Състезанията на Дайтона

daytona motor speedway

Сезонът на моторните спортове, въпреки условията на пандемия, успя да започне и през 2021-ва година, нещо, което поне за мен е триумф на волята, която човечеството има да живее, независимо от все по-жестоките и на моменти налудни забрани, които се налагат на Запад. Едно място, където хората не приемат с добро око да ограничават правата и свободите им е Съединените Щати и затова не е изненада, че точно там се проведоха две от най-големите надпревари на зимните месеци, а именно 24-те часа на Дайтона и 500-те мили на Дайтона, които дадоха начало на годината съответно в сериите IMSA и НАСКАР. В днешния материал ще се опитаме да разкажем малко повече за тях, като първо ще спрем вниманието си на самата писта.

retro-daytona-500

Дайтона Интернешънъл Спийдуей” е трасе, което се намира в град Дайтона Бийч, щата Флорида, известен с добрите условия на живот и ключовата роля, която често (макар и не през 2020-та година) играе за изхода на президентските избори в САЩ. То е построено през 1959-та година от Уилям Франс-старши като овал с висок наклон, който трябва да осигури много високи скорости и добра видимост на автомобилите за публиката. От 1998-ма година на него има светлини за нощни състезания, а в наши дни той се води третото най-голямо открито спортно съоръжение в света, което има възможност да посрещне 125 000 зрители. Трасето има две основни конфигурации, на триовал с дължина от 4 километра и на писта, която комбинира части от овала с вътрешно трасе. Рекордната обиколка е на първата конфигурация и е дело на Колин Браун, който с прототип клас “Дайтона” постига умопомрачителната средна скорост от 358 километра в час през 2013-та година.

Трасето в Дайтона е домакин на много известни надпревари, като днес ще спрем вниманието ви на двете най-големи. Първата от тях е…

rolex 24

24-те часа на Дайтона

Това състезание се провежда всяка година през месец януари, като комбинира овала с вътрешното трасе. Първоначално то е било с дължина от “едва” три часа, но тя започва да се удължава и през 1966-та вече трае цяло денонощие. Постепенно “24-те часа на Дайтона” натрупват престиж и започват да се считат за едно от трите най-престижни маратонски състезания в света, заедно с френското “24-те часа на Льо Ман” и “12-те часа на Себринг”, което също е в САЩ. Най-успешните пилоти в тази надпревара са Хърли Хейуд и Скот Прюет, всеки от които има по пет победи, докато най-силната автомобилна марка е “Порше” с 18 победи.

Днес състезанието дава начало на сезона в IMSA – американският шампионат за спортни автомобили и прототипи. Подобно на други маратонски надпревари то съчетава няколко отделни съревнования в едно. Причината затова е, че в него стартират автомобили от различни класове, като най-общо разделението е на специално построени прототипи от клас “Дайтона”, прототипи от втория клас на Льо Ман LMP2 и GT автомобили (луксозни спортни марки). Прототипите в клас “Дайтона” са въведени в началото на века като алтернатива на все по-скъпите машини от първия клас на Льо Ман и се приготвят от майстори в производството на аеродинамични шасита, които после ги продават на утвърдени марки. Сред състезаващите се в този клас са “Акура” (спортната марка на “Хонда”), “Мазда”, както и класиката на американския автомобилизъм “Кадилак”. Сред GT автомобилите има всякакви страхотни марки, като “Порше”, “Ферари”, “Корвет” и други. През тази година “Акура” спечели крайния успех в генералното класиране след изключително оспорвана битка с “Кадилак”, които преди това бяха печелили цели четири пъти. Сред пилотите, участващи в надпреварата има звезди от други шампионати като НАСКАР, “Индикар” и Световния шампионат за издръжливост, а през 2019-та името си сред това на победителите записа двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. Казвам “сред победителите”, тъй като за такова голямо състезание няколко пилота се сменят в една кола в рамките на денонощието. За сметка на това обаче, във второто състезание, което ще ви представим, победителят е само един.

daytona 500

500-те мили на Дайтона

“500-те мили на Дайтона” е по всяка вероятност най-гледаната надпревара в Америка днес и едно от най-престижните състезания в света. То дава началото на сезона в НАСКАР, изключително популярен шампионат, в който пилотите се борят зад волана на така наречените “стокови” автомобили. Това в миналото са били модифицирани за спорт модели на популярни марки, докато днес са по-скоро нискотехнологични прототипи, които копират “муцуната” на познати от ежедневието модели. Под “нискотехнологични” нямам предвид, че колите в НАСКАР са прости, а че са умишлено построени с по-семпла техника, така че пилотът и настройките на отбора да играят по-голяма роля от технологичното предимство, което от няколко години обезсмисли състезанията за първото място във Формула 1 например.

Първото състезание за 500-те мили на Дайтона (или накратко “Дайтона 500”) се провежда през 1959-та година и се печели от Лий Пети с “Олдсмобил”. От тогава насам надпреварата е ежегодна, като най-успешният пилот в нея е Ричард Пети. Той има 7 победи в това състезание от общо цели 200 в кариерата си, които го правят най-титулувания пилот в историята на НАСКАР. Сред марките най-много победи имат от “Шевролет”, чиито пилоти са триумфирали цели 24 пъти.

Състезанието за 500-те мили на Дайтона е изключително трудно, тъй като минава на пълна газ поради конфигурацията на овалното трасе, пилотите се движат в трафик, а и най-малката грешка може да доведе до верижна катастрофа, която често забавлява зрителите, стига, разбира се, да няма пострадали – за съжаление на това трасе през 2001-ва година си отива великия Дейл Ърнхард, може би най-обичаният пилот в историята на НАСКАР. В наши дни пилотите и техните отбори избират между автомобили, произведени от “Шевролет”, “Форд” и “Тойота”, които успешно се включиха в американските надпревари през новия век и дори имат няколко победи. През 2020-та година обаче на върхът успя да се пласира Майкъл Макдауъл с “Форд” от отбора на “Фронт Роу Моторспортс”.

daytona winner

Днешната статия не цели да бъде изчерпателен материал за двете големи надпревари на Дайтона, а по-скоро иска да послужи за въведение на феновете към тези страхотни автомобилни състезания. Надяваме се да те събудили интереса ви и по-нататък сами да си намерите кадри и записи от битките на това иконично трасе. Заслужават си!

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор