Съществото

MV5BNGZhZDNmZTMtZTk1Zi00ZmFlLTg3MWUtNDE4MmExN2M1ZDA0XkEyXkFqcGdeQXVyMTUzOTczNzYx._V1_

Скъпи приятели на Цитаделата, в днешното ни ревю ще ви представим историята на един поучителен, но доста драматичен сериал, който излезе по Нетфликс през тази година. Макар и да звучи доста загадъчно Съществото е продукция, която следва позната сюжетна линия и има за цел да разкрие на зрителя старият колкото човечеството урок за това какво се случва, когато хората решат да се правят на богове. Тъй като сериалът е турски, личи, че комшиите са се постарали доста за да съчетаят традиционното с модерното по начин, който само екипът на един такъв сериал може да направи. И смея да твърдя, че се е получила една доста успешна екранизация, която не повтаря едно към едно култовата история на Мери Шейли – Франкенщайн – но до голяма степен я усъвършенства. Това би прозвучало еретично за любителите на такъв тип новели, но за мен си е точно така тъй като сериалът прави идеята за изкуствено възкръсналия човек максимално реалистична.

3632529_8105f15462e4926b86ece60741974a6e_640x640

Действието в Съществото се развива през 19 век, в Османската империя. Това е времето, в което славните завоевания на османците вече са отминали, империята отдавна вече е достигнала своя зенит като в нея се борят две културни течения – реформаторите, които искат да озападнят роднината си, правейки я модерна европейска монархия и фракцията на консерваторите, които считат, че такива модернистки идеи противоречат на духа на исляма. Този сблъсък доминира много живо целия сериал, който го прави особено ценен от културна гледна точка. На фона на всичко това, историята ни отвежда в дома на достолепния и праведен д-р Музафер – най-добрият лекар в Бурса, който усилено се бори за живота на съгражданите си срещу новоизбухналата епидемия от холера в града. След като успява да овладее положението, лекарят се подготвя да сбъдне и бащинската си мечта – да изпрати своя първороден и единствен син Зия в Истанбул, където младежът да изучи изкуството на медицината и да наследи баща си.

AAAABaLHVO0VacN1x-8CmGPrfNwcSSbcUJbQd6EW7jjr5zYgK4dLEAUF-SVRRcpEWxp005KtjF8nFQOH86_kqRPFwuMVh_qvCoiFxp2G0eTw1GU91uJlyXevkhD7

Скоро обаче Музафер разбира, че синът му, макар и предан на научните си убеждения, започва да залита в окултното, търсейки митичната Книга на Възкресението – опасно четиво от неизвестен автор, който описва как хора могат да бъдат връщани към живот с помощта на смесица от псевдонаучни методи. След сериозен разговор между двамата Зия обещава да следва праведно пътя си на лекар и заминава за османската столица, но обещанието му се оказва напразно. Младият учен дотолкова е запленен от идеята да открие тайнствената книга, че попада в плен на шарлатани, които го ограбват и така е принуден да работи като готвач по време на следването си в медицинския колеж. Тогава Зия случайно се запознава с тайнствения д-р Ихсан, изгонен от училището задето е провеждал забранени опити с хора. В дома на новия си приятел, Зия открива своята мечта – Книгата на Възкресението – която д-р Ихсан е донесъл от Париж по време на следването си там. Мечтата на младежа е на път да се сбъдне…за добро или за лошо.

YARATILAN-20-EKIMDE-NETFLIXTE

Както вече казах, комшиите са направили хубаво филмче, което показва какъв реално е бил животът в последните години от съществуването на Османската империя и до голяма степен – потвърждава старата максима, че всяка цивилизация се изчерпва когато й дойде времето. Но ценните послания са другаде – Съществото показва, че когато човек се опита да заобиколи природните закони, независимо дали са формулирани от науката или религията, това може да бъде пагубно за целия свят и най-вече – за него. Не на последно, място този забележителен филм е свидетелство за това, че двете не влизат в никакво противоречие помежду си, а взаимно се допълват, особено когато става въпрос за феномени и явления, които стоят отвъд представите на хората.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

 

Тагове:  

Оставете отговор