Трансформърс: Кибертрон

Transformers.Cybertron.Complete.Series.DVDRip.XviD.MP3

“Трансформърс: Кибертрон” е аниме, излизало в Щатите между 2005-та и 2007-ма година. Официално то се води последна част от Трилогията за Юникрон, след “Армада” и “Енергон”, но на практика е самостоятелна история.
Планетата Кибертрон е изправена пред гибелна заплаха, която заплашва цялата вселена. След смъртта на титана Юникрон, в космоса се е образувала свръхмасивна черна дупка, която поглъща всичко около себе си. Единственият, който може да я спре е бог Праймъс, създателят на всички трансформъри. За да бъде събуден той обаче, трябва да бъдат намерени отдавна изгубените Омега-ключове. С тази работа се нагърбва древния трансформър Вектор Прайм, който събира малък отряд храбри Аутоботи, предвождани от могъщия воин Оптимус Прайм. За съжаление обаче Мегатрон, злия водач на Десептиконите също иска ключовете, за да постигне с тях безгранична сила. Така Аутоботите и Десептиконите влизат в нова битка за съдбата на космоса, а тя ще ги отведе из различни светове…
На Земята трансформърите попадат след като аутобота Лендмайн бива контузен и спасен от Коби, момче, което е гениален тактик. Когато Аутоботите намират Лендмайн, Коби, неговата приятелка Лори и малкото му братче Бъд стават свидетели на битката между Оптимус и десептикона Тъндъркракър, а оттогава съдбата им се преплита с тази на трансформърите. Това се оказва от ключово значение, тъй като изгубените Омега ключове се оказват свързани с древните легенди за Атлантида, Лемурия, Огигия, Хиперборея и кухата земя, а умовете на децата са сходни с тези на малките и чаровни миникони. Заедно, те могат да помогнат на Оптимус и приятелите му – и ще трябва да го направят, тъй като ако Кибертрон падне, черната дупка рано или късно ще стигне Земята!
Велоситрон е скоростната планета, на която всички трансформъри се състезават, а голямата купа е още един от Омега ключовете. Оптимус Прайм изпраща темпераментния Хот Шот там, но въпреки предупрежденията на грижовния Ред Алерт, бойкия Аутобот решава да се състезава с местната шампионка Овъррайд за купата. Скоро обаче става ясно, че Мегатрон има агенти на тази планета и е готов на всички средства, за да спечели ключа…
Планетата-джунгла е населена от свирепи, подобни на зверове трансформъри, управлявани от жестокия Скърдж, който цени силата повече от всичко. Скърдж обаче е и воин, който уважава честта и затова ще трябва да реши внимателно на чия страна да се присъедини и на кой да даде своя Омега ключ. На Оптимус, Аутоботите и техния нов боец Лиобрейкър, подсилен от енергията на джунглата или на обещаващия още и още сила Мегатрон?
Докато битките текат и на трите планети, самият Мегатрон не забелязва, че в сянката му се крие предател – това е Старскрийм, който има амбиция не по-малка от неговата. Докато двамата обаче искат ключовете за да управляват вселената, на Оптимус те му трябват, за да я спаси. Прайм е готов на всичко за приятелите си и бъдещето на всички светове – но ще стигнат ли силите му срещу черната мощ на Десептиконите? Развръзката ще зависи от усилията на всички…
transformers-cybertron-autobots-transformers-cybertron-22958840-1024-768

“Трансформърс: Кибертрон” е най-добрият сериал от Трилогията за Юникрон и една от най-добрите анимации по “Трансформърс” изобщо, с персонажи, сюжет и битки, които успяват да съперничат както на оригиналната поредица от 80-те, така и на последната голяма сага “Трансформърс Прайм”. Всичко в нея е изпипано и макар историята да започва малко бавно в първите епизоди, веднъж разгърнала се, достига космическа епика. Всички герои в “Трансформърс Кибертрон” са добре развити, като се започне от хората /Коди, Лори и Бъд са най-симпатичните човешки персонажи в целия франчайз/ и се стигне до трансформърите. Оптимус Прайм е по-мощен от всякога, а озвучаващият го на английски актьор Гари Чолк доказва, че не е нужно да си Питър Кълън, за да влезеш в тази роля. Хот Шот е трогателен е успешно замества липсващия в цялата трилогия Бъмбълбий като чаровния млад Аутобот, на който стискаш палци в страхотните състезания на Велоситрон, пред които Формула 1 /особено съвременната/ може да яде пасти. Мъдрият Вектор Прайм, нарисуван с часовников стиймпънк дизайн, е един от най-трогателните образи в сагата, а добро впечатление правят още Джетфайър, Уингсейбър, Скаторшот и Ред Алерт. Искате силни женски персонажи? Получавате ги с Овъррайд, непримиримата състезателка от Велоситрон. Интересува ви образ, който не е избрал дали е твърдо на страната на доброто и злото? Това е Скърдж, главатарят на планената джунгла, според мен вдъхновил любимия ми Предакинг от “Трансформърс Прайм”. Предпочитате злодеи, по-черни от дявола? Имате ги, като два от тях са наистина апокалиптични – ъпгрейдналия се Галватрон, озвучаван от великолепния както винаги Дейвид Кай /за мен по-добър от оригиналния Франк Уелкър, колкото и еретично да звучи; куриозното е, че той е гласът на Оптимус Прайм в “Анимейтед” и звучи по коренно различен начин/ и амбициозния до немай къде Старскрийм, като и двамата дръзват да нападнат самия Праймъс. И като казах Праймъс, о, да, в тази серия Юникрон го няма, но пък създателя на трансформърите се появява и е далеч по-величествен. За повече колорит артистите, които озвучават роботите са импровизирали различни акценти, като моите любими са австралийските на Джетфайър и провинциалния английски на Метроплекс, повелителят на планетата Гигантион /която се появява във втората половина на анимето и затова не съм я споменал по-горе/. Всичко това е вплетено в изумително епични и мащабни битки, нарисувани по прекрасен начин – този път /за разлика от “Енергон”/ комбинацията между компютърно-генерирани изображения и аниме се е получила блестящо и съперничи на по-съвършената чисто технологично поредица “Прайм”, но най-впечатляващата е силата на отделните трансформъри, достигаща вселенски мащаби. Знам, че принципно в аниметата героите са безумно мощни, но понеже не гледам много, за пръв път видях какво точно се има предвид и съм доволно впечатлен, както от демоничните злодеи Галватрон и Старстрийм, така и винаги любимия Оптимус Прайм.
cybetron prime
И за да не бъде всичко една гола и прекалено сериозна епика, поздравления заслужават сценаристите на диалозите в сериала /отново за разлика от “Енергон” и дори “Армада”/, които са си свършили отлично работата и имат както страхотни майтапчийски попадения, така и култови намигвания към други фантастични поредици /сънуваш ли електрически овце, пита Бъд единия от миниконите, цитирайки Филип К. Дик, има голямо смущение в Силата, предупреждава Вектор Прайм при ъпгрейдването на Мегатрон/. Цялостно резултатът е едно изключително фантастично преживяване. Когато миналата година започнах поредицата “Трансформърс Прайм”, вдъхновен от сполучливия повече като ефекти, отколкото като история игрален филм “Ера на изтребление”, въобще не подозирах, че ще намеря нова любима фантастична поредица. След като минах оригиналната анимация от 80-те, поредиците Animated, двете Robots in Disguise и Трилогията за Юникрон, вече съм убеден, че “Трансформърс” е сага, сравнима, ако не и превъзхождаща “Междузвездни войни” и то още преди закупуването на последните от “Дисни”, серия, която преоткри наново детето в мен и ме върна към златните години от детството, когато зяпах Волтрон и Звездните шерифи по кабеларките, като в същото време обаче е поднесена така, че да заинтересува в мен и възрастния почитател на фантастиката. А “Трансформърс: Кибертрон” е съвършеният финал в прегледа на сериите, които изгледах тази година. Самостоятелно или като част от тях го препоръчвам на всички цитаделци.

Един коментар за Трансформърс: Кибертрон

  • Цитаделата  :

    […] Илюстрацията към новината е от класическото аниме “Кибертрон“, излязло в средата на миналото десетилетие и няма […]

Оставете отговор