Стийв Джаксън

steve jackson

Стийв Джаксън е британски писател и разработчик на игри, известен най-вече като един от създателите на поредицата “Битки Безброй”.

Джаксън е роден на 20 май 1951-ва година в Алтринчам, Англия. Започва кариерата си като журналист, а през 1975-та основава компанията Games Workshop заедно с приятелите си Иън Ливингстън и Джон Пийк. Започват да внасят ролевите игри от поредицата “Подземия и дракони” в Англия, като първоначално ги продават не от магазин, а от апартамента, който са наели, което кара хазяинът им да ги изгони! През 1978-ма обаче отварят първия си магазин, а още преди това създават и конвента “Ден на игрите”.

warlock

През 1980-та Джаксън и Ливингстън убеждават “Пенгуин” да започне издаването на книги-игри и така се ражда поредицата “Битки Безброй”. Първото заглавие в нея е “Магьосникът от огнената планина”, което излиза през 1982-ра година. Първоначалният тираж е от едва 5 000 бройки, като от “Пенгуин” не са сигурни дали и те ще се продадат. Книгата обаче продава два милиона копия, което гарантира бъдещето на поредицата, а освен това си гарантира и няколко директни продължения, както и серия от романи.

seven serpents

През следващите години Стийв Джаксън създава поредицата “Магьосничества”, която е част от серията “Битки Безброй”, но с по-сложни правила и насочена към по-голяма аудитория. Днес четирите й тома “Планините Шамутанти”, “Харе – Пристанището на клопките”, “Седемте дракона” и “Кралската корона” се считат за класика, а извън тях авторът експериментира още в жанровете научна фантастика със “Звездолетът скитник” и хорър с “Къща от ада”. Голяма част от заглавията му са преведени и на български език от издателства като “Хермес”, “Селекта” и “Гени-G”.

house of hell

По-късно Джаксън прави телефонна ролева игра, занимава се с компютърни игри, пише и рецензии. Често е бъркан със свой колега американец, който носи същото име и дори е писал за “Битки Безброй”, като това в миналото е създавало голямо объркване сред феновете. Днес обаче можем да кажем, че британецът заслужено си е спечелил името на един от най-великите автори на книги-игри, творили някога.

steve jackson sword

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор