Топ 10 Шампиони в Дуелите досега

duel of the citadel

Дуелите на Цитаделата са една от най-старите и обичани рубрики в сайта ни, като първата им протоформа беше във форуми, които за жалост вече не съществуват. След това дойде редът на аналитичните сравнения от 2007-ма година, които по-късно се превърнаха в анкети, в които вие, нашите читатели, определяте победителите.
Новият сезон на Дуелите вече е в разгара си и половината от участниците вече влязоха в битки помежду си. В следващите месеци остава да видим кои ще са останалите, борещи се за титлата в нашите битки за донеслата толкова проблеми 2020-та година. Който и да е печелившият персонаж, той ще стане единадесетият носител на трофей от анкетите ни, а това е е сгоден повод да обърнем поглед назад към предишните десет шампиони. За да разберем кой от тях е най-велик, прегледахме статистиката от 2013-та година насам, когато двубоите ни от теоретични станаха състезателни.
Вижте Топ 10 на шампионите на Дуелите досега!

mickey wink

10. Микеланджело (Костенурките Нинджа)
Участия: 3
Победи: 2
Загуби: 1
Титли: 1 (Турнира Turtle Power от 2016-та година)
Майки се счита за най-популярният герой от популярната комиксова поредица “Костенурките Нинджа”, придобила популярност благодарение на анимационните си адаптации, които бяха част от детството на моето поколение. Тази му слава се потвърди и в специалния турнир на Костенурките, който организирахме по случай излизането на втория игрален филм от продуцента Майкъл Бей през 2016-та година. Микеланджело успя да победи първо изобретателя Донатело, а после и лидерът на отбора Леонардо, който удобно бе отстранил Рафаел, а това донесе и титлата на веселяка в отбора на четиримата братя. Тази титла донесе участие на Майки и в шампионската лига на Цитаделата, провела се през 2016-та година, но там късметът му изневери и той изгуби от Бъмбълби, храбрия аутобот от поредицата “Трансформърс”. Това, както и сравнително малкият му брой участия, го закотвят на десетата позиция в нашата класация.

Achilles-Troy

9. Ахил (Илиада, Троя)
Участия: 5
Победи: 3
Загуби: 2
Титли: 1 (Турнира за Герой на Елада от 2015-та година)
Класическият герой от Омировата “Илиада”, изигран в холивудската версия “Троя” от красавеца Брад Пит, направи дебют в Дуелите на Цитаделата благодарение на Турнира за Герой на Елада от 2015-та година, който бе вдъхновен от старогръцките легенди и митове. Там синът на цар Пелей и богиня Тетида успя да спечели епични победи срещу Херкулес и Персей, а две години по-късно, в Шампионската лига на Цитаделата, надви и Пърси Джаксън от книгите на Риърдън. Ахил обаче неслучайно загива, прострелян от стрелеца Парис. И двата пъти, в които анкетите ни го срещнаха с принца на елфите Леголас, завършиха за него с тежки загуби, които му отреждат деветото място в класацията ни.

jace bada$$

8. Джейс Херондейл (Реликвите на смъртните)
Участия: 10
Победи: 5
Загуби: 5
Титли: 1 (Турнира за Герой на Реликвите от 2014-та година)
Джейс Херондейл беше един от най-популярните фентъзи герои по време на бума на тийнейджърските романи от началото на миналото десетилетие. Когато направихме турнир по поредицата, от която той произлиза – “Реликвите на смъртните” – носителят на ангелска кръв във вените си нямаше проблеми да надвие с лекота вампира Саймън, магьосника Магнус Бейн и злия си брат Себастиян Моргенстерн, с което спечели и титлата. Победи над още по-популярния вампир Едуард от “Здрач” и драконовия ездач Ерагон затвърдиха популярността му, но това се оказа и нож с две остриета, тъй като му донесе и серия от загуби срещу опоненти като Дарт Вейдър от “Междузвездни войни”, Пърси Джаксън и Джейсън Грейс от “Героите на Олимп” , Драко Малфой от “Хари Потър”, като особено неприятна остава жилещата загуба от елфа Леголас, в която Джейс беше размазан с 50 гласа разлика. Въпреки това титлата и многото му участия са достатъчни за осма позиция в класирането.

freddy_krueger_pointing

7. Фреди Крюгер (Кошмари на улица Елм)
Участия: 6
Победи: 4
Загуби: 2
Титли: 1 (Турнира за Свръхестествени убийци от 2016-та година)
Една класация няма да е пълна, ако в нея няма истински злодей и в нашия случай това е Фреди Крюгер, демоничния убиец на деца и тийнейджъри от хорър поредицата “A Nightmare on Elm Street”, където ролята му се изпълни от култовия Робърт Енглънд. Именно това участие най-вероятно се оказа решаващо в хорър турнира за свръхестествени убийци, който Фреди спечели през 2016-та година, надделявайки над Майкъл Майерс от “Хелоуин” и Джейсън от “Петък 13-ти”. По-късно Крюгер разнищи и Бугул от “Греховен”, както и детектива Джон Тейлър от “Найтсайд” на Саймън Грийн, но дори неговите адски сили се оказа, че имат предел, който бе стигнат при срещите с други шампиони на Цитаделата като Нико ди Анджело от “Героите на Олимп” и Венъм от “Марвел” – битки, които Крюгер загуби позорно и с това остана на седмо място в класацията ни.

