Сънуват ли андроидите алтернативни светове?

A robotic knigh 1

Този роборицар, създаден от интелекта Gencraft, е много близо до идеята за Паладиус от романа “Звездата на гибелта” от Александър Драганов

Изкуствените интелекти превзеха интернета през последните години. Но колкото и да са полезни за автоматизация в сферата на бизнеса, те могат да бъдат и в ущърб на някои от хуманитарните сфери на обществото като например писателите и художниците. Изкуствен “творчески” интелект е способен да „сглоби“ по-добър разказ от истински писател или да „нарисува“ с перфектни пропорции на някакъв фентъзи герой, нещо което художниците упорито са учили, за да могат да направят.

Няма да навлизам в подробности как точно работят изкуствените интелекти, на накратко казано, те използват ключови думи „лейбъли“ и когато получат що-годе смислени такива, интелектът ги „миксира“ и изважда любопитни резултати. Разбира се, веднага се появиха шарлатани, които ползвайки подобни машини се представят за истински художници, но поне на този етап от развитието на технологията, все още може да се каже какво е автентично и какво е направено от интелект, нещо, което за жалост не е така лесно при писани текстове, особено в научен или публицистичен стил.

Понякога обаче изкуствените интелекти се ползват и с безкористни цели. В Ютуб има нова мода, която комбинира такъв тип генерирани изображения в различни контексти. Често резултатите са доста любопитни. В днешната статия ще ви запознаем с, ако можем да перифразираме големия Филип Дик, сънищата на тези виртуални андроиди по няколко популярни поредици.

Warhammer 40к като мрачна осемдесетарска фантастика:

Този тип компилации комбинират естетиката на 80-тарското кино с вселената Warhammer 40K на Games Workshop. Интерпретацията на определени тертипи в контекста на старите фантастични филми често е доста интересна, а това което лично мен ме вълнува е, че като фен на Warhammer успявам да различа почти всяка фракция от тези интересни миксове. Разбира се, в по-голямата си част тези видеа са по-скоро абстрактни и липсват конкретните тропи, които правят Warahmmer уникална вселена. Но пък са забавни за убиване на времето в работните часове.

Dune като 90-тарско Аниме:

“Дюн” на Франк Хърбърът е една от най-великите фантастики, писани някога. Докато феновете са в очакване на есента за втората част по книгата на режисьора Дани Вилньов, те могат да се насладят на една доста интересна интерпретация. Дюн като 90тарско аниме в стила и естетиката на анимации като Venus Wars, Genocyber, Gundam G и какво ли още не. За разлика от горният пример, тук липсва абстракция – интелектът е пресъздал доста правдоподобно персонажите, планетата Аракис и пясъчните червей. С ръка на сърцето си признавам, че японска анимация по Дюн е пропуснат шанс за жанра.

Фентъзи и фитнес култура:

Понякога, идеите на хората които се занимават с такъв тип AI арт произведения, могат да бъдат доста озадачаващи… Какво ли би било ако Арагорн и Боромир са аноболни фитнес батки? Ютуб е наводнен с подобен тип компилации, от които само четейки заглавието ни става ясно за какво става дума – „Lord of the Gyms”, “Harry Squatter”, “Bodybuilders of the Carribean”, “Lord of the gainz”. Този тип видеа са придружени с техно музика с популярни фитнес клишета. Честно да си представя, не ми беше трудно да си приставя нацепена от анаболи Галадриел. В смисъл, проектът на Амазон се постара за това. Но от друга страна е забавно да гледаш как Хагрид окуражава Хари да вдига щангите.

Междузвездни Войни в германската провинция:

Необятно е човешкото въображение. С помощта на изкуствените интелекти това въображение може и да бъде манифестирано на бял свят. Оригиналната трилогия на Лукас има сюжет, който би могъл да бъде интерпретиран във всякакъв вид история, но не съм предполагал, че на някого ще му хрумне да портретира Люк Скайуокър като немски селянин, а немски офицер ще е неговият баща. Надявам се скоро някой да направи и “Междузвездни Войни” като турски сериал.

Aliens на Камерън като 80тарско аниме:

Анимето явно е един от любимите медиуми на повечето „творци“ с изкуствени интелекти. Aliens на Джеймс Камерън също не остава подминат. Ако не пишеше във видеото че това е изкуствен интелект най-вероятно нямаше и да разбера. Единствената ми забележка е, че стила на „анимация“ в това видео е доста далече от 80тарската естетика и прилича по-скоро на модерна лъскава продукция.

Фентъзи и модният подиум:

Такъв тип материали може да продължат вечно, за това и решавам да сложа точката с последният пример. Balanciaga е испанска модна марка с която не съм запознат, но явно бива вземана за мезе, тъй като има цяла поредица от клипове, в които Драко се заяжда с Хари за мода. Явно трябва да се запозная повече с дрехите на Balanciaga, тъй като дори поредици като Dragon Ball Z не биват подминати в Balanciaga компилациите.

Слагам край на този материал, като се надявам, че Изкуственият Интелект няма да сложи край на човешката цивилизация. Макар и интелектите, които се занимават с изкуство да се считат за крайно неетични, то аз вярвам, че ползвани правилно могат по-скоро да помогнат. Например, ако сте арт директор, който иска да набързо да пресъздаде някаква задача за екипа си… или ако не сте директор… то може да направите Междузвездни Войни като Турски сериал. 😉

Simba Bambi 1

Тези същества, едновременно сладки, но и някак обезпокоителни, бяха създадени от интелекта Gencraft, когато той получи като ключови думи Симба и Бамби.

Статия на Васил Мирчев

Оставете отговор