Стой далече от мазето (Goosebumps)

goosebumps maze

“Стой далече от мазето” е детски роман на ужаса, част от популярната поредица “Goosebumps” на Р.Л. Стайн. Издаван е на български преди години, от агенция “Ню Импрес”.

Кейси и Маргарет са брат и сестра с необичаен проблем. Всички знаят, че понякога родителите са заети и нямат време да обръщат внимание на децата си, но ставащото с баща им д-р Брюър вече изглежда странно. Наскоро уволнен от университета заради ботанически експеримент, според клюките излязъл извън контрол, Брюър се е затворил в мазето, отдавайки се напълно на заниманията си с растения, като настоятелно препоръчва на децата си да не слизат долу. Когато майка им заминава да гледа болната си сестра, малчуганите естествено престъпват заповедта му и се озовават в странно, подобно на джунгла помещение, където растенията дишат и протягат ластари към тях, все едно са животни. Децата са смразени от видяното, а баща им е гневен, макар да не ги наказва по някакъв начин. Скоро обаче Маргарет забелязва, че самият той става все по-странен – изпод шапката, която носи се подават листа наместо коса, а една вечер го заварва да се храни с пръст за растения. Заедно с брат си Кейси, тя ще трябва да разкрие истината за баща си – или растението, което се представя за него…

За броени дни се влюбих в стила на писане, характерен за книгите от поредицата “Goosebumps”. Те разказват абсурдни, но и достатъчно страшни истории, за да привлекат вниманието на читателя, карат го да се привърже към може би не толкова запомнящите се, но винаги симпатични герои и винаги завъртат сюжета така, че да предложи не един, а няколко неочаквани обрата, при това в малък обем – книгите не достигат и 150 страници. Резултатът е перфектно забавление за малки и големи. Р.Л. Стайн полека-лека става мой нов любим автор!

Тагове:  

Оставете отговор