ТОтална доминация на Стивън Кинг, Спайди и Железният алхимик също взеха награди

17-тите годишни награди за фентъзи и хорър на “Цитаделата” преминаха при тотална доминация на Стивън Кинг. Кралят на ужаса от щата Мейн бе коронован с приза за Автор на годината, а неговият шедьовър “То” спечели отличията за Книга на годината, благодарение на новото издание от ИК “Бард”, за Филм на годината, с адаптацията на Анди Мушети, както и за Злодей на годината, където клоунът Пениуайз потроши всички рекорди в историята на категорията. Спайдър-мен единствен измъкна награда от Краля, като Питър Паркър победи Бил Денброу в категорията за Герой на годината. “Железният алхимик” пък стана първият победител в новата ни аниме категория. Феновете от клуба ме удостоиха с честта “Черната корона” да стане Българска книга на годината, макар аз първоначално да не бях склонен да участвам в раздаването на наградите. Другите български победители, избрани вероятно по-безпристрастно, са Димитър Цолов, станал Български автор на годината, Кръстю Мушкаров, чиито дракон Риналу бе обявен за Български герой на годината и Бранимир Събев, който взе отличието за Български злодей на годината с великана Ятрис.

BG Winners BeFunky

Преди церемонията бях измъчван от обичайните за мен лоши предчувствия относно посещаемостта на събитието, обаче феновете отново изпълниха фоайето пред голямата зала на Дом на Културата “Средец”, като дори в един момент имаше опасност от това някои гости да останат правостоящи. Церемонията бе водена от д-р Искрен Иванов, който героически пое ангажимента, въпреки че съвсем доскоро бе зает с научна работа в чужбина. Сид започна с наградата за Сайт на годината, спечелена от блог “Книжни криле” за всеотдайната им работа по популяризирането на художествената литература. Авторът на проекта Ненко Генов не можа да пристигне от Полша, но ни изпрати благодарственото си изявление:

“Когато преди година и половина шепа ентусиасти, в това число и аз, стартирахме инициативата „Книжни Криле” не съм си и представял, че някой ще реши да обяви блога за „Сайт на годината”. Това е паметно събитие, тъй като ни е първата подобна награда, но е и наистина голямо признание, защото идва именно от екипа на „Цитаделата” – хора, които са отъпкали пътеката на родния фендъм, по която и ние отскоро крачим.”

Водещи български автори осигуриха награди за гостите

Водещи български автори осигуриха награди за гостите

Церемонията продължи с награждаването на фенът на годината Стефан Куюмджиев, който малко се притесни от получаването на купата. За мен лично е трогателно, че нашите отличия продължават толкова да вълнуват хората. След Стефан на трибуната излезе основателят на “Цитаделата” Васил Мирчев-младши, който, като най-голям почитател на поредицата “Warhammer 40 000” отнесе отличието на романа “Dark Imperium” от Гай Хейли за Международен хит на годината.

“Като отида в Нотингам и посетя централата на компанията Games Workshop ще им връча тази купа”, каза Васко. “Може би те ще се трогнат, по-скоро обаче не, но…”

Vasko

Чаровен и забавен, както винаги – нашият основател Васко Мирчев!

След шеговития тон на Васко, връчихме наградата за преводач на годината, която отиде у колегата Иван Атанасов, благодарение на който у нас на перфектен български излизат “Кървави книги” от Клайв Баркър. За жалост Иван бе възпрепятстван да присъства заради заболяване и отличието му остана у Бранимир Събев. “Гаяна” за трета поредна година спечелиха приза за Издателство на годината, като този път Явор Цанев успя да присъства и да си го вземе лично. Наградата “Феникс” за класика в жанра този път по изключение отиде за творба извън в жанра – великата кримка “Убийство в Ориент Експрес” на издателство “Ера”, чиито представител Милена Василева ни благодари за това, че сме излезли извън рамките на произведенията, които обикновено четем.

Maria FMA

Мария Пугьова долетя от Русия, за да вземе отличието на “Железният алхимик”

След Феникса започна връчването на наградите по основните категории, като първата от тях бе за аниме на годината. Номинациите в това отличие покриваха 40 години история на японската анимация, но това не попречи на класиката “Железният алхимик” от 2003-та година да спечели убедителна победа. Мария Пугьова, запалена фенка на Алхимика и анимето като цяло, прие наградата след като долетя чак от Русия. Второто и третото място в гласуването останаха съответно за “Гурен Лаган” и “Синият екзорсист”.

