“Тенет” начело и в американския бокс-офис

tenet-2020-poster-2

“Тенет” оглави класацията в американския бокс-офис, след като най-после излезе и в САЩ. Филмът, на който мнозина разчитат да отвори отново кината, спечели 20 млн долара от Северна Америка, макар най-големите градове в страната все още да не допускат прожекции заради коронавируса. “Тенет” успя да добави и допълнителни 58,1 милиона долара от останалата част от света и така общите му приходи досега възлизат вече на близо 150 милиона долара, спечелени за около десетина дни. Дали това е добре или зле е трудно да се каже заради липсата на контекст за подобни премиери по времето на пандемия. “Тенет” трябва да спечели около половин милиард, за да избие огромните разходи по бюджета си (над 200 млн долара), но това не е невъзможно предвид липсата на сериозна конкуренция през септември. Въпреки това “Тенет” има и някои проблеми, като не особено добрата оценка, дадена на екзит пол от Cinemascore (B), както и това, че не успя да вземе първо място в китайския бокс-офис, където остана зад местния епос “Осемстотинте”, военна драма, която след успеха си в Поднебесната империя, където от август досега е спечелила 336 млн долара, ще излезе и във Великобритания.

В същото време “Мулан” излезе едновременно онлайн и по кината в държави, където нямат “Дисни Плюс”. Римейкът на класическата анимация за китайската жена-воин, вдъхновен от реална легенда, печели 5.9 милиона долара, като заема първото място в Обединените Арабски Емирства, Сингапур, Малайзия и Тайланд. Филмът обаче не можа да оглави бокс-офиса в Тайван, може би защото страната от десетилетия се бори за това кой е правоприемник на старата китайска империя с континентален Китай, откъдето е главната актриса. Филмът засега няма много добри отзиви в Интернет – макар всички да хвалят красивата визия, драстичните промени спрямо сюжета на анимацията будят недоволство.

“Новите мутанти” остава на второ място в американския бокс-офис с 2,9 милиона и общи приходи 19,9 милиона, 11 от които са спечелени в САЩ. Но и този филм няма особено добри отзиви, макар определено да се приема по-добре от “Тъмният феникс”, предното изпълнение в света на “Х-Мен”. Тук основната критика е към прекомерната политкоректност, нещо което се видя от трейлъра, както и наивния хорър сюжет, който на някои напомня на недотам сполучливия “Слендърмен”.

През следващата седмица всички погледи ще бъдат насочени към Китай, където се очаква да излезе “Мулан”. Дали местните зрители ще подкрепят новия филм може да е от решаващо значение за успеха или провала му в бокс-офиса.

Оставете отговор