venom winner

6. Венъм (Марвел)
Участия: 6
Победи: 5
Загуби: 1
Титли: 1 (Турнира от Дуели за 2019-та година)
Комиксовите персонажи редовно записват участие в Дуелите на Цитаделата – но изненадващо само един от тях е печелил титла. Това стори Венъм, антигероят на “Марвел”, който през 2019-та година успя да спечели годишния турнир в Дуелите. По пътя към титлата Венъм успя да елиминира последователно Хищника от филмите на “Фокс”, супергероя Найтуинг от Ди Си, кошмарния убиец Фреди Крюгер, ловеца на вампири Алукард, а накрая и краля на елфите Трандуил. Това е едно от най-доминантните представяния в историята на клуба и отрежда на Венъм силното шесто място. Все пак обаче той има и една загуба, записана на по-ранен етап от историята ни, но за сметка на това болезнена – беше победен от архиврага си Спайдър-мен, което не му позволява да се класира на още по-предно място.

nico

5. Нико ди Анджело (Пърси Джаксън и боговете на Олимп, Героите на Олимп)
Участия: 7
Победи: 6
Загуби: 1
Титли: 1 (Турнира за Герой на Олимп от 2013-та година)
Нико ди Анджело е герой от книгите на Рик Риърдън за Пърси Джаксън и Героите на Олимп, като самият той е син на Хадес, царя на Подземното царство. Той също така е и един от най-успешните герои в Дуелите ни. Дебютът си направи през 2013-та година, в специалния Турнир за Герой на Олимп, посветен на поредицата от Риърдън, която тогава бе най-популярната в клуба. Нико спечели и титлата, като елиминира последователно сестра си Хейзъл Левеск, дъщерята на Атина Анабет и дори титуляра Пърси Джаксън. След този успех Нико остана популярен и записа още победи срещу магьосника Драко Малфой и Деймиън Уейн, сина на Батман, а през 2017-та, когато участва в Шампионската лига на Цитаделата и срещу Фреди Крюгер. Късметът обаче му изневери при срещата с трансформъра Бъмбълби, нанесъл му първа загуба, ограничаваща го до петата позиция.

percy-awesomest

4. Пърси Джаксън (Пърси Джаксън и боговете на Олимп, Героите на Олимп)
Участия: 11
Победи: 8
Загуби: 3
Титли: 1 (първия Турнир за Герой на Цитаделата от 2013-та година)
Пърси Джаксън е оригиналният шампион в Дуелите на Цитаделата, спечелил първия ни Турнир, направен, когато решихме изходът от нашите битки да се определя с гласуване на феновете. Синът на Посейдон е главен герой в едноименната поредица на Рик Риърдън, вдъхновила и филмови адаптации, в които ролята му се изпълнява от Логан Лърман.
Когато Пърси започна битките си, той имаше предимството поредицата за него да е на върха на славата си, но това няма как да обезцени успехите, които постигна срещу мощни противници като Спайдър-мен, Хари Потър, Ерагон и дори вълшебника Гандалф, а тези успехи му донесе и първата титла в историята на Дуелите ни – за Герой на Цитаделата. По-късно Пърси успя да победи и Джейс от “Реликвите на смъртните” и стигна финала в турнира за поредицата, от която идва – за Герой на Олимп – като там надви Франк Занг и Лио Валдес, преди да изгуби с малко от Нико. Въпреки това и допуснатите още две загуби от Анакин Скайуокър и малко конфузно Ахил, с броя си участия и историческата си роля в Дуелите ни, Пърси заема четвъртата позиция в класирането ни за шампиони.

bee adorable 2018

3. Бъмбълби (Трансформърс)
Участия: 12
Победи: 9
Загуби: 3
Титли: 1 (Турнира за Герои и Злодеи от 2016-та година)
През последните години Бъмбълби, храбрият аутобот от поредицата “Трансформърс”, озвучен от Дилън О’Брайън в самостоятелния си филм, се утвърди като един от най-популярните герои в Цитаделата. Освен, че спечели годишните награди на клуба за 2018-та година, той постигна много добри резултати и в Дуелите.
Подвизите на Бъмбълби започнаха в турнир на разнообразни актуални герои от 2016-та година, като още първият му успех беше запомняща се победа срещу Терминатора, преди да последват успехи срещу драстично различни персонажи като Магнус Чейс от книгите на Рик Риърдън и кралица Морати от Warhammer, които му донесоха и титла. Година по-късно Бъмбъл участваше в Шампионската лига на Цитаделата и спечели нови два успеха срещу Микеланджело от “Костенурките Нинджа” и Нико ди Анджело, отново от книгите на Риърдън, като от титлата го раздели само елфът Леголас от “Властелинът на пръстените”. Бъмбълби продължи да жъне успехи и през 2018-та година, когато надделя над колата убиец “Кристин” на Стивън Кинг, Леонардо от “Костенурките Нинджа” и Джейсън Грейс от “Героите на Олимп”. Пътят му към титлата бе прекъснат от Хари Потър и именно това му отреди третото място в нашето временно класиране на шампиони (както и в крайното класиране за 2018-та, след победа над крал Малекит от Warhammer). Иначе Бъмбъл е допускал и още една загуба, но е съмнително, че някой ще му държи карез за нея – все пак не е срамно да загубиш от лидера си Оптимус Прайм във вътрешен дуел на “Трансформърс”.

