Тошизо Хижиката

hijikata ova

Тошизо Хижиката е главният герой в аниме поредицата “Хакуоки“. Той е базиран върху реално съществувала историческа личност, храбър воин, борил се срещу възстановяването на Империята в Япония, който загива в битка. Хижиката бил роден от добро семейство и израснал разглезен и жесток към всички, които не били негови близки. Това се променило след като видял 21-годишен младеж да си прави сепуку – ритуално самоубийство. Хижиката плакал пред всички и от тогава станал друг човек, евентуално присъединявайки се към шинсенгумите, тайната полиция на шогуната, чиито правила били сходни с тези на самураите. Хижиката бил заместник-командир под ръководството на Исами Кондо.

hijikata2

В анимето “Хакуоки” Хижиката е един от шинсенгумите, които пленяват Чизуру Юкимура, момиче, търсещо изчезналия си баща в Киото. Той я приютява в базата на мечоносците с уговорката, че тя не бива да опитва да избяга. Анимето следва частично реалната история, в която Хижиката-сан води безплодна битка с настъпващите сили на Империята, но добавя фентъзи елементи, създаващи атмосфера на магически реализъм. В “Хакуоки” редом до смъртните се борят и демони они, а Хижиката-сан се оказва въвлечен в интригите им когато се съгласява Чизуру да остане при шинсенгумите. Това го сблъсква с Чикаге Казама, велик водач на демонски клан, с който кръстосва острието на меча си, а също и с расецу, вампири, създадени с помощта на алхимически разтвор от д-р Кодо, бащата на Чизуру. Самият Хижиката е принуден да пие от еликсира, за да може да се бори със силите на Империята, вампирите на Кодо и Казама. Това го прави още по-страховит противник в битка, но изпива силите му.

hakuouki kyoto ranbu hijikata

С течение на времето, което прекарва с Чизуру, Тошизо Хижиката се влюбва в нея и именно тя е причина за решението му да живее, което различава развръзката в анимето от истинската история. В оригиналният сериал, заснет по компютърната игра “Хакуоки” съдбата на Хижиката остава отворена за интерпретации от зрителя, но в пълнометражния филм, който е окончателната версия на анимето, Хижиката не само ясно е показан, че остава жив, но също така е намекнато, че благодарение на Чизуру, която му дава да пие от кръвта си може да стане пълнокръвен демон они и да живее завинаги. Освен това Тошизо Хижиката си печели уважението на Казама, който го дарява с демонско име – Хакуоки, което дава и историята на анимето.

hijikata

Заслужава си да се отбележи, че поради огромната популярност на истинския Хижиката-сан, той се явява като образ и в други анимета, най-новото от които е Bakumatsu. Неговият меч Изуминоками Канесада пък бива съживен като подобен на него воин в Katsugeki Touken Ranbu. Може обаче да се твърди, че Hakuouki е може би най-славната фентъзи история за него, осигурила му място в нашата рубрика за Герои 🙂

Hijikata.Toshizou.(Hakuouki).full.1329428

Представяне на Александър Драганов

 

Тагове:  

Един коментар за Тошизо Хижиката

  • Цитаделата  :

    […] в търсенето на баща й. Постепенно Чизуру се влюбва в Тошизо Хижиката, но за жалост, Чикаге Казама, демон от благороднически […]

Оставете отговор