Том

tom

Томас или накратко Том е герой от игралния филм “Челюсти в мрака”. Той живее в постапокалиптичен свят, населен от фотофобни чудовища и е син на Пол, мъж, оцелял от времената преди падането на човешката цивилизация. Има брат на име Джоузеф.

Том е роден някъде във времената, когато човечеството бива почти унищожено от неясен катаклизъм. Оцеляват малцина, които трябва да се научат отново да живеят като фермери, като в същото време могат да работят само денем, а нощем следва да се барикадират по домовете си заради нашествието на странни, боящи се от светлината изчадия. Така живее и той, заедно с баща си Пол и на брат си Джоузеф.

Макар борбено да помага на Пол с барикадирането срещу съществата, Том прави впечатлението на лекомислен младеж, който често закъснява и се връща у дома си съвсем малко преди мръкване. Причина затова е момичето от съседната къща на семейство Роуз, в което той е влюбен. Том се стреми всеки ден да ходи там, като неглижира задълженията към семейството си. Пол не се противи на това, като казва, че “не можеш да спреш тревата да расте”, но Джоузеф се сърди и между двамата братя избухват препирни.

thomas arcadian

Един следобед Том се отделя от Джоузеф, вместо да го придружи на мисия в събиране на материали за дома и отива при семейство Роуз, където окъснява. По пътя за на връщане той пропада в яма и остава там и след мръкване. Баща му Пол идва да го спаси, но бива наранен от съществата, изплували от мрака, което ожесточава допълнително Джоузеф. Том предлага да потърсят помощ от фермата на семейство Роуз, но когато отива там, научава, че те са склонни да приемат само него. Джоузеф презрително му казва, че най-сетне ще получи каквото е искал и Том се сбива с него, като двамата се разделят огорчени.

Въпреки това, Том опитва да открадне лекарство за Пол и придумва любимата си да му даде от него. Докато бяга обаче той бива пленен от мъжете във фермата, които го връзват и започват да го тормозят. В този момент обаче чудовищата от нощта буквално изригват, прокопали тунели до фермата и разкъсват мъчителите му. Том съумява да избяга заедно с гаджето си и се връща в родния дом, където помага на Джоузеф, опитващ да изпепели изчадията, като подпали собствения си дом с тях вътре. Планът им обаче успява само заради саможертвата на Пол, който забавя съществата. Том е този, който убеждава Джоузеф да уважи подвига на баща им, като го придърпва да бягат, сдобрявайки се с него и наричайки го с галеното име “Джоуи”.

На следващия ден Том тръгва заедно с брат си и любимата си в търсене на още оцелели от инвазията на чудовищата, с надежда да оцелеят в един свят без бъдеще. Той е архетипен темпераментен млад герой, но понеже напоследък такива не се срещат достатъчно в жанра, получава биография в Цитаделата.

tom arcadian

Представен от д-р Александър Драганов

Оставете отговор