То

it smile teeth

То е изчадие от вселената на Стивън Кинг, дало името на романа, посветен за злодеянията му, както и на две филмови адаптации, едната за малък, а другата за голям екран. Това същество обитава каналите на град Дери в щата Мейн и се храни със страховете на хората, като най-често избира малки деца за свои жертви.

То идва от измерение, което нарича “отвъдния мрак”, като е известно, че възрастта му е неизмерима спрямо човешките стандарти, но все пак е по-младо от своя извечен враг Костенурката, създала нашата вселена. Истинският му облик не може да бъде възприет от човешкото съзнание, но напомня безкрайни оранжеви плетеници, което дава повод за аналогии с Великите Древни от мита за Ктхулу на Х.Ф. Лъвкрафт, автор, когото Кинг признава за свой учител. То попада в нашата вселена в катаклизъм преди милиони години, може би същият, унищожил динозаврите, като след това изпада в хибернация и зачаква появата на човешкия род. Не е известно какви са били отношенията му с коренното население на Америка, но свръхестествените му сили примамват бели заселници да основат град Дери в местността, където то се е заселило, а за “награда” То ги избива всичките. Въпреки това, скоро Дери отново е заселен и процъфтява като град, въпреки присъствието на злонамерения хищник, който редовно изяжда децата му, а понякога посяга и на възрастни – смъртните случаи в Дери са шест пъти повече, отколкото е средното за Щатите, при това като се гледа само статистиката за пълнолетни. То обаче има сили, които карат хората да приемат някакси станалото и да не обръщат внимание на случващите се събития. Освен това съществото влияе на умовете на хората и предизвиква отвратителни престъпления с естествени и логични обяснения като расизъм и хомофобия – всъщност трагедии белязват събуждането и потъването му в хибернация веднъж на всеки 27 години, когато започва ловния му период.

it pennywise

Макар да е ограничено от присъствието си в материален свят като нашия, То все пак разполага със значителни сили, които нарушават природните и физични закони. Така например то може да променя формата си, като чете мислите на жертвата си и изникне пред нея като онова, от което тя се бои най-много. То може да се превръща във филмови злодеи като Мумията, Върколака и Съществото от черната лагуна, в живи мъртъвци, във фантоми, вдъхновени от детското въображение като човек без глава или жена от картина на Модилиани, както и дори в гигантска птица. При все това любимата му форма е на клоун, наричан Пениуайз, именно с нея То примамва малкия Джордж Денброу и го изяжда, с което започва и неговото падение.

skit6

Вероятно разтревожени от чудовищния апетит на То, Костенурката и нейния създател, който изглежда, че е самият Бог, събират група деца от така наречения клуб на Загубеняците, без те да разберат това. Техен водач е Бил Денброу, който повежда хлапетата на битка срещу То, омразното същество от каналите, погубило брат му. Макар да изглежда невероятно група проблемни деца да се справят в битка срещу демон с такава сила, те успяват да го направят с помощта на ритуала ЧЮД и То бива победено, а 27 години по-късно и унищожено, макар да успява да отнеме живота на двама от Загубеняците.

IT-Pennywise-Red-Balloon

При все всички тези победи, същността на То остава неясна. Известен е случай, в който То се представя като библейския демон Легион, но друг път споделя, че е последният представител на умираща раса, нещо което може би е вярно, а може би не, като се има предвид проявленията на сходни създания като присъствието в хотел “Панорама” от “Сияние” или вендигото от “Гробище за домашни любимци”. То също така изглежда познава поне още един от злодеите на Кинг, тъй като използва червен “Плимут Фюри” за превоз на покварения от него Хенри Бауърс – това са марката и цвета на обсебената кола, известна като “Кристин”. То обаче остава най-известният и може би най-плашещ злодей от творчеството на Стивън Кинг, чудовище, въплъщаващо всички детски страхове… срещу които понякога се налага да се изправим и като възрастни.

То е изиграно от Тим Къри в телевизионната версия от 1990-та и от Бил Скарсгард в киноадаптацията от 2017-та година.

it-1

Тагове:  

Оставете отговор