Branko Zlodeq

Бранко в подобаващо злодейски вид

Следващата награда бе морбидна – за Злодей на годината. Това бе категорията, която предизвика най-голям интерес сред феновете, като победителят спечели цели 290 точки в гласуването, абсолютен рекорд в историята на това отличие и един от най-добрите изобщо в историята на призовете ни. Преди обаче да го разкрием наградихме за пореден път майстора Бранимир Събев, чиито великан Ятрис, появяващ се в сборника “Нощно острие”, стана Български злодей на годината. А световен такъв без конкуренция се оказа Пениуайз Танцуващия клоун от “То”, който остави много далеч зад себе си “съотборника” Уолтър от “Тъмната кула” и Мегатрон от “Трансформърс”, които оформиха челната тройка. Писателят Сибин Майналовски, заклет почитател на Кинг, взе купата на любимия си злодей Пениуайз и изрично похвали добрата работа на Бил Скарсгард в новата адаптация на великата книга.

Sibi Baddie

Сибин Майналовски говори за Пениуайз

Огледалната класация за Герой на годината бе далеч по-оспорвана, но преди да разкрием победителите в нея отново се спряхме на българския й еквивалент. Тази година отличието за Български герой на годината отиде в Риналу от “Сълзите на дракона”, приказния фентъзи роман на писателя Кръстю Мушкаров. Г-н Мушкаров ни писа, че и двамата с Риналу са трогнати от отличието. След него пък дойде реда на Спайдър-мен, който взе приза за Герой на годината след победа срещу Бил Денброу от “То” и разделилите си третата позиция Валериан от Града на хилядите планети и Едуард Елрик от “Железният алхимик”. Като Marvel fangirl на клуба, купата на Спайди взе Петя Иванова. Според нея основна заслуга за победата на легендарния комиксов герой има актьорът Том Холанд, справил се далеч по-добре от предшествениците си в тази роля.

Кръстю Мушкаров трогнат от отличието на дракона Риналу

След тези отличия пристъпихме към литературната част от наградите, в която за Български автор на годината бе обявен д-р Димитър Цолов, който през тази година се отличи с два фентъзи хита – “Проклятието на Белиал” от хитовата колекция “Дракус” и “Кървави песни”, героичното приключение в стила “Меч и магия”, издадено от “Изток-Запад”. Доктора се оказа в повече от добра компания, тъй като за Автор на годината, без дори да има гласуване, бе обявен Стивън Кинг! Неговата купа бе приета от д-р Йордан Антов от “Бард”, с право наречен от Искрен “един от бащите-основатели на книгоиздаването у нас”.

The Master

Класа и стил – д-р Йордан Антов прие наградите на “То” и Стивън Кинг

Наградата за Книга на годината също бе приета от д-р Антов, тъй като новото издание на “То” от Стивън Кинг я спечели с лекота! Класиката на хоръра изпревари английския сборник “Призрачният дилижанс” на ИК “Изток-Запад” и вечния детски роман “В дворците на Кносос” от Никос Казандзакис, който също получи ново издание, но от “Сиела”. Освен “То”, награда взе и моят роман “Черната корона”, избран по предложение на Петя Иванова за Българска книга на годината. Признавам, че бях трогнат от това и именно подкрепата на феновете от клуба ме склони да приема отличието, макар първоначално да не исках да участвам в категорията.

Me

Както си личи от снимката, бях малко смутен от жеста на феновете

За десерт остана наградата за Филм на годината, която обаче също отиде у “То”. Адаптацията по творбата на Кинг, дело на режисьора Анди Мушети, не даде шанс на конкуренцията и взе отличието с голяма преднина, като завърши пред “Валериан и градът на хилядите планети” от Люк Бесон и “Пазителите на галактиката 2” на Джеймс Гън. Коментар на резултата направи Бистра Дойчинова от “Александра Филмс”, която ни писа:

“За нас е чест да получим тази награда и много благодарим, че „Цитадела“ ни отличава с нея. Сред многобройните касови филми през 2017 г., най-голямата приятна изненада за нас беше филмът „ТО“, който доказа, че нашата публика е отворена към нестандартното, но качествено кино.
Надяваме се да ви радваме и пред 2018г с добри филми.”

Както може да се досетите, след тази награда за нас остана само да отидем в близкия ресторант и да полеем резултатите както си трябва 🙂

Награди на Цитаделата за 2017-та

Автор на годината:

stephenking-58b701475f9b5860467174a6
~ Стивън Кинг

Български Автор на годината:
~ д-р Димитър Цолов за „Кървави песни“ и „Проклятието на Белиал“

Книга на годината:

It Part 1It Part 2 BG

1. „То“ от Стивън Кинг, ИК „Бард“ – 198 точки
2. „Призрачният дилижанс“, сборник, ИК „Изток-Запад“ – 102 точки
3. „В дворците на Кносос“ от Никос Казандзакис, ИК „Сиела“ – 46 точки
4. „Кръвта на чудовището“ от Р.Л. Стайн, ИК „Хермес“ – 44 точки
5. „Краят на дните“ от Сюзан Ий, ИК „Емас“ – 40 точки
6. „Сребърната маска“ от Холи Блек и Касандра Клеър, ИК „Егмонт“ – 30 точки
Българска книга на годината:
~ „Черната корона“ от Александър Драганов, ИК „Гаяна“

Филм на годината:

2017 it

1. „То“ – 198 точки
2. „Валериан и градът на хилядите планети“ – 126 точки
3. „Пазителите на галактиката 2“ – 122
4. „Лигата на справедливостта“ – 112
5. „Трансформърс: Последният рицар“ – 74
6. „Спайдър-мен: Завръщане у дома“ – 72

Герой на годината:

spiderman homecoming

1. Питър Паркър („Спайдър-мен: Завръщане у дома“) – 194 точки
2. Бил Денброу („То“) – 168 точки
3. Валериан („Валериан и градът на хилядите планети“) – 152
& Едуард Елрик („Железният алхимик“) – 152
5. Симон („Tengen Toppa Gurren Lagann”) – 44
6. Робуте Гилиман (“Warhammer 40 000”) – 30
Български Герой на годината:
~ Риналу от „Сълзите на дракона“ на Кръстю Мушкаров, ИК „Иви Пет“

Злодей на годината:

it pennywise

1. Пениуайз („То“) – 290 точки
2. Уолтър („Тъмната кула“) – 140
3. Мегатрон („Трансформърс: Последният рицар“) – 122
4. Лешояда („Спайдър-мен: Завръщане у дома“) – 92
5. Малекит (Warhammer: Total War 2) – 78
6. Антиспиралния (Tengen Toppa Gurren Lagann) – 58
Български Злодей на годината:
~ Ятрис от „Нощно острие“ на Бранимир Събев, ИК „Гаяна“

Аниме на годината:
fma2003

1. „Fullmetal Alchemist“ – 162 точки
2. „Tengen Toppa Gurren Lagann“ – 98
3. „Blue Exorcist“ – 74
4. „Sword Art Online“ – 46
5. „Voltes V“ – 40 точки
6. „Mobile Fighter G Gundam“ – 38 точки

Ubiistvo v Orient Expres-net-1507017786dark imperium novel

Феникс: „Убийството в Ориент Експрес“ от Агата Кристи
Международен хит на годината: Dark Imperium от Гай Хейли
Издателство на Годината: „Гаяна“
Преводач на годината: Иван Атанасов за „Кървави книги“
Сайт на годината: „Книжни криле“
Фен на годината: Стефан Куюмджиев

Trophies

Трофеите, за които се състезаваха номинираните 🙂 Благодарим на Милен Колев за снимките!

3 коментара за ТОтална доминация на Стивън Кинг, Спайди и Железният алхимик също взеха награди

  • Цитаделата  :

    […] и хорър – подробности за което може да прочетете ТУК – а днес е денят, в който ще обсъдим резултатите в […]

  • Цитаделата  :

    […] а темата на нашия разговор бяха изминалите 17-ти годишни награди за фентъзи и хорър, които нашият клуб организира. Тук е мястото да […]

  • Цитаделата  :

    […] след като връчихме годишните си награди, започваме наново и една от най-обичаните ни рубрики, а […]

Оставете отговор