Страхотен клубен рожден ден!

IMG_8460

Фентъзи клуб “Цитаделата” навърши пълнолетие с разкошна среща, която се проведе в зала 201 на Дом на Културата “Средец”, за което пък трябва да благодарим на съдействието на г-н Иван Недялков. Макар часът на срещата да бе насрочен за 16.30, мнозина от феновете дойдоха дори по-рано. Сред тях имаше както хора, които следят клубните инициативи в последно време, така и такива, които не се бяха вясвали от години. Почти всички носеха нещо за почерпка, като най-щедра от всички бе Ивета Станиславова, приготвила ни топли домашни бухтички с шоколад.

Дискусията ни започна по програма, като частта на епичното фентъзи всъщност привлече най-голям интерес. Говорихме основно за Салваторе и Едингс, но стана дума също и за Фийст, за книгите по Warhammer, за Кнаак, за по-стари автори като Луис, Толкин, Брукс и Хауърд, дори отделихме няколко думи за “Междузвездни войни”, тема, по която умишлено не исках да задълбаваме. Хората си спомниха първите години на клуба, когато фентъзито за нас бе равно на приключения с мечове и магии.

IMG_8465

Припомнихме си и златните младежки поредици. Първо споменахме Паолини, но като част от разговора за класическото фентъзи, а за по-тийн поредиците никой не възрази, че като Роулинг втора няма и “Хари Потър” е класика, сравнима като влияние с “Властелинът на пръстените”. Все пак обаче разменихме няколко думи и за други поредици и автори, аз, разбира се, отворих приказка за Рик Риърдън и “Пърси Джаксън”, Вети поговори за Майкъл Скот и книгите за “Скълдъгъри Плезънт”.

Последва малко бързичко направен обзор за по-новите ни мании като “Трансформърс”, супергероите и аниметата, а заключителните думи бяха за нашите сборници – поредицата “Мечове”, “Сказанията на Стрикса”, в които участват наши автори. След това изядохме сладките и се отправихме на почерпка, която също мина чудесно.

IMG_8453

Срещата бе много успешна и ме изненада с това колко хора още се вълнуват от клуба и искат него да го има, 18 години след създаването му. Взе се решение да говорим за ДК “Средец” и по-усърдно да се събираме от догодина. Така може да очаквате по-интензивна програма за 2020-та, като започнем от годишните награди през януари, а ако преди това организираме още нещо, непременно ще пишем в сайта.

Искаме да благодарим на всички наши читатели и приятели за цялата подкрепа през годините!

IMG_8471

Текст: Александър Драганов
Снимки: Милен Колев

Оставете отговор