Тигър и Дракон – Част 2

Mtime.com

В днешният материал, посветен на китайското кино, ще ви разкажа за една история, която ни напомня на таоизма – древно учение, в което хората почитали предмети, вярвайки че в тях е скрита необикновена сила. Това източно учение било особено разпространено във времената на китайските императори, Шогуната в Япония, а много по късно – и при Златната Орда. Но в този филм то е особено естествено пресъздадено.

crouching-tiger-hidden-dragon-sword-of-destiny-master-donnie

След 18 години отшелничество и скитане, храбрата Шу Лиен решава да наруши мълчанието си и да се върне обратно в света. По пътя си към великия град Пекин, тя е нападнаха от група отлично обучени нинджи, които се опитват да я убият. Тогава изневиделица се появява мистериозен боец, който й помага да се справи с нападателите си и след това изчезва също толкова ненадейно. Докато Шу се опитва да разбере кой е нейният спасител, тя с тревога забелязва, че един от мъртвите нинджи носи знака на клана „Уест Лотус“. По същото време, лидерът на клана Лотус – Хадес Дай, известен с жестокостта си в цялата империя, събира огромна армия. Дай си поставя заветна цел – да обедини всички бойни кланове в едно за да стане по-могъщ дори от самия император. Заслепен от амбициите си, Хадес влиза в съюз с могъща вещица, която му разкрива, че той може да се превърне в пълновластен господар на клановете само ако успее да открадне мечът Грийн Дестини – най-силното оръжие в империята, способно да покори меча на всеки войн. Но това далеч не е лесна задача, тъй като мечът се пази в сърцето на Пекин.

jason-scott-lee

Режисьорът Во Пинг Йен е известен в Хонг Конг и цял Китай със склоността си към екшън продукциите. Самият той почитател на бойните изкуства, Йен залага на смесен кастин от американски и китайски актьори. Китаецът Дони Йен влиза в главната роля на Мълчаливия Вълк – един от най-великите бойци в империята и един от малкото, който е имал честта да се сражава лични с коварния Хадес Дай. Разкъсван между желанието си за отмъщение и жаждата си за вечно спокойствие, Мълчаливият Вълк става един от пазителите на Грийн Дестини. Йен е добре познат на феновете от легендарния филм по Междузвездни войни „Rogue One“. В опита си да се откъсне от миналото, Лиен е твърдо решена да отмъсти за смъртта на любимия си, който загива в защита на великия меч. Сред по-младите актьори изпъкват имената на Хари Шум – Младши (познат ни още като Магнус Бейн от “Реликвите на Смъртните”) и австралийската актриса Наташа Бурдизо. Хари влиза в ролята на Уей Фанг – момчето, чиято съдба е да овладее Мечът, а Наташа е момичето – войн, което застава до него. Ролята на главния злодей във филма се изпълнява особено успешно от американецът Джейсън Скот Лий, който игра сходен образ в „Мулан“.

crouching-tiger-hidden-dragon-sword-of-destiny-2016-movie-review-wei-fang-snow-vase-fight-ending-natasha-liu-bordizzo-harry-shum-jr (1)

Филмът изобилства от красиви бойни сцени, които ще оценят както истинските ценители на кунг-футо, така и всички фенове. Но най-хубавото е, че той носи в себе си романтичния дух на тао-изкуството. Горещо препоръчвам филма и пожелавам приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор