Топ битки от топ фантастични поредици

Bee vs Prime

Фантастиката и фентъзито за жанрове, които са известни с това, че стимулират въображението и понякога ни карат да се привързваме искрено към персонажи, които не са нищо повече от сбор букви, напечатани върху хартия, а друг път провокират мисълта ни, поставяйки ни въпроси за смисъла на живота, смъртта, всемира и това какво ни прави хора. Въпреки това обаче тя успява да развлича, а също и да надъхва, като един от начините, по които го прави са изумителните схватки в различните фентъзи и научнофантастични филми. В днешният материал сме подбрали десет битки, които наистина покачват адреналина. Приятно четене (и гледане):

10. Питър Певънзи срещу крал Мираз
Хрониките на Нарния
“There is still time to surrender.”
“Feel free!”

“Хрониките на Нарния” е фентъзи, което разчита предимно на смесицата между красивата си визия, дело на режисьора Андрю Адамсън и трогателната си история, адаптираща едноименните книги на професор Клайв С. Луис. Въпреки това, хореографите се бяха постарали сериозно за последната битка между добрия, но дързък герой Питър Певънзи и стария, но лукав крал Мираз. По перфектен начин бе пресъздаден сблъсък на младостта срещу опита. Припомнете си го!

9. Симба срещу Скар
Цар Лъв
“You can’t win, Scar!”
“This is my kingdom! My destiny!”

Кулминацията в историята на “Цар Лъв” се изразява в епичния сблъсък между младия и законен наследник на престола Симба, изправил се срещу узурпатора Скар. Макар и двамата герои да са лъвове, антропоморфизацията на персонажите в сценария на “Дисни” предопределя, че сблъсъкът им е повече психологически. За Симба това е отърсване от оковите, в които злият му чичо го е поставил, внушавайки му чувство за вина заради смъртта на баща му, който той всъщност е убил. За Скар потъване в ярост, накарало го да се втурне в една обречена битка срещу по-младия мъжкар. В римейка, напомнящ игрален филм, резултатът е повече от зрелищен:

8. Леголас срещу Болг
Хобит: Пущинакът на Смог
You! Come with me!”

Филмите на Питър Джаксън са истинско откровение в жанра на епичното фентъзи, но макар повечето фенове да предпочитат оригиналната трилогия “Властелинът на пръстените”, аз съм фен най-вече на втория и третия филм от поредицата “Хобит”, като основна причина затова, заедно с дракона, са бойните сцени с елфи. Наистина предават гъвкавостта и ловкостта на същества, които превъзхождат хората и по сила, и по красота. А какъв по-голям контраст от сблъсъка с груб и уродлив орк? Битката на Леголас с Болг в “Пущинакът на Смог” е ювелирна работа:

7. Спайдър-мен срещу Гущера
Невероятния Спайдър-мен
“Somebody’s been a bad lizard!”

Обикновено във филмите на “Марвел” битките са направени така, че зрителят да аплодира на положителните герои, с лекота побеждаващи цели армии злодеи. Спайдър-мен обаче винаги е бил изключение от това, бидейки някак по-земен герой, а във всичките филми за него най-тежки бяха битките с Гущера, същество, което се регенерира и възстановява дори сред преживени най-тежки рани. Освен това появата на Стан Лий е класика 😀

6. Дъмбълдор срещу Волдемор
Хари Потър
“It was foolish of you to come here tonight, Tom. The Aurors are on their way.”
“By which time I shall be gone, and you shall be dead!”

Магьосническите дуели са една от най-интересните и зрелищни бойни системи, измисляни някога във фентъзи киното, въпреки някои волности, които сценаристите и режисьорите на “Хари Потър” приеха при адаптирането на книгите от Дж.К. Роулинг. Схватките с участието на Хари са винаги емоционални, но все пак не можехме да не изберем сблъсъка на двамата най-умели майстори в поредицата, професор Дъмбълдор и лорд Волдемор.

5. Сам Флин срещу Ринцлър
Трон: Заветът
“Initiate final round. Combatant #3 vs Rinzler.”

Малко е дръзко да определя “Трон” като топ поредица, предвид факта, че филмите са по-скоро култова класика, известна на сравнително по-тесен кръг фенове. Въпреки това аз не мога да забравя “Заветът” от 2010-та година, филм, който според мен до ден днешен си остава еталон за научнофантастична визия. Любимият ми момент, разбира се, са гладиаторските битки, особено когато Сам Флин откри, че номерата, с които побеждава повечето програми за Ринцлър не важат 😀

4. Бъмбълби срещу Блицуинг
Трансформърс
“I’ll never talk!”
“Is that right? Then let’s make it official.”

Поредицата “Трансформърс” винаги е разчитала на зрелището, но нещо в битките, представяни на големия екран от Майкъл Бей, все липсваше, тъй като бяха прекалено насечени и разредени с появата на човешките персонажи. Като спасител дойде аниматорът Травис Найт, който засне вълшебния “Бъмбълби” още през 2018-та година и още в самото начало на филма скри шайбата на феновете с уникалния двубой между Бъмбълби и Блицуинг, използващ всичко, което можем да очакваме от два променящи формата си роботи.

3. Терминатора срещу Т-1000
Терминатор 2
“Get down!”

Макар да е заснет преди повече от 30 години, “Терминатор 2” на Джеймс Камерън си остава ненадминат връх в екшън фантастиката, великолепно направен филм, който спокойно се гледа и днес и доставя дори още по-голямо удоволствие на фона на кризата на идеи в Холивуд. Между героя на Шварценегер и зловещия му противник, изигран от Робърт Патрик има множество епични сблъсъци, но първият е може би най-запомнящ се, защото разкрива ролите, които двамата ще имат във филма.

2. Супермен срещу генерал Зод
Човек от стомана
“There is only one way this ends, Kal! Either you die or I do!”

Тъй наречената киновселена на DC е един от примерите какво се случва, когато алчността на Холивуд победи здравия разум. Вместо да получим една епична трилогия за Супермен ни дадоха поредица от бълвоти, поне половината от които не стават за гледане. А “Човек от стомана” наистина заслужаваше повече, както заради епичната си атмосфера, така и заради страхотните актьори и епохални сражения, за пръв и лично за мен за последен път представили на голям екран как точно биха изглеждали битките на метачовеци. Сблъсъкът на Супермен и Зод е шедьовър, както като екшън, така и като драматизъм.

1. Дарт Вейдър срещу Оби-Уан Кеноби
Междузвездни войни
“The circle is now complete. When I left you, I was but the learner, now I am the master.”

Последните години за феновете на “Междузвездни войни” не бяха никак леки, тъй като “Дисни” последователно и жестоко премахна всичко, което обичаме от сагата. Въпреки това, споменът за оригиналните произведения на Лукас не избледнява от спомените на феновете, а някои от тях създават и произведения, достойни за името на любимата си поредица. За мен върхът е този любителски прочит на схватката между Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби в “Нова надежда”, значително подобряващ видяното в стария филм и даващ подобаващ завършек на дългогодишното им съперничество.

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор