Тимъти Шаламе

tim

Тимъти Шаламе е американски актьор, който се счита за един от най-големите таланти на своето поколение. Феновете на фантастиката очакват с интерес да видят как се е справил с ролята на Пол Атреидес в новата версия на “Дюн”, която излиза по кината и в Интернет в края на този месец.

Тимъти е роден на 27-ми декември 1995-та година в Ню Йорк и израства в Манхатън. Майка му Никол Флендър е еврейка по произход, като родителите й идват от Австрия и Русия. Баща му Марк Шаламе е французин и е работил в УНИЦЕФ. Чичото и леля му по майчина линия са кинодейци, а сестра му Полин е актриса.

tim young

Заради произхода си Тимъти освен английски има и перфектен френски език, като притежава и двойно гражданство. Когато е във Франция, той се чувства част от нея и признава, че дори сънува на езика й. Той я посещавал през лятото, като изкарвал ваканциите си в селце на два часа път от Лион. Точно в тази европейска страна обаче Тимъти е имал голямо изкушение, което е могло да го отклони от киното и театъра – момчето се запалило по футбол и искало да се занимава професионално с този спорт. Като тийнейджър Шаламе дори бил треньор на малки деца.

Още като ученик обаче Тимъти се запалва по актьорската игра и това се запазва и през студентските му години, въпреки, че учи културна антропология в престижния Колумбийски университет. Това обаче е само за година, а после се мести в Ню Йорк, за да играе по-свободно. По това време Шаламе вече има роли…

tim nolan

Първите участия на Тимъти са на малкия екран, като участва в популярния сериал “Закон и Ред”. Това се случва през 2009-та година. След още няколко ТВ участия Шаламе се насочва към големия екран и през 2014-та дебютира в комедийната драма “Мъже, жени и деца”. По-впечатляващо от днешна гледна точка обаче изглежда участието му в “Интерстелар” на Кристофър Нолан, филм, който предопределя интереса му към научнофантастични епоси.

Въпреки това, истинският пробив на Тимъти, който не спира да играе, идва две години по-късно, за изпълнението му на едната от двете главни роли в романтичния “Назови ме с твоето име”. За този филм Шаламе печели номинации за редица престижни награди, включително “Оскар”, а някои критици отбелязват, че филмът би си струвал дори и само заради неговата игра, макар като цяло нивото на творбата да е отлично.

tim call me

Шаламе продължава успешната си серия с “Красиво момче” от 2018-та, за който печели номинация за “Златен глобус”. През 2019-та пък той изпълнява ролята на крал Хенри V в историческата драма The King, записва участие и в “Малки жени”.

Големият удар обаче е когато Тимъти бива ангажиран за “Дюн”, нова екранизация по вечния епичен роман на Франк Хърбърт. Това е сбъдната мечта за момчето, тъй като Шаламе е фен на историята от малък и дори споделя в спомени как си е купувал игрите по книгите. Твърди, че задачата на екипа зад новия филм е да зарадват феновете на романа, на старата адаптация от Дейвид Линч и на вече споменатите игри. Не се е главозамаял от ролята и казва, че за него е чест да работи с Дени Вилньов, с актрисата Зендая, на която е фен заради работата и в “Спайдър-мен”, както и отново с Ханс Зимър (след “Интерстелар”).

tim fight

Освен като актьор, Тимъти Шаламе е възприеман и като модна икона заради елегантния си вид, като “Вог” го определят за “най-влиятелния мъж в индустрията” за 2019-та година. През тази година той стана посланик и на популярната марка “Картие”.

Като причини за успеха си Тимъти цитира съвета на негов колега, чието име отказва да разкрие, “защото иначе той ще ме набие”. Думите му били – “Недей да взимаш твърда дрога и недей да снимаш филми за супергерои!” Шаломе е послушал съвета му и така е дочакал момента за епичната роля на Избрания да спаси планетата Аракис, като по пътя си е спечелил признанията да бъде считан за най-големият и красив талант сред актьорите на своето поколение.

tim stylish

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор