Топ Тъпизми на 2022

2022 fails

2022-та бе бурна година, изпълнена с телевизионни шоута, които никой никога не е искал. А и да е искал, едва ли ги е очаквал в този нескопосан вид, в които продуцентите ни ги натресоха. Знаете как е с нърд културата напоследък. За кратък период от време Netlflix, Paramount и подобните се превърнаха в Уве Бол на нашето време. Това е нашата класация за Топ Тъпизми за 2022, която се отнася само за жанрови филм, така че не очаквайте да критикуваме неща като „Пам и Томи“ , макар и да сме фенове на Томи от Motley Crue.

halo stream

Хора, сигурни ли сте, че това е сценарият, по който трябва да работим?

Halo
Paramount е студио, което ни даде прекрасни филми като “Соник” и “Топ Гън: Маверик”, но уви същото можем да кажем за стрийминг платформата им. Високо бюджетна екранизация по играта Halo e нещо, което феновете очакваха в продължение на 15 години. Вместо това получиха фенфикшън, който има малко до никакви допирни линии с оригиналният материал.

Макар и Halo да не e “woke cringe fest” както останалите заглавия в тази класация, то сценарият е достатъчен да отчая зрителите с доста плитка и маловажна за вселената история. Митът около персоната на Master Chief 117 бе напълно съсипан а от енигматичните извънземни не видяхме почти нищо. Сравнителен анали между игра и сериал е излишен, просто ще споменем, че авторите на сериала сами признаха, че не са играли никога игрите и че не ги е срам от този факт. А е редно!

resident BLM

Ако героинята Ви се вижда дразнеща още на снимката, радвайте се задето “Нетфликс” не обявиха, че това всъщност е Лиън.

Resident Evil
е история, орисана да бъде жертва в ръцете на бездарни режисьори и сценаристи. Всяка следваща адаптация прави предишната да изглежда като шедьовър. А това сериозно постижение като се има предвид, че още с филмите на Пол Андерсън започваме от много нисък старт. RE на Netflix е поредният woke фестивал, който би бил приемлив, ако не бяха катастрофално некадърните специални ефекти и поразително слабият сценарий. И най-вече, никакви допирни точки с видео игрите.

Resident Evil на Netflix е помийната яма, в която кариерата на Ланс Ридик се стече, за да умре. Актьорът играл в John Wick и гласът на любимият за много геймъри командир Завала от Destiny 2, направи ахилесови усилия да спаси един обречен на гибел проект. За съжаление, добрата му актьорска игра е в контраст с агресивната бездарност на останалите актьори. А това, че Ридик нарече критиците на сериала тролове, не помогна никак. От друга страна, вече всеки бездарник в Холивуд прави така.

she hulk twerk

Ши-Хълк демонстрира отношението на “Марвел” към феновете

She Hulk: Attourney at Law

Няма как без тояга и от Disney+. She Hulk: Attourney ot Law варира от „просто тъпизъм“ до „агресивен тъпизъм“. Сценаристите на това шоу определено не правят услуга на идеята за силна и независима жена като превръщат цялата история на She Hulk в нещо като сатирична пародия. Подобно на авторите на Halo, създателите на She Hulk си признаха, че нямат никаква представа как се пише адвокатска драма и са неопитни в сферата.

В крайна сметка имаме продукт с ниско качествени ефекти, които не уважава останалите герои от MCU вселената, но пък верен на новите комикси за She Hulk. Комикси, които не сме чели, но след изказаното по темета едва ли някога ще прочетем. Макар, че то, като се замисли човек, ние и старите сме пропуснали…

willow look

Погледът на Уилоу показва, че е разбрал в каква боза се е забъркал, но уви, твърде късно.

Willow

И, отново Disney+… Още на пролет когато излезе трейлъра, беше ясно, че това ще е разочарование. Въпреки това някои хора успяха да се подведат, че „магичното и приказното“ се завръща по екраните. Всичко в този сериал е зле, костюмите, сценографията, сценария, актьорската игра и най-вече музиката. Не знам защо в епични, приказни фентъзита се слага модерна музика…

Детството на мнозина помнещи прекрасният и магичен “Уилоу”, бе убито с доста глупав сюжет прилягащ повече на модерна тийн драма, отколкото на епичен фентъзи свят. Липсата на Вал Килмър като Мадмартиган е осезаема. Уоруик Дейвис, който би трябвало да е катализатора в целият проект декламира репликите си по-зле и от актьор в български сериал. И тук идва може би най-големият проблем на сериала – неудачен, много слаб диалог, които не се пасва в критериите за епично фентъзи. Разбира се, това се компенсира с ударни дози политкоректност, които трябва да придадат смисъл на цялото нещо. Но не успяват.

the-witcher-blood-origin

Знаeм, че е невероятно, но според “Нетфликс” това: 1. са елфи 2. могат да заменят Хенри Кавил като водеща звезда

The Witcher: Blood Origin

“Знаете ли, че в новият вещер има лесбийка джудже?“ е едно от първите неща, което може да научиш за този сериал, ако не си го гледал. Не ни разбирайте погрешно, ние нямаме нищо против ничия сексуалност, а и това едва ли е най-важното нещо, което може да се спомене за новият проект на Netlifx.

Напускането на Хенри Кавил като Вещера, признанието на сценаристите, че презират книгите на Сапковски са напълно достатъчни да поставят Blood Origins на първо място за тъпизъм на 2022ра. Като цяло няма какво толкова да се каже. Дори да преглътнем цялата политкоректност, то крайният резултат е поредният средновековен филм, в които героите си говорят на „Fuck”, “Bro” и друг подобен градски жаргон от модерното ежедневие. На нас остава да им отговорим като Кърт Ръсел в “Нещото” – Yeah, fuck you too.

Dragon_Age__Absolution_S1_E2_00_06_15_06

Бялото момче гледа като наплашен заек, черното момиче сърдито и свадливо – символ на прогресивността в нашето време

Dragon Age: Absolution

Dragon Age e най-малко обидният тъпизъм за 2022, може би защото хората дори не разбраха за съществуването му. Dragon Age: Absolution e поредният сериал правен по видео игра и разчита на така нареченият “fake anime” стил, какъвто е и DOTA Dragon’s Blood. За съжаление Absolution е километри зад Dragon’s Blood и цяла вселена далече от шедьоври като Arcane.

Основният проблем на Dragon Age: Absolution e тотално неясната таргет аудитория. Феновете на игрите са хора на 30+ годишна възраст, но получиха сериал адаптиран за 13 годишна аудитория. Макар и сценаристите да са останали верни на вселената на Dragon Age, то сюжета е по-скоро до болка познат Dungeons and Dragons rip off, в който група крадци откраднат древен артефакт… Това пък по естествен път ни насочва към тъпизмите, очаквани през Новата година, но млъкни сърце.

gnevna galq

По-добре щеше да е този сериал да излезе във вариант на чалга песен от “Пайнер”, озаглавена като: Галя – “Прелъстена”.

Rings of Power
Абсолютният, безапелационен победител в тази класация е отрочето на Джеф Безос – “Халките на Силата”. Проектът струваш 1 милиард долара не е много по-глупав или политически подплатен от останалите заглавия в тази класация. Всъщност той дори по ефекти не отстъпва много на останалите като ни кара да си задаваме въпроса – „Къде по дяволите са отишли тези 1 милиард долара?“ Докато за другите сериали сме склонни да си затворим очите, то тук обидата е най-голяма – защото тя е лична.

Агресивната кампания започнала още преди година ни представи един шарен каст, който отговаря напълно на днешното общество, но не и на световете, които е създал Толкин. Всеки, които бе несъгласен бе обявен за расист, трол, сексист – практика, която стана модерна с The Last Jedi. Ситуацията дотолкова ескалира, че интернета бе наводнен с цитат от Толкин за злото, който писателят никога не е изричал, но карай да върви.

Септември 2022 е месецът, в който Средната Земя бе разтърсена като САЩ същия месец през 2001-ва година. Опасенията на скептиците се сбъднаха и феновете получиха една не много добре написана история, като в синхрон със стилистиката на сериала се изразяваме максимално политкоректно. История, в която злодеят стана ясно на всички още в трети епизод, заявявайки че е ковач (а освен това и прилича на Анакин Скайуокър от “Али Експрес”). История, в която главните герои не носят отговорност за грешките си и постигат целите си просто защото са нахални. История, която се опитваше да приложи red herring метода, но тотално катастрофира, тъй като най-малкото чисто хронологически някои неща не пасват – например появата на Гандалф като Истар, който по някаква причина дори не можеше да говори.

Общо взето цяло есе може да се напише за Rings of Power. Проект, които олицетворява злия дух на нашето време – агресивна посредственост от страна на сценаристи и режисьори с малък до никакъв опит, нагла политкоректна пропаганда, последвана сочене с пръст и крещене на обиди по адрес на феновете. Същите тези фенове, които в крайна сметка са просто едни мечтатели, опитали се да избягат за малко от гадния свят навън в любимите си светове и поддържащи с абонаментите си целия този панаир на суетата. Някои казват, че Холивуд винаги е бил такъв, но някога в него имаше магия, дори тя да бе илюзия и лустро, прикриваща едни хора, които никога не са били еталон за подражание. Сега е останала само озъбената морда на новобогаташи и парвенюта, вярващи си като че ли, че могат да създадат утопичен нов свят, но всъщност с липсата на умения да направят един просто гледаем сериал с нормално звучащи диалози. Каквато в крайна сметка им е работата.

lotr rings

Статия на Васил Мирчев-младши

Оставете отговор