роботи и експлозиите около тях. Казват, че това ще е последният филм на Майкъл Бей в поредицата и ако е така, мога само да му благодаря за изживяването.

След като Оптимус Прайм е изчезнал от планетата Земя, светът е потънал в хаос. Трансформърите продължават да кацат на планетата, но са посрещани от враждебни милиции, които ги избиват със свои бездушни роботи и одобрението на държавните власти. Кейд Йегър, изобретателят от Тексас, помогнал в битката с Локдаун и Галватрон, е единственият, който помага на роботите под прикритие, заедно с верния си приятел Бъмбълби и дружината, в която влизат Хаунд, Дрифт и Гримлок. Но Мегатрон, завърналият се предводител на десептиконите, отново събира най-могъщите си бойци, а неговият стар съперник Оптимус е пленен на опустошената планета Кибертрон и програмиран от лудата богиня Кинтеса да унищожи Земята под предлог, че това ще съживи родния му свят. Единственият, който има представа какво точно се случва е възрастен английски аристократ, чиито съюзници са екцентричните Когман и Хот Род. Именно той знае тайната история на трансформърите и защо те непрекъснато идват на нашата планета – и сега събира последните потомци на крал Артур и рицарите на кръглата маса за решителна мисия…

Вероятно, ако седна да анализирам филма сериозно, ще разбера какво не му харесват критиците. Някои от старите недостатъци на Бей се проявяват отново – сюжетът е изпълнен на максимум с герои, което понякога го разлива излишно, екшънът може да бъде хаотичен, фокусът отново е насочен към хората, а роботите са техни спътници. Това, че разбирам негативните ревюта обаче не означава, че съм съгласен с тях. Както казах по-горе, аз не съм и безпристрастен, но в “Трансформърс: Последният рицар” има достатъчно неща, които според мен го правят най-добрият филм в цялата поредица на Майкъл Бей.

Героите този път са се получили. Роботите имат свои персонажи и характеристики. Няма как да сбъркаш Хаунд, Дрифт или моя любимец Хот Род, който говори с неподражаем френски акцент. Хората също са страхотни – Марк Уолбърг прави великолепна роля, сър Антъни Хопкинс внася нужната класа с присъствието си, Изабела Моне е сладка и чаровна, Лора Хадък е привлекателна, но и забавна. Най-интересни, разбира се, са Оптимус Прайм и Бъмбълби, които имат драматична сюжетна рамка, но чест прави на сценаристите, че не издевателстват над зрителя, както стана с Батман и Супермен преди година. Злодеите също са се получили добре – както завърналия се Мегатрон, така и подлата Кинтеса.

Bee vs Prime

Ефектите на филма са неповторими. Роботите, преследванията с коли, взривовете, апокалипсиса – всичко е направено невероятно. Просто спира дъха. Зашеметява. Решителната битка на Прайм и Бий е една от най-добрите бойни сцени, които съм гледал в Холивуд. Добавете към това музиката на Стив Жаблонски и фамозния звук и имате аудиовизуален спектакъл, който не е за изпускане.

В заключение трябва да кажа, че бях много притеснен за това дали филмът ще ми хареса. Аз доста късно влязох във фендъма и гледам, че интересът в Щатите вече отслабва, макар да има надежда Китай да спаси нещата и да ни гарантира още продължения за любимите роботи под прикритие. Каквото и да стане обаче, “Трансформърс: Последният рицар” не ме разочарова. Това беше филмът, който исках да гледам. Това е филмът, който искам да препоръчам на всички наши читатели. Ако искате да разберете какво е ултимативен робоекшън, просто отидете на възможно най-големия екран и гледайте “Трансформърс: Последният рицар”. Заслужава го!

4 коментара за Трансформърс: Последният рицар

 • GFoxxx  :

  Настръхнах само докато чета 🙂 Аз досега слаб Трансформърс филм не съм гледал, четворката също много ме изкефи. Ще го гледам и този, но другата седмица.
  Така се пише ревю!

  • Alexander  :

   Много ти благодаря. Ревюто ми е написано от СЪРЦЕ 🙂 Така е направен и филмът – поне според мен

 • Цитаделата  :

  […] “Трансформърс: Последният рицар” очаквано оглави премиерния си уикенд в глобалния бокс-офис, след като според прогнозни резултати печели приходи 265 милиона долара за целия свят. Петият филм от сагата за Роботите под прикритие, който най-вероятно ще е последен в поредицата за режисьора Майкъл Бей, взима лъвския пай от резултатите си в Китай, където печели около 850 милиона йени, равняващи се на 125 милиона долара. Премиерата на петия “Трансформърс” се състоя по-рано този месец именно в Поднебесната империя, където Майкъл Бей благодари на зрителите, че са най-верните фенове на неговата поредица. […]

 • Цитаделата  :

  […] “Трансформърс: Последният рицар” очаквано оглави премиерния си уикенд в глобалния бокс-офис, след като според прогнозни резултати печели приходи 265 милиона долара за целия свят. Петият филм от сагата за Роботите под прикритие, който най-вероятно ще е последен в поредицата за режисьора Майкъл Бей, взима лъвския пай от резултатите си в Китай, където печели около 850 милиона юана, равняващи се на 125 милиона долара. Премиерата на петия “Трансформърс” се състоя по-рано този месец именно в Поднебесната империя, където Майкъл Бей благодари на зрителите, че са най-верните фенове на неговата поредица. […]

Оставете отговор