Тимо Тянханто

timo

Тимо Тянханто е индонезийски филмов режисьор, известен със своята поредица на ужасите May the Devil Take You, преведена у нас като “Плячка за Дявола”.

Тимо е роден на 4-ти септември 1980-та година в Германия, но получава висше образование в Австралия. Започва кариерата си във филмовата индустрия като фотограф, като влияние за вкусовете си цитира класиката “Психо” на Алфред Хичкок и старата телевизионна адаптация на “То” по Стивън Кинг.

Тянханто започва кариерата си като част от дуета “братя Мо”, като работи заедно със сънародника си индонезиец Кимо Стамбоел. Двамата дебютират с филма на ужасите Macabre, за който печелят редица награди от местни филмови фестивали. През 2014-та двамата заснемат Killers, още един филм на ужасите, който обаче е копродукция с Япония, а през 2016-та получават номинация за престижната награда “Ситра” в категорията за най-добър режисьор за екшън филма Headshot.

may the devil take you

След като започва да работи соло, Тянханто решава да изследва свръхестествения ужас и през 2018-та година заснема филма May the Devil Take You, поразяваща история за безумие и демонично обсебване, връхлетяло млада жена, чиито баща е продал душата й на дявола. Филмът пожънва шеметен успех и носи на автора си награда “Мая” за най-добър режисьор, като бива изнесен от “Нетфликс” и за западна публика. В началото на 2020-та Тимо пуска на филмовия пазар в Индонезия и още по-чудовищното продължение, May the Devil Take You Too, в което група сираци правят грешката да се изправят срещу духа на пастрока си насилник, който е почитал демони. Този филм също бива изнесен за гледане в САЩ, този път от специализираната платформа Shudder.

Тянханто готви трети филм от поредицата May the Devil Take You, с който има шанса да се утвърди като един от водещите творци в хорър жанра днес не само на Индонезия, но и на целия свят!

may the devil take you too

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор