То: Част втора

it-chapter-two

Преди две години филмът на ужасите “То” смрази кръвта на зрителите и стана най-касовият хорър в историята, като демонстрира колко силна може да бъде една адаптация по Стивън Кинг, направена както трябва. Днес неговото продължение излезе по кината и въпреки мрънкането на някои критици, мога да кажа, че филмът е великолепен. Най-голямото оплакване за него беше дължината му – 2 часа и 50 минути. Но това не го прави маратонски филм.

Прави го тричасов спринт.

ItChapter2.0

На всеки 27 години, могъщото древно зло, известно като То, се пробужда отново и отново, за да се храни. Някога група малки деца, наречени Загубеняците, успели да го победят. Днес децата са пораснали – Бил е станал известен писател, някога пълничкият Бен се е разхубавил и е успешен архитект, Бевърли има модна къща с мъжа си, Ричи е успешен комик, Еди – анализатор на риска. Един от тях обаче, Майк, е останал в Дери, града, където Загубеняците са се изправили срещу страховитото изчадие, чието любимо превъплъщение е на Пенуайз, великия клоун. Именно Майк разбира кога То се завръща, с поредната порция насилие, убийства и изчезвания, бликнали като мръсна кръв. Майк събира приятелите си един по един, за да извършат древен ритуал, който е научил от индианците. С него, ужасното То може да бъде победено. Ала още преди да започне битката, Пениуайз е с крачка пред противниците си. Стан, едно от момчетата, борели се с него, вече е мъртъв, а за да могат останалите да имат някакъв шанс, те ще трябва да съберат реликви от своето минало… и да се изправят срещу ужасите, криещи се в него!

it-chapter-2-losers

Филмът на режисьора Анди Мушети и сценариста Гари Дауберман започва ударно, събирайки героите в ужасния град на детството им, а след това превключва на по-висока предавка, бомбардирайки всеки от тях със страховити ужасии и чудесии, разнообразявани от различни майтапи, но същи и драматични, емоционални моменти. Визията на филма е страхотна и ефектите са далеч по-внушителни отколкото на първата част, като накрая сблъсъкът с То показва как действително би изглеждал космичния мрак. Порасналите актьори са великолепни, като Джесика Частейн прави изключително изпълнение като Бевърли, а Джеймс Макавой е повече от убедителен като чаровния, но уязвим Бил. По нищо не им отстъпват им останалите им колеги, а Бил Хейдър има невероятни сцени като Ричи. Децата също се завръщат за ретроспективни епизоди и са точно толкова готини, колкото бяха и преди две години, а Бил Скарсгард, макар и с малко по-ограничена роля заради компютърните ефекти около неговия образ, е отново страховит и може да заеме място до Тим Къри и Робърт Енглънд в историята на хорър жанра.

В заключение, филмът е 10/10, епичен фентъзи хорър, разказан с френетично темпо, който напълно засенчва другите предложения в жанра от тази година и би бил във всяка една сериозна класация от най-добри хитове за 2019-та. Затова не се чудете, а направо в киното вървете!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор