Тор: Рагнарок

DH_uCKMV0AI_dbF-1

Отивайки на поредния филм за Тор аз бях много притеснен от това дали Марвел ще удържат летвата, която поставиха с „Пазителите на Галактиката“ и „Спайдърмен: Завръщане у дома“. И като направим няколко изключения, за които ще спомена по-късно, смело мога да кажа по-скоро да: те успяха. Новият филм за е една успешна кино – продукция, която има своето заслужено място сред останалите филми за скандинавския здравеняк.

Началото на филма ни отвежда в едно мрачно и тъмно измерение – царството на огнения великан Суртур (не знам защо са решили да го преведат Съртър). По всичко личи, че великанът е пленил и оковал Тор за да го измъчва и да му съобщи една мрачна вест: че Рагнарок идва. Това обаче ни най-малко не тревожи нашият герой и с няколко удара той успява да се освободи и да победи мъчителя си. И все пак новината за идващия Рагнарок е достатъчно тревожна за да накара Тор да се върне обратно в Асгард, където заварва истински бардак. Великият град се управлява всъщност от Локи, който, манипулирайки Один е успял да заеме неговото място с измама. В крайна сметка Тор използва своите начини за да принуди брат си да му каже къде е пратил баща им. И точно тогава получава неочаквана помощ от…е, ще видите от кого. Въпреки, че братята успява да намерят баща си те разбират от него, че последните дни от живота му са преброени. Но най-страшното тепърва предстои, защото се оказва, че Один е единствената преграда пред завръщането на Хела – неговата първородна дъщеря. Тя обаче съвсем не е сестрински настроена тъй като е била затворена от тейко си, заради неутолимата си жажда за унищожение и власт. И сега, след смъртта му се завръща за да сее хаос и да подчини цялата вселена на себе си.

thorragnarok-surtur-fireblast-700x302

Как се справиха актьорите? Крис Хемсуорт влезе в ролята си и остана в нея от началото на филма до последната минута. Един от най-могъщите авенджъри се превърна буквално в ривенджър, който макар че загуби много остана верен на съдбата си – да бъде принц на Асгард. Том Хидълстън изигра един чудесен Локи, който до голяма степен имаше ключова роля във филма. За разлика от останалите филми тук той се показа като един добър и лоялен брат, който не би поставил себе си над благото на своя народ. Кейт Бланшет също направи една чудесна роля или поне така смятам, понеже наистина ме накара да я намразя. Въпреки че играта й не беше на нивото на Крис, Кейт буквално се сля с образа на Хела и се представи на много високо ниво. Далеч зад изброените остават Теса Томпсън и Идрис Елба, които макар, че дадоха всичко от себе си не успяха да достигнат до нивото на Хемсуорт. Тук е мястото да подчертая, че съм много доволен от компютърните ефекти. Хълк е забавен както винаги, а Фенрир е направен страховит също както в митовете. Във филма имаше много екшън, а битките бяха супер забавни. С една дума – типично по марвелски.

Thor-Ragnarok-Thor-and-Loki

Наред с всичко това обаче филмът има и своите слаби страни. Предварително искам да направя уточнението, че продукцията не следва митовете. За мен лично този факт не е минус, но за тези от вас, които държат на това – сюжетът има съвсем отделна линия, която излиза извън познатите ни митологични разкази. Политическите послания във филма бяха навсякъде – като се започне от силните женски персонажи и се стигне до оцелелите асгардци, които след падането на града са принудени да търсят нов дом далеч от своята родина. Тези неща са ни познати, затова няма смисъл да се задълбочаваме. Може би най-тревожните недостатъци на филма са свързани с неколкократното споменаване на думата „революция“, която спокойно можеше да бъде заменена с нещо друго. Лично на мен не ми харесаха и още няколко неща – че обръснаха косата на Тор и още нещо, за което обаче няма да ви развалям изненадата. Все пак се радвам, че той се отърва само с това за разлика от Супермен, който стана жертва на зловещата и ненаситна политика, водеща от бившия вече режисьор на „Батман срещу Супермен“.

7ad1a0f4928769d770e539ab10caaa9361ec438b

В заключение, мога да кажа, че аз лично харесах филма. Има си своите недостатъци, но както казах в началото Марвел държат нивото. Чакаме Infinity War!

Оставете отговор