Топ 10 Дуели, решени с един глас разлика!

duel of the citadel

Дуелите на Цитаделата са популярна и обичана рубрика с дългогодишна история, като някои от битките в нея са се превърнали в класически. Колкото повече оспорван е Дуелът, толкова по-запомнящ остава той в паметта на феновете. В днешната статия ще направим класация на Дуелите, решени с един глас разлика 🙂

Mikazuki.Munechika.600.1863685

10. Миказуки Мунечика срещу Уей Усиен (5-4) и срещу Тошизо Хижиката (3-2)

Макар да е сравнително нов персонаж за фендъма на Цитаделата, Миказуки Мунечика от “Тукен Ранбу” се утвърди като специалист на оспорваните битки в дуелите през миналата 2019-та година. Красивият мечоносец успя да се справи със заклинателя Уей Усиен от китайското “Мо Дао Зу Ши” с един глас разлика и после повтори упражнението срещу самурая Тошизо Хижиката от “Хакуоки”. И макар на четвърфиналите Мика да бе категорично надигран от Алукард с 4-16, битките с него оставиха поука – не успееш ли да го победиш убедително, най-вероятно изобщо няма да успееш!

hot shot cybertron

9. Хот Шот срещу Кира Ямато (14-13)

Битките с гигантски роботи станаха мода в Цитаделата в средата на отминалото десетилетие, когато започнахме ударно да ревюираме сериали по “Трансформърс” и “Гъндам”. В тази битка аутоботът Хот Шот се изправи срещу Кира Ямато от Gundam Seed и успя да го победи, макар и с минимална разлика, затвърждавайки поредицата на “Хасбро” като най-убедителната на тенекиена тема. И понеже по онова време все още имаше Дуели, които не бяха част от шампионат, нямаше следваща битка, която да помрачи триумфа му.

sebastian screenshot

8. Валънтайн срещу Себастиян Моргенстерн (14-15)

Турнирът за Реликвите на Смъртните бе инициатива от 2014-та, свързана с Касандра Клеър и романите й, които по онова време бяха популярни в клуба. Най-запомнящият се двубой от него бе този между злодеите на историята – Валънтайн, който бе основен антагонист в първата трилогия и наследникът му Себастиян, заместил го във втората. Двубоят между двамата бе повече от оспорван и в крайна сметка Себ спечели с един глас разлика, след което продължи нататък и стигна чак до финала, където обаче бе спрян от Джейс.

pacific rim jaegers

7. Kaiju vs Jaeger (16-17)
Още една битка с гигантски роботи, но този път свързана с поредицата “Огненият пръстен”, в която железните защитници на човечеството се наричат йегери и се борят срещу гигантски чудовища, известни като кайджу. Първият филм толкова ни хареса, че организирахме специална битка между тези противници, която приключи с един глас разлика за роботите.

devilman-gif-2

6. Девилмен срещу Синия екзорсист и срещу Ято (10-9/9-8)
Подобно на Миказуки през миналата година, Девилмен от мангата на Го Нагай, съживен на малкия екран последно от “Нетфликс”, се утвърди като майстор на оспорваните битки в Дуелите за 2018-та година. Акира, както е истинското име на антигероя, успя да победи последователно бога Ято от “Норагами” и Синия екзорсист Рин Окумура, като и в двата случая разликата между него и противниците му бе само един глас. Късметът на Девилмен изневери срещу краля на черните елфи Малекит от Warhammer, който го отстрани на четвъртфинал.

jason-f13

5. Джейсън срещу Пинхед (19-18)
Макар “Фреди срещу Джейсън” да е може би най-популярният филм на ужасите, сблъскващ двама антагонисти, в Дуелите на Цитаделата най-оспорваният такъв двубой беше този между Джейсън, маскирания убиец от “Петък 13-ти” и демона Пинхед от “Хелрейзър”, като битката помежду им беше дълга и решена само от един глас в полза на размахващия мачете килър, който обаче после загуби финала на импровизирания ни хорър турнир тъкмо от Фреди Крюгер.

