С “Играч първи, приготви се” Спилбърг мина 10 милиарда долара

parcifal avatar

Режисьорът Стивън Спилбърг, който е любим на няколко поколения киномани, достигна зашеметяващите приходи от 10 милиарда долара в бокс-офиса след успеха на най-новия си филм, “Играч първи, приготви се” спечелил над 400 милиона долара в света и над 100 в Америка. Резултатът е двоен, тъй като Спилбърг има световни приходи от 10 милиарда в света и 4,5 в Америка… но ако се пресметнат промените в курса на долара от началото на кариерата му, резултатът става 10 милиарда САМО за Америка.

Цифрите бяха съобщени от “Форбс”, които коментират, че това е смайващо постижение. Най-близо до Спилбърг са Питър Джаксън и Майкъл Бей, но тяхната кариера е свързана с поредици, придобили популярност преди това, каквито са “Властелинът на пръстените” и “Трансформърс”. Следва Камерън с 6,1 милиарда, който може би е най-близо до Спилбърг в умението да прави различни и интересни хитове, каквито са първите две части на “Терминатор”, “Титаник” или “Аватар”. Следващите на линия са Дейвид Йейтс, известен с екранизации по “Хари Потър” и Кристофър Нолан, придобил известност с трилогията за Черния рицар, но все пак режисьор и на авторски хитове. Двамата имат 5,3 и 4,7 милиарда.. Легендарният режисьор на “Междузвездни войни” Джордж Лукас е по-назад с около 3 милиарда. Цифрите са за Америка, със сметната инфлация.

Както се вижда, Спилбърг има солиден аванс пред колегите си – плод на една успешна и разнообразна филмова кариера, която, освен “Играч първи, приготви се” включва невероятни хитове като “Челюсти”, “Извънземното”, поредицата “Индиана Джоунс”, “Джурасик Парк”, както и по-сериозно кино като “Списъкът на Шиндлер” или “Боен кон”. Хубаво е, че в света се случва и такива хора да печелят много пари – като носят радост, а не мъка на останалите. Поклон!

ready-player-one-1

Оставете отговор