Том Холанд и премеждието на Даниел Радклиф

holland handsome

Преди няколко години Джон Фавро, коментира ролята си на агент Хепи от новите филми за Спайдър-мен на “Марвел” с думите, че нему се е паднала ролята на Хагрид и това е прекрасно. С тези думи симпатичният пълничък актьор, който помежду другото е и режисьор на успешните римейкове по “Цар Лъв” и “Книга за джунглата” направи паралел между своя образ и този, изигран от Роби Колтрейн във вече станалите класически екранизации по “Хари Потър” на Дж.К. Роулинг. Наскоро обаче стана ясно, че паралел има и между главните актьори в двете поредици, при това по-мрачен, макар и за щастие поне засега завършил благополучно.

holland uncharted trailer

Том Холанд изгря като звезда с филма “Спайдър-мен: Добре дошъл у дома”, с който “Дисни” и “Марвел” съвместно опитаха да интегрират нова интерпретация на този герой в голямата киновселена на “Марвел”, най-известна с продукциите за “Отмъстителите”. Том се справи отлично, като повечето фенове на супергероя считат, че именно той направи най-доброто изпълнение на ролята на Питър Паркър и макар в първите филми с негово участие героят му да изглеждаше прекалено захаросан, това се промени в страхотния “Няма път към дома”, където Том блесна редом до колегите си Андрю Гарфилд и Тоби Магуайър в сценарий, символично отправил дълбок поклон към приноса му към образа на Спайдър-мен на големия екран. По-късно Том получи и други успешни роли, като в “Извън картата” и “Живият хаос”, но се оказа, че цената на славата не е била толкова лека, колкото изглежда на пръв поглед.

holland wet

Преди известно време Холанд призна, че му се е налагало да търси помощта на психотерапевт заради тежки преживявания, свързани с тъй наречена сънна парализа – състояние, при което човек е на ръба между съня и пробуждането, няма възможност да помръдне и в същото време е измъчван от халюцинации. При Том те се материализиха като папараци, опитващи се да го снимат. Изглеждаше, че с помощта на специалист той е преодолял този проблем, но преди няколко дни призна за нов такъв – пиенето.

Holland cool

“В Англия е трудно да не пиеш”, признава Холанд, цитиран от “Гардиън”, още повече че той движи в компанията на ръгби фенове сред които е въпрос на гордост какви количества алкохол можеш да погълнеш. Том описва, че след особено бурен период около миналата коледа, той се е пристрастил. “Целият януари само мислих как да ударя едно”, признава актьорът и споделя, че това действително го е уплашило. Холанд обаче не се е огънал пред предизвикателството, а напротив – зарекъл се е да не близва спиртни напитки и на рождения си ден, за първи юни, е изкарал пет месеца трезвен.

holland uncharted

“По-щастлив не съм бил”, казва Холанд за справянето си с алкохолната зависимост, като добавя, че освен всичко друго така е подобрил и качеството на съня си. Справя се по-добре и с работата си, като цяло чувства по-добър тонус. Споделя, че се радва и на подкрепата на майка си, която се вдъхновила от него и последвала примера му. Преживяванията на Том обаче не са уникални, като признание за почти идентични проблеми наскоро направи и Даниел Радклиф, актьорът, известен с изпълнението си на магьосника Хари Потър.

harry sad

Дан влиза в ролята на Хари още съвсем малък и така практически израства в светлината на прожекторите. За да се справи с напрежението, той прибягнал до помощта на алкохола, но това се оказало грешният избор. Радклиф започнал да пие толкова много, че дори се появявал на работа, без да е изтрезнял. Той споделя, че никога не си е позволявал да се налива, докато снима, но вечерите поглъщал такива количества, че когато отидел на снимки сутринта, ефектите от спиртните напитки още не били отминали.

Harry-Potter-Daniel-Radcliffe-felix-felicis

Нещата се влошили с приключването на поредицата, особено след заснемането на финалния филм. “Бях паникьосан”, признава Даниел, “не знаех какво да правя по-нататък. Не ми беше комфортно в собствената ми кожа, докато съм трезвен”. Така, след като се зарекъл да спре да пие през 2010-та, Даниел отново посегнал към чашката. За щастие този кризисен период отминал. Приятели и колеги му помогнали да се справи със зависимостта си и днес Радклиф е щастлив баща на малко момченце, родено от дългогодишната му приятелка Ерин Дарк.

dan signature

Преживяванията на Даниел Радклиф и Том Холанд показват, че израстването в звездна обстановка е рисково за млади хора с неукрепнала психика. Двамата могат да се поздравят със силата на характера, но и с късмета им, попречили им да не потънат по начина, по който това изглежда се случи с Шия Лабьоф от “Трансформърс” или Езра Милър от “Светкавицата”, успели да пропаднат до ниво, в което имат неприятности със силите на закона. Още по-стряскаща е съдбата на Джейк Лойд, изпълнил ролята на Анакин в “Епизод I” – неговото психическо здраве бе тежко увредено и той стигна до диагноза “параноидна шизофрения”, с всички съпътстващи от това последици. Затова е много важно, когато се коментират публични фигури, да се има предвид, че става дума за човешки същества и безпричинният хейт е недопустим. Именно той тласка много млади хора да търсят утеха в високоградусовите питиета.

dan-franken

Що се отнася до самият алкохол, когато се стигне до пристрастяване, той вече не може да се консумира. Това обаче може да се избегне при употреба с мярка, характеризирана от поговорката – “умният човек пие, докато му стане хубаво, глупавият – докато му стане лошо”. Макар че нито Дан, нито Том, а още по-малко изпитвалият подобни проблеми на младини Стивън Кинг са глупави хора. Важното при тях е, че са успели да се справят с грешките си и така имаме шанса да продължават да ни радват 😀

tom-holland-spider-man-1569597613

Статия на Александър Драганов

 

 

Оставете отговор