Странните финали в Дуелите на Цитаделата

duel of the citadel

В края на този месец марвелският супергерой Спайдър-мен и Симба от “Цар Лъв” на Disney ще се изправят в битка един срещу друг за това кой да спечели титлата в Дуелите на Цитаделата за 2020-та година. Подобен сблъсък звучи меко казано странно, но, както ще прочетете в днешния материал, това вече е стара и обичана традиция в сайта. В действителност, ако Дуелите, които в сегашния си вид се провеждат от 2013-та година, не се организират на тематичен принцип, шансът за куриозни финали е доста голям.

percy-awesomestПървият пример затова е оригиналния ни Турнир за Герой на Цитаделата, който откри гласуванията в нашите хипотетични битки, дотогава завършвали без победител. Шестнадесет герои от иконични жанрови произведения бяха събрани и заедно трябваше да излъчат кой е героят на сайта, а до финала достигнаха… Пърси Джаксън и Гандалф, което е като да те попитат коя напитка е по-хубава, Кока-Колата или бялото вино. По това време манията по чичо Рик беше в разгара си и Пърси разби старият вълшебник.

legolas-evening-skyНяколко години по-късно се състоя Турнира за Герой на Спар, демек мой, където образи бяха събрани на меко казано съмнителен принцип – какви играчки имам във витрината си. И отново се получиха куриозни резултати, като на финала отидоха Батман и Леголас. Този път обаче фендъмът на Средната земя не поддаде и принцът на елфите се поздрави с шампионския успех.

bumblechoПрез 2016-та се проведе Турнир за Герои и Злодеи с участници от състезанията за годишните награди на клуба, друга наша инициатива, към която ще се върнем в последните месеци от годината. Аутизмът стигна връх точно там, като до мач за титлата се добраха Бъмбълби от “Трансформърс” и Морати, кралицата на черните елфи от Warhammer. Аутоботът я смаза и стана шампион!

Legolas vs BumblebeeЗаедно с шампионите от тематичните турнири на клуба, изброените досега победители направиха Шампионска лига на Цитаделата през 2017-та и до финала в нея отново достигнаха коренно противоположни противници – Леголас и Бъмбълби. Въпреки завидните размери на робота обаче, хората отново избраха красивия елф от Мраколес.

Harry Potter vs Cthulhu (1)През следващата година концепцията на Дуелите се смени и те се провеждаха като шампионат за дадена година. Но феновете на Цитаделата отново не разочароваха и в спор за титлата влязоха Хари Потър на Дж.К. Роулинг и Ктхулу на Х.Ф. Лъвкрафт, класически сблъсък на доброто и злото, но от коренно различни произведения. Все пак наближаваше Коледа и феновете се смилиха, за да дарят Хари с шампионски успех.

Venom vs ThranduilПреди по-малко от 12 месеца пък в спор един срещу друг влязоха Трандуил, кралят на елфите от Мраколес и баща на Леголас срещу Венъм, архиврага на Спайдър-мен, представен като една-две идеи по-добър герой в последния филм на “Сони”. За разлика от сина си, Трандуил се огъна и не успя да спечели финала, като остави титлата на Венъм.

Spider-Man-Tom-Hollandsimba handsomeИ така до битката, която ни очаква в края на септември 2020-та, когато до успеха ще се борят Спайди и Симба. Всъщност не е случайно, че толкова пъти се стига до такава развръзка. Причината затова е, че в Дуелите първо едни срещу други застават по-сходните съперници, после не толкова сходните и така, докато стигнем до персонажи от коренно различни направления на фентъзито. Вярваме обаче, че такива битки не са безинтересни и поне засега, резултатите от тях го потвърждават.

citadelata purple

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор