Стив Олтън

steve alten

Стив Олтън е американски писател на фантастични трилъри. Той е автор на романа “Мегалодон”, вдъхновил филмовата поредица “Мега звяр”.

Олтън е роден на 21-ви август 1959-та година в град Хавъртаун, щата Пенсилвания, но израства във Филаделфия. Образованието му е насочено към спорта, като има бакалавърска степен по физическо възпитание, магистърска по спортна медицина и докторска по спортна администрация. Въпреки престижните степени, д-р Олтън е принуден да работи най-различни професии, за да изкарва хляба си, включително да продава системи за прочистване на вода и в завод за преработване на месо. Допълнителна трудност идва от успешния му брак с медсестрата Кимбърли, от която има три деца.

За да изхрани семейството си, Олтън решава да се пробва в писането на книги, макар то да не се слави като особено доходоносна професия. Старанието му дава плод и след работа вечер и през уикендите, 1996-та година на пазара излиза неговият роман “Мегалодон” – история за гигантска праисторическа акула, оцеляла до наши дни. Книгата е изключително успешна, като си печели сравнения с “Джурасик Парк” на Майкъл Крайтън и “Челюсти” на Питър Бенчли, а авторът се превръща в един от най-търсените писатели в жанра на подводния трилър.

megalodon novel

Олтън пише серия продължения на “Мегалодон”, от които на български език е преведена втората част, “Марианската падина”, автор е на няколко самостоятелни романа, на по-малка сага за чудовището от Лох Нес. Негова е и серията “Домейн”, написана по митовете на маите и включваща романите “Денят на змията” и “Възкресяване”, публикувани и на български език.

През 2018-та година “Мегалодон” бива екранизиран във филма “Мега звяр” с участието на екшън легендата Джейсън Стейтъм. По-рано тази година се появи филмирана и втората част, излязла със заглавието “Мега звяр 2: Падината”.

Стив Олтън е майстор на фантастичния трилър, заслужаващ си вниманието и славата.  Дано успее да ни зарадва с още динамични книги, които да четем или гледаме адаптирани на големия екран!

mayan prophecy

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор