Събитията на и около Пролетния базар на книгата – дневник

lazarus
Първото ми посещение на Пролетния базар на книгата вече е факт, а с него са налице и първите ми впечатления. Макар да не е така ударно като Коледния панаир,  изложението по повод 24-ти май си остава интересно събитие за феновете, а е радостно, че до голяма степен това се дължи на българските автори.
Бранимир Събев обра овациите на щанда на “Ибис”, където изненадващо и за самия него полетя сборника “Писъци”. Резервите на авторите, които не бяха успели досега да продадат книгите се стопиха като лански сняг и до края на работната седмица ще има само единични бройки за феновете. Уикендът обаче, когато Бранко се връща на “Ибис”, ще има още “Писъци”, които обаче са само част от богатата хорър селекция на щанда, която включва още “Априлска жътва”, “Човекът, който обичаше Стивън Кинг” и “Пустинния скорпион” от самия Събев, “Сянката” и “Усмивка в полунощ” на Сибин Майналовски, култовия сборник “До ада и назад” и класическа хорър проза от краля на жанра Стивън Кинг. Мнението на самия Бранко за ставащото може да прочетете и чуете във “Вести“.
Поводи за празник не липсват и за читателите на книги-игри. “Сдружение Книги-игри”, които представят новите автори в жанра, издадоха няколко интересни заглавия за феновете – списание с кратки интерактивни приключения, “Генезис” на Рей Гард, която е превод от руски език, новото приключение на Котарака от Ал Торо и, може би най-очакваният хит, поне за най-малките, “Добросъците”, новата приказка-игра на Никола Райков.
Легендите в интерактивния жанр пък са на третия етаж под името “Класически книги-игри”. Днес следобед, от 16 до 18ч, гост на щанда ще е Елена Павлова, позната на читателите от 90-те с псевдонима Върджил Дриймънд, а утре по същото време ще гостува майсторът Любомир Николов-Нарви /познат и като Колин Уолъмбъри/.
Голямата липса на Пролетния базар на книгата е издателство “Егмонт”, но когато разберете с какво са заети, няма да им се сърдите. Техен гост последните дни е Краси Зуркова, авторката на романа “Самодива”, който стана бестселър в Щатите през миналата година. Зуркова е на национално турне и посети наскоро родния си град Елена, а утре ще се среща със студенти в Ректората на СУ. Голямата премиера на “Самодива” обаче е в петък, от 17.00ч в “София Лайф Клуб”.
От екипа на “Цитаделата” искрено пожелаваме успех на всички автори и издатели, които споменахме и стискаме палци и за в бъдеще водещите ни новини да са все за български автори, тъй като в последно време те доказаха безапелационно, че наистина не отстъпват по нищо на западните си колеги. Дерзайте!

Оставете отговор