“Трансформърс” поведе и в българския бокс-офис

Bee vs Prime

“Трансформърс: Последният рицар” поведе в класацията по приходи от филмови прожекции при първия си уикенд и в България. Това ми се струва като добро извинение за да обърна внимание и на нашия бокс-офис, който като цяло пренебрегвам. Причината за това не е само, че сме доста малък пазар, който не изкарва много пари за филмите, но и убийствено бавните ъпдейти на приходите у нас. Сметнете това – за Турция, страна, която е във военно положение и за Украйна, страна, която направо си е във война, беше ясно още в неделя вечер, че “Трансформърс: Последният рицар” чупи рекордите за поредицата. У нас рекорди и войни няма, но все пак петият филм за роботите под прикритие е първи за уикенда с над 150 хиляди лева, а като добавим и четвъртъка, те стават 162 хиляди, благодарение за 14 313 зрители, на които, като самозван водач на фендъма у нас, благодаря (и да, сигурен съм, че има и много по-големи фенове). Втори за седмицата е “Колите 3”, който печели над 67 хиляди лева и за две седмици е натрупал над 377 хиляди, което вероятно означава, че у нас ще остане по-успешен от “Трансформърс”, подсмрък. Като цяло обаче българският зрител явно много обича бързите коли, тъй като “Бързи и яростни 8” е спечелил около два милиона и половина лева, втрещяващ резултат. Дори родния хит “Бензин” е с над 700 хиляди лева, за което аплодисменти на Асен Блатечки.

Много успешен в България е и петия филм за Карибските пирати, с приходи от над милион и половина, прилично се представят още “Мумията” с над 600 хиляди и, куриозно, “Спасители на плажа” с над половин милион. За сметка това българинът е игнорирал “Жената чудо”, която от излизането си досега има сравнително скромните 400 хиляди. За сравнение “Крал Артур”, който потъна в Щатите, е спечелил над половин милион. Дори в непретенциозен пазар като нашия обаче “Пришълецът: Завет” е извоювал скромните 360 хиляди лева. Друго нещо е “Пазителите на галактиката”, който има около 700 хиляди, макар да заслужава дори повече.

Всичко това показва, че като всеки пазар, българският бокс-офис е специфичен и понякога се припокрива със световните тенденции, а друг път никак. В което няма нищо лошо, разбира се. Но е полезно да се знае, когато коментираме кое се гледа и кое не – всички фокусират върху американския бокс-офис, за да обобщават за България, което е много погрешно – всъщност не е правилно да се налага щатската картина и върху световната, тъй като например китайската класация е сравнима по мащаб, а доста различна. А иначе кратката историческа справка показва, че най-успешен у нас в исторически план е “Аватар” на Джеймс Камерън с три милиона и половина. Долара. Изненадата е, че няма изненада, дето се вика.

Желаем ви приятно изкарване на хубавия летен ден!

Оставете отговор