thomas vs valerian

4. Томас срещу Валериан (18-19)
След изродите от номер 5, двама по-симпатични герои, но в също толкова оспорвана битка на четвъртата позиция. Беглецът от “Лабиринта” Томас, изигран от Дилън О’Брайън се изправи срещу космическия герой Валериан на Дейн де Хаан във филма за хилядите планети на Люк Бесон и макар бъдещето, което двамата герои да обитават никак да не си прилича, само глас реши двубоя в полза на Валериан, който по-късно победи и Уейд Уотс от “Играч първи, приготви се”, но после изгуби от Хари Потър на четвъртфинала от Дуелите за 2018-та година.

Indominus Rex vs Alien Queen

3. Индоминус Рекс срещу Кралицата на пришълците (19 – 20)
И отново чудовища на третата позиция, този път Кралицата на пришълците от втория филм на слузестото извънземно на Джеймс Камерън и новият подобрен динозавър убиец от “Джурасик Свят”. Битка, която едва ли би се разрешила с реторика в реалния живот, но довела до изключително оспорвано гласуване в Дуелите на Цитаделата за 2018-та година, като в крайна сметка ксеноморфът успя да победи и така стигна до битка с клоуна Пениуайз от “То”, която обаче загуби. Гледайки статистиката, може би победите с малка разлика не са добър показател за шансовете в следващи сблъсъци на турнирна битка…

anakin vs superman

2. Анакин срещу Супермен (33 – 32)
След като Леголас спечели Шампионската лига на Цитаделата през 2017-та се чудехме как да продължим рубриката на Дуелите, като в крайна сметка се спряхме на Анакин Скайуокър от “Междузвездни войни” и Супермен от вселената на DC, а двамата не ни разочароваха, като предложиха изключително оспорвана битка помежду си, в крайна сметка приключила само с един глас разлика в полза на Избрания от далечната галактика на Джордж Лукас. И за разлика от повечето каръци в класацията, той нямаше следващи битки, за които да се терзае, тъй като двубоят му с Човека от стомана бе извъншампионатен, така че да му остане като сладка и безответна победа.

harry-potter-and-the-goblet-of-fire-movie-poster-2005-1020307152-e1401461108687

1. Хари Потър срещу Пърси Джаксън (56 – 57)  и срещу Леголас (54 – 55)
Не е приятно да заемеш първото място в каквато и да е класация със загуба, но точно това се случва на Хари Потър, магьосника на Дж.К. Роулинг, който спечели Дуелите за 2018-та година, но преди това претърпя няколко конфузни загуби в анкетите на Цитаделата, две от които бяха особено болезнени. През 2013-та година Хари се срещна във втория кръг от най-първия ни Турнир в битка с Пърси Джаксън от книгите на Рик Риърдън и това не приключи добре за него. По онова време Дуелите имаха два етапа, във фейса и във форума и макар да имаше осем гласа разлика в своя полза в социалната мрежа, в другата анкета Хари беше победен с девет от сина на Посейдон и така отпадна от надпреварата, която Пърси по-късно спечели. Сценарият се повтори година по-късно и срещу Леголас, когато магьосникът отново дръпна във фейса с четири гласа разлика, но изгуби с пет във форума. На всичкото отгоре двамата се срещнаха отново година по-късно в Турнир, където се гласуваше само във фейса, но въпреки това Хари отново загуби, при по-ниска избирателна активност, но и с по-голяма разлика. Все пак всички страдания на магьосника не бяха напразни и през 2018-та той най-сетне спечели титла от Дуелите на сайта след като победи на финала Ктхулу. Най-успешният ни герой във вечната ранглиста обаче си остава персонажът, надвил го с един глас в най-оспорваната битка помежду им – Леголас.

legolas-kollage

Класацията изготви: Александър Драганов

Оставете отговор