harry-great-avatar
2. Хари Потър (Хари Потър)
Участия: 13
Победи: 9
Загуби: 4
Титли: 1 (Турнира от Дуели за 2018-та година)
През дълги години Хари Потър, магьосникът от едноименната поредица на Дж.К. Роулинг, не можеше да постигне пробив в Дуелите, макар да бе печелил всички възможни трофеи от годишните награди на клуба. Но когато през 2018-та година схемата на турнирите се промени от тематичен към годишен шампионат, персонажът, изигран във филмите от актьора Даниел Радклиф, получи това, което заслужаваше.
Иначе малшансът бе това, което спъваше Хари през предишните години. Нелепа среща с Пърси Джаксън още във втория кръг на първия клубен турнир, донесла му инфарктна загуба с минимална разлика. Идентичен сценарий при втория клубен турнир, когато малшансът рано го изправи срещу Леголас. Точно това стечение на обстоятелствата попречи на Хари да натрупа повече успехи, макар да спечели престижни победи както срещу драконовия ездач Томас от “Войната на Разлома”, така и срещу архисъперника си в училище Драко Малфой.
Но през 2018-та Хари най-после получи да блесне. Първата му победа за тази година бе срещу Нют Скамандър от “Фантастични животни”, спечелена с разлика, която сложи точка на спора дали има нов топ герой на магьосническия свят. Последва съкрушителен успех срещу Едуард Елрик от анимето “Железния алхимик”, а после и срещу комиксовият герой Валериан от Града на хилядите планети. Хари не срещна затруднения дори в битката си с аутобота Бъмбълби от поредицата “Трансформърс”, а накрая постигна немислимото, печелейки титлата срещу Ктхулу, злия подводен бог от творчеството на Хауърд Лъвкрафт.
Освен тези си битки, Хари е участвал още в сблъсъци и с героите от “Междузвездни войни”, в които има загуба от Анакин, но победа срещу Люк. Причината обаче да не е пръв се крие в това, че магьосникът на два пъти се е изправял срещу лидера в класирането ни за шампиони и два пъти е излизал победен.
Но какво пък, в такава конкуренция второто място в никой случай не е срамен резултат.

legolas-evening-sky
1. Леголас (Властелинът на пръстените, Хобит)
Участия: 10
Победи: 10
Загуби: 0
Титли: 2 (Турнира за Герои от 2015-та година, Шампионската лига на Цитаделата от 2017-та)
За хората, които следят редовно и от по-отдавна Дуелите на Цитаделата няма да е никаква изненада, че Леголас, принцът на горските елфи от “Властелинът на пръстените” е най-успешният персонаж в различните ни турнири. Героят, изигран във филмовите адаптации на книгите от Орландо Блум, просто не познава вкуса на загубата.
Леголас дебютира в Дуелите през 2014-та година и веднага даде заявка, че ще е силен герой в рубриката, тъй като надви Хари Потър. Година по-късно, вече в турнир, Леголас повтори успеха си като магьосника, с който се срещна след като по-рано в схемата победи рицаря джедай Анакин Скайуокър. Финалът, донесъл титлата на елфа, беше срещу Батман, но дори супергероя от Готъм не успя да се противопостави на елегантния стрелец.
По-късно през годината, Леголас се изправи срещу Ахил, който поне според вашите гласове е най-великият герой на Елада и го победи безпроблемно. Заедно с баща си Трандуил, той се справи и с тандема на Дризт и Закнафейн от “Забравените царства”, а за десерт Леголас победи и самият Трандуил в двубой, който не остави място за съмнение, че крушата е стигнала много по-далеч от дървото.
Кулминацията на успехите за Леголас дойде в Шампионската лига на Цитаделата, провела се през 2017-та. В нея елфът буквално разсипа от бой нефилима Джейс от “Реликвите на смъртните”, след което ступа Ахил за втори път (както преди това бе правил и с Хари Потър), а накрая успя да сломи съпротивата и на Бъмбълби, за да спечели званието Шампион на шампионите.
Подир този успех, дори феновете на Леголас пожелаха героят да не бъде включван в повече Дуели, тъй като е ясно, че ще ги спечели. И наистина няма, поне докато някой не приближи успехите му.
Което, на този етап, не се очертава да се случи.

Класацията изготви: Александър Драганов

Оставете отговор