Сянка

pic

В днешното ни азиатско каре продължаваме с екшън-продукцията „Сянка“. Китайският режисьор Юмо Жанг представя на вниманието на публиката филм, изпълнен със зрелищни битки и заплетени интриги. И най-хубавото е, че в неговото творчество очевидно отсъства елемента на каскадата.

shadow03

Преди години, Кралство Пей претърпяло тежка загуба, след като неговият велик пълководец Жиу загубил паметния дуел от вражеския генерал Янг Чанг. Това коствало на Кралството стратегически важният град Жунгжанг, без който столицата била с напълно оголена защита. Използвайки дипломатически интриги и скъпи дарове, Кралят на Пей сключил мир с генерал Янг, който бил скрепен със съюз между двама им. Въпреки поражението си, Жиу успял да запази поста си на главнокомандващ и бил твърдо решен да отмъсти на генерала, който го победил. Затова една вечер, без да иска разрешение от краля се самопоканил на рождения ден на Янг и публично го предизвикал на дуел пред всички гости. И тъй като двете страни били в съюз двамата генерали се разбрали дуелът да след древното китайско правило на трите рунда, което повеляло битката да не се води до смърт. Дързостта на Жиу силно разгневила краля на Пей, който свикал велможите си и заповядал на пълководеца си да отмени дуела. Но Жиу бил мъж на честта и отказал. Опасявайки се от второ унижение, кралят на Пей взел тежко решение – той проводил пратеници да сгодят сестра му за сина на генерал Янг, а Жиу прогонил завинаги. Така младият и импулсивен владетел се надявал да избегне втора война, която щяла да му коства трона. Но скоро той се оказал въвлечен в една много по-голяма интрига.

812fb11281b944a79a723d056c30d1c5

Китайският актьор Чао Денг влиза в ролята на главния герой генерал Жиу. Прогонен завинаги от кралския двор, на който цял живот бил служил, Жиу поема по нелекия път на унижението. Установявайки, че бойната му техника не може да се сравнява с тази на генерал Янг, той е твърдо решен да я усъвършенства и да възвърне честта си. И все пак, неслучайно наричат Жиу Сянката. Денг, който се изявява в Китай не само като актьор, но и като режисьор е автор на множество бойни филми за китайските зрители.

shadow05

Злият Крал на Пей е изключително добре изигран от китаеца Райън Женг, който изигра и супергероят Атом в „Лигата на Справедливостта: Режисьорската версия на Зак Снайдър“. Младият Женг има внушителна филмография за един 34 годишен актьор и това не е случайно – той се справи най-добре от всички. Обсебен от желанието си да запази трона си, Кралят на Пей се съгласява да сгоди насила сестра си за сина на генерал Янг – Пинг. Нещо повече, той тайно завижда на своя най-добър генерал за това, че е станал по-популярен от самия него. Това го тласка към лудостта и в крайна сметка младият крал губи контрол над собствения си двор.

012297_1280x720_381472_013

Самият генерал Янг е успешно представен от Жун Ху, който се е специализирал в ролята на пълководци с прекрасните си изпълнения в „Мулан“ и „Чингиз Хан“. Янг Чанг е най-великият боец във всички кралства. Личен любимец на Императора, той завладява градове за негово собствено удоволствие. След падането на Жинг, плодородното Кралство Пей се превръща в апетитна хапка за Империята, но вътрешни междуособици принуждават по-голямата част от армията на Янг да се върне в столицата на помощ на владетеля. Така генералът остава в изчакване, докато Императорът окончателно реши дали да подчини кралството или да продължи съюза си с него. Развръзката идва от само себе си.

shadow-trailer-promo

В заключение мога да кажа само, че този филм ще се хареса както на ценителите на бойните изкуства, така и на всички останали. Продукцията ни показва някои от най-красивите стилове в китайските бойни изкуства – костенурка и бой с чадър. Или както има една добре известна поговорка за такива филми – в тях бойните сцени за дори по-значими от сюжета.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор