Тай Симпкинс

ty simpkins

Тай Кигън Симпкинс е американски актьор, който въпреки младостта си вече е участвал в множество продукции, като може би най-известната му роля е на Долтън от поредицата “Коварен капан”.

Тай е роден на 6-ти август 2001-ва година в град Ню Йорк. За пръв път се появява по телевизията, докато е още на три седмици, а през 2005-та година прави филмовия си дебют във “Война на световете” от Стивън Спилбърг. Това е началото на изключителна кариера, като Симпкинс се снима в множество филми и сериали за малкия и големия екран.

ty_simpkins

През 2010-та година излиза първият филм от поредицата “Коварен капан”, в който Тай изпълнява ролята на Долтън, момче, изпаднало в кома след като душата му бива отвлечена в Отвъдното от демон с червено лице. Той се справя отлично с изпълнението си и отново влиза под кожата на образа за втората част, където героят му бива преследван от собствения си баща, обсебен от призрака на убиец. “Първите два филма от “Коварен капан” са любима част от детството ми и ме направиха успешен”, признава актьорът.

През 2013-та година Симпкинс печели ролята в третата част от поредицата “Железният човек” от киновселената на “Марвел”, където героят му помага на супергероя Тони Старк. Заради това си участие Тай бива превлечен за кратко участие и в “Отмъстителите: Краят”, като е бил от малкото хора, знаели предварително, че Железният човек загива в края на историята. Симпкинс е трябвало да пази две години в тайна това.

ty dinos

През 2015-та година Тай участва и в мегахита “Джурасик Свят”, където изпълнява ролята на Грей, малко момче, което обича изключително много динозаврите, за разлика от брат си, дошъл на остров с тях по неволя. Ролята е реалистична за Тай, който по време на снимките признава, че е луд фен на праисторическите животни и чете много книжки с тях.

През 2022-ра Симпкинс пък взима участие в “Китът”, драма на режисьора Дарън Аронофски. Този филм е различен от досегашните участия на младия актьор. “Корените на “Китът” са в реалния свят, това е тежък филм, работата по него отразяваше това. Беше доста напрягащо”.

josh red door

През 2023-та година по кината излезе “Коварен капан: Червената врата”, пети филм от хорър поредицата, в която Тай Симпкинс се завръща в ролята на Долтън. В този филм героят му е вече следва висше образование, но бива атакуван отново от демона с червено лице, след като взима участие в лекциите на авангардна преподавателка, която учи студентите си да рисуват, като отключват подсъзнанието си. Това е може би най-добрата му роля в жанров филм досега, като Тай влиза перфектно в образа на персонажа, който е в конфликт с баща си, изигран от Патрик Уилсън.

“Познавам Патрик от тригодишен”, обяснява Симпкинс. “Имам му пълно доверие. Това, че е режисьор на филма извади най-доброто от мен, тъй като можех да му обясня какво мисля за персонажа си, а той какво очаква от мен”. В “Червената врата” Тай за пръв път влиза в главна роля.

От 2020-та година самият Симпкинс е студент и в живота, като учи в Сан Диего и е част от братството “Пи Капа Алфа”, което е забавно, тъй като героят му от “Коварен капан” не харесва подобни организации. Тай е талантлив и симпатичен актьор, като можем да се надяваме да го гледаме в още много филми.

ty avengers

 

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор